opika faktyczna a postanowienie sądu

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Jaskółeczka
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

opika faktyczna a postanowienie sądu

Post autor: Jaskółeczka »

Może ktoś mił podobna sytuacje i podpowie jak powinno byc to rozwiązane..
Dostalismy wniosek z innej gminy złozony przez ojca, który twierdzi że dziecko przybywa pod jego opiką i ma na to postanowienie sądu ale problem polega na tym, że matka od marca pobiera cały czas świadczenie na dzicko i jak twierdzi gmina w która przyznała matce to swiadczenie kobieta równiez posida postanowienie sądu o opiec nad dzieckiem jednoczenie wiedzą, że dziecko z nią nie jest. Ośrodek, w którym ojciec złozył wniosek w sierpniu przedłuzył termin rozpatrzenie wniosku z uwagi na bardzo skomplikowany charkter sprawy i tak oto ojciec w miedzy czasie przeprowadził się do naszj gminy i teraz my mamy problem jak to prawidłowo rozwiazac. Zleciłam wywiad środowiskowy opiece społeczne, w którego toku ustalono ze dziecko jest z ojcem. Nie wim teraz jak do tej soprawy podejsc. Może ktoś cos podpowie
Maja512
Referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Re: opika faktyczna a postanowienie sądu

Post autor: Maja512 »

mam identyczna sytuację :-)
tyle że ja jestem gmina przeciwną.
matka u nas ma przyznane 500, od października wstrzymała wypłaty do rozstrzygnięcia.

matka od marca nie ma dziecka, dziecko jest z ojcem.
ojciec napisał do nas pismo że dziecko jest pod jego opieką od marca, i matka nie łozy na dziecko. nie przekazuje 500 na dziecko. nie złożył jednak wniosku o 500 w swojej gminie.

wysłałam pracownika socjalnego do Pani. mam wywiad w którym potwierdzone jest że dziecka od marca nie ma.
co mówią wyroki :
toczy się postępowanie o powierzenie władzy rodzicielskiej i ustalenie miejsca pobytu dziecka,
aktualnie matka ma postanowieniem sądu -zabezpieczenie na czas trwania postępowania poprzez ustalenie miejsca pobytu dziecka z nią. (choć faktycznie nadal córka przebywa z ojcem).

zdaniem mojego prawnika:
art.4 ust. 2 matka nie sprawuje opieki. LICZY SIĘ STAN FAKTYCZNY SPRAWOWANIA OPIEKI.
zmienić jej prawo do 500 od marca.
zrobić NP od marca. ART.25 UST 2 PKT 6
po ostatecznym wyroku sądu w sprawie miejsca pobytu dziecka, albo dalej matka będzie mogła złożyć kolejny wniosek o 500 , albo ojciec w swojej gminie.

Wyślij pracownika socjalnego na wywiad do ojca.
powinno wyjść pismo do tamtej gminy że ojciec ubiega się o 500 a już samego systemu będziecie mieć informacje (JEDNOSTKI TERYTORIALNE)o przyznaniu na to samo dziecko 500 matce w innej gminie.
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
Kontakt:

Post autor: zdzislaw_dyrma »

A to coś się zmieniło w Polsce, że już nie akceptujecie prawomocnych wyroków sądu? ;)
Jaskółeczka
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: Jaskółeczka »

mam juz wywiad środowskowy z którego jasno wynika że dziecko jest z ojcem.
a co do respektowania wyroków sądu to i owszwem ale w ustawie jest zapis ze świadczenie nalezy się odpowiednio matce, ojcu jezeli dziecko wspólnie zamieszkuje albo opiekunowi faktycznemu jezeli znim zamieszkuje i pozostaje na jego utrzymaniu.
Skłaniam sie do przyznania ojcu ale nadal mam wątpliwości...
Może ktos jeszscze się wypowie?
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Kontakt:

Tak w przypadku gdy wyroku lub postanowienia nie ma. Jedyne co to Państwo idą do sądu, zmieniają zapisy wyroku i Ty zawieszasz postępowanie. Kiedyś robiliśmy też na wywiad. Przyszła kontrola i zarzuciła nam, że dlaczego przyznaliśmy Panu skoro w wyroku jest zapis, że dziecko mieszka z matką. Ale ostatecznie to Ty podejmujesz decyzję. :)
Maja512
Referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: Maja512 »

zdzislaw_dyrma

osobiście również uważam, że nie powinnam działać ponad sądem. wyrok to wyrok.
nie mam przecież takiej mocy :-)
czytałam wcześniejsze Twoje komentarze w podobnych sprawach.. były one bardzo rzetelne i pomocne :-)

jednak w opinii mojego prawnika mam zrobić jak wyżej pisałam.
jeszcze tego nie zrobiłam... czekam na cud :-)
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Kontakt:

Zrobisz jak uważasz. Ale raczej prawnik w tej kwestii delikatnie mówiąc myli się. Nie możesz wywiadem zmienić wyroku. ;)
ODPOWIEDZ