jestem rolniczką, miałam świadczenie pielęgnacyjne nad mamą i mi zabrali a teraz chcę złożyć wniosek na zasiłek do opiekuna ale tylko na wyrównanie, oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego nie złożę, bo ten przepis weszedł w maju, a ja składam za tamte od lipca 2013roku do maja tego roku, czy dostanę samo wyrównanie
Droga rolniczko, kto Cię tak nakierował ? Jeżeli nie złożysz oświadczenia, nie dostaniesz też wyrównania. Nie obawiaj się, jeżeli naprawdę stale sprawujesz opiekę nad bliską osobą, nie masz się czego obawiać. Złóż wnioski na wyrównanie i na bieżący ZDO. Do wniosku dołącz oświadczenie o treści : " zaprzestałam prowadzenia gospodarstwa rolnego", oraz inne wymagane ustawą oświadczenia. Ty bierzesz odpowiedzialność za to oświadczenie i odnosi się ono tylko do ustawy z dnia 4 kwietnia i nie ma innego dowodu na tę okoliczność. Nie słuchaj podpowiedzi niekompetentnych urzędników.
Oświadczenie może odnosić się do obydwu okresów, dlatego ustawodawca wymaga treści "zaprzestałe(a)m prowadzenia gospodarstwa rolnego" lub "zaprzestałe(a)m pracy w gospodarstwie rolnym". Zauważcie, że w ustawie nie wspomina się nic o datach zaprzestania. Dlatego ten przepis nie działa na niekorzyść obywatela, a działa i do przodu i wstecz.