opłacanie składek ZUS a krus - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 cze 2014, 13:08

Witam jak u Was wygląda sprawa dobrowolnego ubezpieczenia w KRUS i opłacaniem przez Was składek.
Przyznałem Stronie zdo wstecz i na bieżąco, w sentencji tylko mowa o świadczeniu, w pouczeniu inf że od w/w świadczenia będzie opłacana składka społeczna w okresie przysługiwania świadczenia stosownie do obowiązujacych przepisów (zdrowotne przy mężu)

Klientka poszła do KRUS i tam niespodzianka KRUS Jej nie wyrejestruje na podstawie mojej dec bo nie ma w niej wysokości składek!!!
ensiferum

Napisano: 26 cze 2014, 13:16

nie przejmowalabym sie tym, nie ma z mocy ustawy innego tytulu,wiec musisz za nia oplacac skladki jelsi nie ma w zus odpowiedniego okresu skladkowego i neskladkowego, a KRUS niech sobie robi co chce...ona tam rownie dobrze moze zlozyc oswiadczenie ze nie pracuje w gospodarstwie, a tylko osoby wykonujace prace moga byc ubezpieczone na wniosek
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2014, 14:45

dzięki KB generalnie to nie przejmowałbym się ale kobieta chce się wyrejestrować a oni jej nie chcą i to mnie drażni bo kiedyś miałem podobną sytuację przy śp i oni wyrejestrowali osobe wstecz i oddali jej kasę.

Jeszcze wcześniej u innej osoby ja się pomyliłem i z dec nie wykreśliłem inf o tym że będziemy opłacać składki u osoby opłacajacej obowiązkowy KRUS a tamci ją bez żadnych skrupułów wywalili

i bądź tu mądry
ensiferum

Napisano: 26 cze 2014, 14:48

problem KRUS. Za chwilę będą mieli więcej do poprawy.
Możesz im zrobić psikusa i wysłać do nich pismo, że dana osoba została zgłoszona z dniem 01.07.2013 do ubezpeiczenia ZUS.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2014, 15:21

Dzięki
myślę dać klientce ZUA i niech z tym idzie do KRUS ale do kogo innego bo myślę że każdy tam robi po swojemu
ensiferum

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x