Witajcie. Czy w uchwale dot. opłat za pobyt dzieci w pieczy zawieraliście regulacje dotyczące zasad zwolnień odnośnie pełnoletnich wychowanków rodzin zastępczych z dochodem?
ja uważam, że ustawa nie daje nam podstawy do ujmowania w uchwale kwestii związanych z opłatą pełnoletnich wychowanków, ale właśnie się dowiedziałam, że SKO w Katowicach (właściwe dla mnie) ma odmienne zdanie i będzie uchylało wszystkie decyzje zobowiązujące pełnoletnich do wnoszenia opłaty i zaleci zmianę uchwały.... i mam impas bo radca rady miasta nie pozwoli na taką zmianę w uchwale bo też ma zdanie, że ustawa nie daje możliwości zawierania w uchwale kwestii związanych z ponoszeniem opłaty za pobyt w pieczy pełnoletnich wychowanków.... a ty pracowniku rób co chcesz.....
xxx, nie do końca rozumiem - ustalasz odp. pełnoletnim zgodnie z ustawą i ok. (nie masz co do nich uchwały, z czym sie zgadzam), ale dlaczego SKO ma uchylac takie decyzje, skoro zrobiłas zgodnei z ustawą odp. do 50% dochodu osoby, tak?
SKO przyjęło takie stanowisko, że trzeba równo traktować wszystkich zobowiązanych do ponoszenia opłaty i jak jedni mają prawo nie płacić (odstąpienie, itd) to pełnoletni też. Nic ich nie obchodzi, że rodzina zastępcza otrzymuje pełną wysokość pomocy a wychowanek ma do dyspozycji swój dochód.... Ja chciałam obciążyć wszystkich pełnoletnich z dochodem w wys. 50%, ale teraz mam wątpliwości - jak mają mi to wszystko uchylić...