opłacanie składek zdr.za osoby pobierajace SP SZO ITP. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 paź 2015, 8:54

witam
zastepuje kolezanke w SR i nie do konca rozumiem kiedy mam opłacac składki za osoby pobierajace SP SZO czy ZDO ?

dzis przyszła Pani i złozyła wniosek na SP , jest zamezna maz pracuje , ale poprzednio ( bo to kontynuacja orzeczenia na dziecko ) pani była ubezpieczona u nas bo złozyła ( w katach sprawadzałam ) oswiadczenie ze nie posiada nigdzie ubezp, zdorowntego

czy mam kazać jej sie ubezpieczyc przy małzonku ?\

a co z osobami których mezeowie nie pracuja i sa zarejstrowani w PUP ?>
ci ludzie dosłownie nie chca kreca i pani z UP dzowniła do mnie i mowiła jak moge odsyłac osoby pobierajace SP do ubezpieczania sie w UP przy małzonku
w sumie zgłupiałam bo nie do konca jeszcze znam te wszytskie procedury to jak mam robic ?
przejrzałam kilka róznych teczek kolezanki i widze ze ma tam chyba z 4 osoby których mezowie pracuja a ona opłaca im skłądke zdrowotną
Danusia79

Napisano: 02 paź 2015, 9:05

jest taki jeden przepis, ktory zwalnia nas z objecia ubezpieczeniem zdrowotnym osobe pobierajaca swiadczenie opiekuncze :) i pani z PUP i inne panie zajmujace sie zusami powinny go znac :) - a jest to art. 66 ust. 2.) Status członka rodziny osoby ubezpieczonej oraz status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń
opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułów,
o których mowa w ust. 1 pkt 17–20, 26–28b, 30 i 33.
,.... czyli miedzy innymi osob otrzymujacych swiadczenia opiekuncze u nas
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 02 paź 2015, 9:10

dzieki kb
tylko co teraz mam zrobic i jak postąpic z osobami którym aktualnie oplacamy składki a wiem ze małzonkowie podjeli zatrudnienie lub zarejstsrowali sie w PUP?
czy mam wezwac do złozenia oswiadczenia ?
czy potem mam napisac jakies pismo ? do tej osoby ze nie bede od m-ca X oplacać składek w zwiazku z tym ze posiada ona status członka rodziny osoby ubezpieczonej ? i ze powinna zgłosić sie do takiego ubezpieczenia przy małzonku ?
Danusia79

Napisano: 02 paź 2015, 9:53

ja napisalabym tylko pismo z informacja,ze w zwiazku z tym ze ustalilas ,iz osoba posiada status czlonka rodziny osoby ubezpieczonej (bo na przyklad maz jest ubezpieczony z tytulu zatrudnienia) z dniem takim i takim w zwiazku z art... (tym co podalam wyzej i przytoczylabym jego tresc i gdzie jest opublikowany) wyrejestrowalas ja z ubezpieczen zdrowotnych i nie bedziesz juz odprowadzac skladki, w zwiazku z czym maz tej osoby powinien zglosic ja do ubezpiueczenia zdrowotnego w swoim zakladzie pracy jako czlonka rodziny
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x