Dzień dobry mam problem z opiekunem. Kobieta złożyła wniosek o SZO 25.11. 2021. Właściwie to złożyła jej siostra za nią. Wszystko byłoby ok dochód jest w normie ALE ta kobieta uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu. Co zrobić? Pracownik socjalny jeździł dzwonił ona go zwodzi nie otwiera drzwi, wydzwania z pretensjami że ona nic o wywiadzie nie wie. Kiedy mówię, że siostra składała wniosek dlatego nic pani nie wie bo pani nie było a z siostrą się nie dogadały to rzuca słuchawką. W ogóle to ciagle rzuca słuchawka i krzyczy ubliża i straszy. Wydzwania po róznych instytucji nawet o jakiegos posła się oparło. Powiedzcie mi co z tym zrobić? Dwa tygodnie na zrobienie wywiadu już minęły ja czas na wydanie decyzji jeszcze mam- wiadomo. Czy można już dać odmowę ze względu na to że kobieta uniemożliwia wywiad czy mam czekać do lutego z wydaniem decyzji plus co z wywiadem skoro termin na zrobienie minął.
dwa tygodnie na zrobienie wywiadu? Nie wiem o co chodzi?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam kobietka złożyła o szo na swoją siostrę w tyt. opieki nad nią, wywiad przeprowadzany jest u osoby chorej to co z kobietą która podobno się nią opiekuje powinna też tam być albo pracownik z nią powinien się skontaktować i ustalić o co chodzi.
Dziwne to, może pani myślała że złoży wniosek i będziecie wypłacać pieniądze od tak bez sprawdzenia tego.
Tajecie zlecenie pracownikowi socjalnemu o przeprowadzenie wywiadu, idzie w teren próbuje to zweryfikować ewentualnie może też sam wysłać wezwanie do osoby z którą ma przeprowadzić wywiad, nie udaje mu się to, robi notatkę urzędową, dajesz odmowę koniec tematu.
Pani powinna zostać poinformowana, składając wniosek o SZO, że w przeciągu dwóch tygodni, lub 14 dni roboczych, pracownik socjalny, zjawi się żeby przeprowadzić wywiad, dotyczący, sytuacji mieszkaniowej, rodzinnej, zakresu sprawowanej opieki.
Pomoc społeczna jest instytucją mającą za zadanie wspierać osoby i rodziny w wysiłkach zmierzających do zaspokojenia niezbędnych potrzeb i umożliwia im życie w warunkach odpowiadających godności człowieka. Organy pomocy społecznej są obowiązane do współuczestnictwa w podejmowanych samodzielnie przez potrzebującego środkach zaradczych, co oznacza, że brak aktywności ze strony zainteresowanego pomocą uprawnia organ do powstrzymania się od udzielenia świadczenia. Przepis art. 4 ustawy o pomocy społecznej nakłada na osoby korzystające z pomocy społecznej obowiązek współdziałania z organami pomocy społecznej w rozwiązywaniu swojej trudnej sytuacji życiowej.
Zgodnie natomiast z brzmieniem art. 106 ust. 4 ustawy o pomocy społecznej, decyzję administracyjną o przyznaniu lub odmowie przyznania świadczenia wydaje się po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego. Orzecznictwo sądów administracyjnych, ukształtowane na gruncie art. 106 ust. 4 tej ustawy, nie pozostawia wątpliwości, że odmowa współdziałania z pracownikiem socjalnym, w rozumieniu art. 11 ust. 2 ustawy o pomocy społecznej, także wówczas, gdy polega na uniemożliwieniu przeprowadzenia takiego wywiadu, skutkuje wydaniem decyzji odmownej.
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.