opika faktyczna a postanowienie sądu
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
opika faktyczna a postanowienie sądu
Może ktoś mił podobna sytuacje i podpowie jak powinno byc to rozwiązane..
Dostalismy wniosek z innej gminy złozony przez ojca, który twierdzi że dziecko przybywa pod jego opiką i ma na to postanowienie sądu ale problem polega na tym, że matka od marca pobiera cały czas świadczenie na dzicko i jak twierdzi gmina w która przyznała matce to swiadczenie kobieta równiez posida postanowienie sądu o opiec nad dzieckiem jednoczenie wiedzą, że dziecko z nią nie jest. Ośrodek, w którym ojciec złozył wniosek w sierpniu przedłuzył termin rozpatrzenie wniosku z uwagi na bardzo skomplikowany charkter sprawy i tak oto ojciec w miedzy czasie przeprowadził się do naszj gminy i teraz my mamy problem jak to prawidłowo rozwiazac. Zleciłam wywiad środowiskowy opiece społeczne, w którego toku ustalono ze dziecko jest z ojcem. Nie wim teraz jak do tej soprawy podejsc. Może ktoś cos podpowie
Dostalismy wniosek z innej gminy złozony przez ojca, który twierdzi że dziecko przybywa pod jego opiką i ma na to postanowienie sądu ale problem polega na tym, że matka od marca pobiera cały czas świadczenie na dzicko i jak twierdzi gmina w która przyznała matce to swiadczenie kobieta równiez posida postanowienie sądu o opiec nad dzieckiem jednoczenie wiedzą, że dziecko z nią nie jest. Ośrodek, w którym ojciec złozył wniosek w sierpniu przedłuzył termin rozpatrzenie wniosku z uwagi na bardzo skomplikowany charkter sprawy i tak oto ojciec w miedzy czasie przeprowadził się do naszj gminy i teraz my mamy problem jak to prawidłowo rozwiazac. Zleciłam wywiad środowiskowy opiece społeczne, w którego toku ustalono ze dziecko jest z ojcem. Nie wim teraz jak do tej soprawy podejsc. Może ktoś cos podpowie
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Re: opika faktyczna a postanowienie sądu
mam identyczna sytuację 
tyle że ja jestem gmina przeciwną.
matka u nas ma przyznane 500, od października wstrzymała wypłaty do rozstrzygnięcia.
matka od marca nie ma dziecka, dziecko jest z ojcem.
ojciec napisał do nas pismo że dziecko jest pod jego opieką od marca, i matka nie łozy na dziecko. nie przekazuje 500 na dziecko. nie złożył jednak wniosku o 500 w swojej gminie.
wysłałam pracownika socjalnego do Pani. mam wywiad w którym potwierdzone jest że dziecka od marca nie ma.
co mówią wyroki :
toczy się postępowanie o powierzenie władzy rodzicielskiej i ustalenie miejsca pobytu dziecka,
aktualnie matka ma postanowieniem sądu -zabezpieczenie na czas trwania postępowania poprzez ustalenie miejsca pobytu dziecka z nią. (choć faktycznie nadal córka przebywa z ojcem).
zdaniem mojego prawnika:
art.4 ust. 2 matka nie sprawuje opieki. LICZY SIĘ STAN FAKTYCZNY SPRAWOWANIA OPIEKI.
zmienić jej prawo do 500 od marca.
zrobić NP od marca. ART.25 UST 2 PKT 6
po ostatecznym wyroku sądu w sprawie miejsca pobytu dziecka, albo dalej matka będzie mogła złożyć kolejny wniosek o 500 , albo ojciec w swojej gminie.
Wyślij pracownika socjalnego na wywiad do ojca.
powinno wyjść pismo do tamtej gminy że ojciec ubiega się o 500 a już samego systemu będziecie mieć informacje (JEDNOSTKI TERYTORIALNE)o przyznaniu na to samo dziecko 500 matce w innej gminie.

