Opinia o rodzinie dla MOPSu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 lis 2021, 12:16

Witam. Na mojej gminie jest matka, nie korzystająca z pomocy, która gdy jeszcze mieszkała w innej gminie zostały jej odebrane dzieci i przekazane w rodzinną pieczę zastępczą. MOPS pisze pisma co najmniej trzy razy do roku o wydanie opinii o rodzinie zawierające inf. o sytuacji materialno-bytowej, rodzinnej itd. a ich podstawa prawna to art. 47 ust 5 o pieczy zastępczej. Czy ja jako pracownik socj. nie mający wywiadu środowiskowego, mogę wydać opinię o rodzinie, czy mogę gromadzić dokumenty od tej osoby i na jakiej podstawie?Dodam, że w jej poprzednim miejscu zamieszkania nikt nie zadbał o asystenta rodziny choćby z postanowienia Sądu.
wlodar
Praktykant
Od: 09 sty 2018, 11:56
Zajmuję się: PS

Napisano: 12 lis 2021, 13:45

Robisz wywiad w rodzinie ( art. 107 uops), który zostaje u Was i na jego podstawie opinia.Jak okaże post. Sądu proponuj asystenta.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 12 lis 2021, 14:00

czyli wywiad robię dla siebie na pdst. 107. pkt 3 tyle że wywiad dla mnie.
wlodar
Praktykant
Od: 09 sty 2018, 11:56

Napisano: 12 lis 2021, 14:43

Na podstawie wywiadu zrobisz sobie opinię.Wywiad zostaje w Ośrodku.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 15 lis 2021, 14:35

Zgodnie z art. 107 ust.1 rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza się u osób i rodzin korzystających lub ubiegających się o świadczenia z pomocy społecznej. Na podstawie ust. 3 robi się - owszem dla innych jednostek, np. tzw. alimentacyjny, czy też I, IV, bo osoba np. przebywa w szpitalu na terenie innego ośrodka. Na prośbę samą w sobie nie robi się wywiadu. Takie jest moje zdanie. ;)
bet2017
Stażysta
Od: 05 lip 2017, 13:48

Napisano: 15 lis 2021, 16:19

Zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz.U.2020.821 z późn. zm.) - w przypadku gdy ośrodek pomocy społecznej poweźmie informację o rodzinie przeżywającej trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo-wychowawczych (a osoba/rodzina, z której odebrano dzieci wypełnia znamiona tej przesłanki), pracownik socjalny OPS przeprowadza w tej rodzinie wywiad środowiskowy, na zasadach określonych w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej. A gdy z innego ośrodka/instytucji wpłynęło pismo z prośbą o opinię o tej matce, to OPS właśnie powziął informację o rodzinie przeżywającej trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo-wychowawczych. Zgodnie z powyższym – w tej sytuacji należy więc przeprowadzić wywiad. A skoro będzie już ten wywiad, to jest też podstawa do sporządzenia przedmiotowej opinii. Opinia gminy, o której mowa w art. 47 ust. 6-7 ustawy o pieczy - jest obligatoryjna. Pomijam już fakt, że z taką matką powinien pracować asystent - na rzecz powrotu dzieci do rodziny biologicznej.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x