Opiekuna uniemożliwia przeprowadzenia wywiadu do SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 gru 2021, 14:48

Dzień dobry :) mam problem z opiekunem. Kobieta złożyła wniosek o SZO 25.11. 2021. Właściwie to złożyła jej siostra za nią. Wszystko byłoby ok dochód jest w normie ALE ta kobieta uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu. Co zrobić? Pracownik socjalny jeździł dzwonił ona go zwodzi nie otwiera drzwi, wydzwania z pretensjami że ona nic o wywiadzie nie wie. Kiedy mówię, że siostra składała wniosek dlatego nic pani nie wie bo pani nie było a z siostrą się nie dogadały to rzuca słuchawką. W ogóle to ciagle rzuca słuchawka i krzyczy ubliża i straszy. Wydzwania po róznych instytucji nawet o jakiegos posła się oparło. Powiedzcie mi co z tym zrobić? Dwa tygodnie na zrobienie wywiadu już minęły ja czas na wydanie decyzji jeszcze mam- wiadomo. Czy można już dać odmowę ze względu na to że kobieta uniemożliwia wywiad czy mam czekać do lutego z wydaniem decyzji plus co z wywiadem skoro termin na zrobienie minął.
julk@@@
Referent
Od: 03 kwie 2017, 11:37
Zajmuję się: sr

Napisano: 30 gru 2021, 23:32

dwa tygodnie na zrobienie wywiadu? Nie wiem o co chodzi?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam kobietka złożyła o szo na swoją siostrę w tyt. opieki nad nią, wywiad przeprowadzany jest u osoby chorej to co z kobietą która podobno się nią opiekuje powinna też tam być albo pracownik z nią powinien się skontaktować i ustalić o co chodzi.
Dziwne to, może pani myślała że złoży wniosek i będziecie wypłacać pieniądze od tak bez sprawdzenia tego.
Tajecie zlecenie pracownikowi socjalnemu o przeprowadzenie wywiadu, idzie w teren próbuje to zweryfikować ewentualnie może też sam wysłać wezwanie do osoby z którą ma przeprowadzić wywiad, nie udaje mu się to, robi notatkę urzędową, dajesz odmowę koniec tematu.
dona2019
Praktykant
Od: 18 kwie 2019, 11:46
Zajmuję się: ŚW, KDR

Napisano: 31 gru 2021, 9:28

Pani powinna zostać poinformowana, składając wniosek o SZO, że w przeciągu dwóch tygodni, lub 14 dni roboczych, pracownik socjalny, zjawi się żeby przeprowadzić wywiad, dotyczący, sytuacji mieszkaniowej, rodzinnej, zakresu sprawowanej opieki.

Pomoc społeczna jest instytucją mającą za zadanie wspierać osoby i rodziny w wysiłkach zmierzających do zaspokojenia niezbędnych potrzeb i umożliwia im życie w warunkach odpowiadających godności człowieka. Organy pomocy społecznej są obowiązane do współuczestnictwa w podejmowanych samodzielnie przez potrzebującego środkach zaradczych, co oznacza, że brak aktywności ze strony zainteresowanego pomocą uprawnia organ do powstrzymania się od udzielenia świadczenia. Przepis art. 4 ustawy o pomocy społecznej nakłada na osoby korzystające z pomocy społecznej obowiązek współdziałania z organami pomocy społecznej w rozwiązywaniu swojej trudnej sytuacji życiowej.

Zgodnie natomiast z brzmieniem art. 106 ust. 4 ustawy o pomocy społecznej, decyzję administracyjną o przyznaniu lub odmowie przyznania świadczenia wydaje się po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego. Orzecznictwo sądów administracyjnych, ukształtowane na gruncie art. 106 ust. 4 tej ustawy, nie pozostawia wątpliwości, że odmowa współdziałania z pracownikiem socjalnym, w rozumieniu art. 11 ust. 2 ustawy o pomocy społecznej, także wówczas, gdy polega na uniemożliwieniu przeprowadzenia takiego wywiadu, skutkuje wydaniem decyzji odmownej.
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.
Mind Of Good
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 gru 2021, 11:14
Zajmuję się: RODO

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x