Bardzo przepraszam, ale mam kontrolę i muszę szybko zaktualizować w polityce opis konta 750. Chodzi o to, że od 2013 roku odsetki od FA księguję na koncie 750 a nie na koncie 720-niestety nie zmieniłam tego w polityce, jeśli zrobię to dzisiaj nie opiszą tego jako błąd. Niestety nie mam żadnego aktualnego komentarza do planu kont, może ktoś z was taki posiada i może w kleić opis konta 750. BARDZO MoCNO dZiękuję
Konto 750 służy do ewidencji przychodów finansowych.
Na stronie Ma konta 750 ujmuje się przychody z tytułu operacji finansowych, w szczególności przychody ze sprzedaży papierów wartościowych, przychody z udziałów i akcji, dywidendy oraz odsetki od udzielonych pożyczek, dyskonto przy zakupie weksli, czeków obcych i papierów wartościowych oraz odsetki za zwłokę w zapłacie należności, dodatnie różnice kursowe.
Ewidencja szczegółowa prowadzona do konta 750 powinna zapewnić wyodrębnienie przychodów finansowych z tytułu udziałów w innych podmiotach gospodarczych, należne jednostce odsetki.
W końcu roku obrotowego przenosi się przychody finansowe na stronę Ma konta 860 (Wn konto 750).