opłata pełnoletniego za swój pobyt - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 17 sty 2013, 22:10

Witajcie. Czy w uchwale dot. opłat za pobyt dzieci w pieczy zawieraliście regulacje dotyczące zasad zwolnień odnośnie pełnoletnich wychowanków rodzin zastępczych z dochodem?
~xxx

Napisano: 18 sty 2013, 11:47

a ustawa daje taką możliwosć?? chyba nie! a poza tym dlaczego akurat wspominasz tylko wych. r.z.? a placówek?
~Dora

Napisano: 23 sty 2013, 14:44

Czyli dla pełnoletnich i opiekunów prawnych ustala się odpłatność niezaleznie od dochodu w wyokości 50%?

~Karola

Napisano: 23 sty 2013, 14:51

nie wyższej niż 50 % dochodu ( renta, alimenty, uposażenie) dziecka/osoby pełnoletniej
~Dora

Napisano: 23 sty 2013, 14:53

w uzasadnieniu jakiegoś wyroku NSA czytałam, że uchwały rady powiatu dotyczą wszystkich osób zobowiązanych do ponoszenia opłaty
~w....

Napisano: 23 sty 2013, 15:02

no nie wiem - przeczytaj sobie dokładnie art. 194 ust. 2 - co moze rada okreslic.. dot. tylko opłaty z art. 193 ust. 1
~Dora

Napisano: 23 sty 2013, 20:19

ja uważam, że ustawa nie daje nam podstawy do ujmowania w uchwale kwestii związanych z opłatą pełnoletnich wychowanków, ale właśnie się dowiedziałam, że SKO w Katowicach (właściwe dla mnie) ma odmienne zdanie i będzie uchylało wszystkie decyzje zobowiązujące pełnoletnich do wnoszenia opłaty i zaleci zmianę uchwały.... i mam impas bo radca rady miasta nie pozwoli na taką zmianę w uchwale bo też ma zdanie, że ustawa nie daje możliwości zawierania w uchwale kwestii związanych z ponoszeniem opłaty za pobyt w pieczy pełnoletnich wychowanków.... a ty pracowniku rób co chcesz.....
~xxx

Napisano: 24 sty 2013, 11:41

xxx, nie do końca rozumiem - ustalasz odp. pełnoletnim zgodnie z ustawą i ok. (nie masz co do nich uchwały, z czym sie zgadzam), ale dlaczego SKO ma uchylac takie decyzje, skoro zrobiłas zgodnei z ustawą odp. do 50% dochodu osoby, tak?
~Dora

Napisano: 24 sty 2013, 14:25

SKO przyjęło takie stanowisko, że trzeba równo traktować wszystkich zobowiązanych do ponoszenia opłaty i jak jedni mają prawo nie płacić (odstąpienie, itd) to pełnoletni też. Nic ich nie obchodzi, że rodzina zastępcza otrzymuje pełną wysokość pomocy a wychowanek ma do dyspozycji swój dochód.... Ja chciałam obciążyć wszystkich pełnoletnich z dochodem w wys. 50%, ale teraz mam wątpliwości - jak mają mi to wszystko uchylić...
~xxx

Napisano: 24 sty 2013, 14:59

w uchwale powinna również byc mowa o opłatach pełnoletnich wychowanków za swój pobyt w pieczy zastępczej oczywiscie jeżeli posiadają dochód.
~marta mops

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x