tyle że ja jestem gmina przeciwną.
matka u nas ma przyznane 500, od października wstrzymała wypłaty do rozstrzygnięcia.
matka od marca nie ma dziecka, dziecko jest z ojcem.
ojciec napisał do nas pismo że dziecko jest pod jego opieką od marca, i matka nie łozy na dziecko. nie przekazuje 500 na dziecko. nie złożył jednak wniosku o 500 w swojej gminie.
wysłałam pracownika socjalnego do Pani. mam wywiad w którym potwierdzone jest że dziecka od marca nie ma.
co mówią wyroki :
toczy się postępowanie o powierzenie władzy rodzicielskiej i ustalenie miejsca pobytu dziecka,
aktualnie matka ma postanowieniem sądu -zabezpieczenie na czas trwania postępowania poprzez ustalenie miejsca pobytu dziecka z nią. (choć faktycznie nadal córka przebywa z ojcem).
zdaniem mojego prawnika:
art.4 ust. 2 matka nie sprawuje opieki. LICZY SIĘ STAN FAKTYCZNY SPRAWOWANIA OPIEKI.
zmienić jej prawo do 500 od marca.
zrobić NP od marca. ART.25 UST 2 PKT 6
po ostatecznym wyroku sądu w sprawie miejsca pobytu dziecka, albo dalej matka będzie mogła złożyć kolejny wniosek o 500 , albo ojciec w swojej gminie.
Wyślij pracownika socjalnego na wywiad do ojca.
powinno wyjść pismo do tamtej gminy że ojciec ubiega się o 500 a już samego systemu będziecie mieć informacje (JEDNOSTKI TERYTORIALNE)o przyznaniu na to samo dziecko 500 matce w innej gminie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
- Kontakt:
A to coś się zmieniło w Polsce, że już nie akceptujecie prawomocnych wyroków sądu? 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
mam juz wywiad środowskowy z którego jasno wynika że dziecko jest z ojcem.
a co do respektowania wyroków sądu to i owszwem ale w ustawie jest zapis ze świadczenie nalezy się odpowiednio matce, ojcu jezeli dziecko wspólnie zamieszkuje albo opiekunowi faktycznemu jezeli znim zamieszkuje i pozostaje na jego utrzymaniu.
Skłaniam sie do przyznania ojcu ale nadal mam wątpliwości...
Może ktos jeszscze się wypowie?
a co do respektowania wyroków sądu to i owszwem ale w ustawie jest zapis ze świadczenie nalezy się odpowiednio matce, ojcu jezeli dziecko wspólnie zamieszkuje albo opiekunowi faktycznemu jezeli znim zamieszkuje i pozostaje na jego utrzymaniu.
Skłaniam sie do przyznania ojcu ale nadal mam wątpliwości...
Może ktos jeszscze się wypowie?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Tak w przypadku gdy wyroku lub postanowienia nie ma. Jedyne co to Państwo idą do sądu, zmieniają zapisy wyroku i Ty zawieszasz postępowanie. Kiedyś robiliśmy też na wywiad. Przyszła kontrola i zarzuciła nam, że dlaczego przyznaliśmy Panu skoro w wyroku jest zapis, że dziecko mieszka z matką. Ale ostatecznie to Ty podejmujesz decyzję. 

-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
zdzislaw_dyrma
osobiście również uważam, że nie powinnam działać ponad sądem. wyrok to wyrok.
nie mam przecież takiej mocy
czytałam wcześniejsze Twoje komentarze w podobnych sprawach.. były one bardzo rzetelne i pomocne
jednak w opinii mojego prawnika mam zrobić jak wyżej pisałam.
jeszcze tego nie zrobiłam... czekam na cud
osobiście również uważam, że nie powinnam działać ponad sądem. wyrok to wyrok.
nie mam przecież takiej mocy

czytałam wcześniejsze Twoje komentarze w podobnych sprawach.. były one bardzo rzetelne i pomocne

jednak w opinii mojego prawnika mam zrobić jak wyżej pisałam.
jeszcze tego nie zrobiłam... czekam na cud

-
- Starszy referent
- Kontakt:
Zrobisz jak uważasz. Ale raczej prawnik w tej kwestii delikatnie mówiąc myli się. Nie możesz wywiadem zmienić wyroku. 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: sw
- Kontakt:
Oprócz opika faktyczna a postanowienie sądu - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
wnioskodawca o 500+ to obywatel UE
Komu wypłacać?
kopia wniosku
piecza zastępcza a 500 lus
zmiana decyzji opieka naprzemienna - cała kwota
zgon dziecka
zmiana nazwiska osoby pobierającej 500+
potrącenie z bieżących wypłat
Zmiana miejsca zamieszkania
500+ Pani z Ukrainy
Koordynacja - co z nią zrobić?
koordynacja?