opiekunowie prawni a matka na jakiej podstawie uchylić matce - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 maja 2018, 13:55

Witam serdecznie
Sprawa wygląda następująco: Od początku tego okresu zasiłkowego matka pobiera świadczenie wychowawcze na młodsze dziecko, w kwietniu przyszli dziadkowie i przynieśli zaświadczenie z Sądu, z informacją, że sąd ustanowił ich opiekunami prawnymi dla 2 dzieci tej kobiety. Czy mam jakąś możliwość aby uchylić decyzję przyznającą świadczenie wychowawcze matce bez wywiadu? a może z art. 162 KPA
§ 1. Organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja:
1) stała się bezprzedmiotowa, a stwierdzenie wygaśnięcia takiej decyzji nakazuje przepis prawa albo gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony;

Z matką nie ma kontaktu, dziadkowie mieszkają i opiekują się tymi dziećmi.
co zrobić?
monika1
Stażysta
Od: 31 mar 2016, 9:05
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2018, 15:04

Wszcząć z urzędu postępowanie, wystąpić do sądu i uchylić decyzję bez zgody strony
pola11
Praktykant
Od: 07 maja 2018, 14:51
Zajmuję się: SW

Napisano: 08 maja 2018, 11:01

Mam prawomocne postanowienie dot. objęcia opieką prawną i wiem, że powinnam zabrać matce i przyznać dziadkom, jednak w jaki sposób i na podstawie jakich art? To z tym mam problem. Nie mam artykułu, na podstawie którego uchylam decyzję matki, w ustawie nie znalazłam nic co mogę wykorzystać... A może mam stwierdzić wygaśnięcie decyzji matki? Pomóżcie proszę.
monika1
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2018, 10:08

Skoro dziadkowie zostali ustanowieni opiekunami prawnymi to rodzice musieli zostać pozbawieni władzy rodzicielskiej lub ew. zawieszeni w jej pełnieniu. Teraz aby uchylić matce przymierzam się do zastosowania art. 2 pkt. 16 wychodząc z definicji rodziny co w takim przypadku, czy mam wystąpić do sądu o potwierdzenie pozbawienia rodziców władzy rodzicielskiej? Miał ktoś może podobny przypadek? Pomóżcie proszę
monika1
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2018, 10:20

nie mialam, ale wystarczyloby mi to, ze dzieci pozostaja pod opieką opiekuna prawnego, a na to masz dokument, na jego podstawie zawiadomilabym matke o wszczeciu postepowania a potem uchylila decyzje
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2018, 10:35

Dziękuję :)
monika1
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]