Oplata skarbowa od DE
Re: Oplata skarbowa od DE
kmf mam prośbę wrzuć mi to jak możesz na pocztę [email protected]

Konsultowałem telefonicznie podany temat z Panią prowadzącą szkolenie w Gdańsku i odpowiedź była taka, że nie ma unormowania prawnego w tej sprawie. Można pobierać opłatę skarbową, ale nie ma też takiego obowiązku. Jej zdaniem każde wyjście jest dobre... W dalszym rozważaniu powołała się na analogię w decyzjach wydawanych w sprawie świadczeń rodzinnych oraz stypendium szkolnego, ktore nie są wymienione w ustawie o opłacie skarbowej. Sugerowala, że dec o DE traktować jak wydawane przez GOPS/MOPS. Ja nie będę pobierał opłaty skarbowej za DE
ano nie pobrałam opłaty...
rozmawiałam z Panią radcą prawnym... dała mi do zrozumienia że napisze opinię że można nie pobierać opłaty traktując DE jako świadczenie o charakterze socjalnym,
niestety moje pismo trafiło do Pana radcy prawnego... i napisał jak napisał.. że nie ma podstaw do zwolnienia z opłaty skarbowej...
Pan radca... będzie w pracy we wigilię... może tym razem przemówi ludzkim głosem...
no przecież to kpina w biały dzień...
rozmawiałam z Panią radcą prawnym... dała mi do zrozumienia że napisze opinię że można nie pobierać opłaty traktując DE jako świadczenie o charakterze socjalnym,
niestety moje pismo trafiło do Pana radcy prawnego... i napisał jak napisał.. że nie ma podstaw do zwolnienia z opłaty skarbowej...
Pan radca... będzie w pracy we wigilię... może tym razem przemówi ludzkim głosem...
no przecież to kpina w biały dzień...
również poproszę o interpretację [email protected]
z góry serdeczne dziękuję
z góry serdeczne dziękuję
Poszło;) a żeby było łatwiej, to dla wszystkich zainteresowanych:
Odpowiadając na pismo otrzymane pocztą elektroniczną w dniu 11 grudnia 2013 r.
w sprawie opłaty skarbowej od decyzji w sprawie przyznania dodatku energetycznego,
Ministerstwo Finansów uprzejmie informuje.
Na podstawie art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej
(Dz. U. z 2012 r. poz.1282, z późn. zm.), zwanej dalej „UOS”, opłacie tej podlegają -
w sprawach indywidualnych z zakresu administracji publicznej - czynności urzędowe (w tym
decyzje), dokonywane na podstawie zgłoszenia lub na wniosek, dla których w Części I
Załącznika do UOS zostały określone stawki opłaty skarbowej. Decyzje, dla których nie
ustalono odrębnej stawki, podlegają opłacie skarbowej w wysokości 10 zł (ust. 53 Części I
Załącznika do UOS), jeżeli mają do nich zastosowanie przepisy Kodeksu postępowania
administracyjnego (Kpa).
Stawka ta ma zastosowanie w przypadku, gdy na wniosek zainteresowanego podmiotu
wydawana jest decyzja administracyjna, która nie stanowi zezwolenia (pozwolenia, koncesji),
a ponadto nie jest objęta innymi opłatami o charakterze publicznoprawnym lub nie jest od takich
opłat zwolniona.
Zgodnie z art. 5d ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. - Prawo energetyczne (Dz. U. z 2012 r.
poz. 1059, z późn. zm.), dodatek energetyczny przyznaje wójt, burmistrz lub prezydent miasta,
w drodze decyzji, na wniosek odbiorcy wrażliwego energii elektrycznej.
Mając powyższe przepisy na względzie, należy stwierdzić, że jeżeli do wydania
przedmiotowej decyzji stosuje się przepisy Kpa, podlega opłacie skarbowej na podstawie
wskazanych wyżej przepisów Części I ust. 53 Załącznika do UOS, w wysokości 10 zł.
Ustawodawca nie zwolnił bowiem tych decyzji od opłaty skarbowej, jak to uczynił
w przypadku decyzji w sprawie dodatku mieszkaniowego, zwolnionych na podstawie Części I
ust. 53 kol. 4 pkt 2 załącznika do UOS.
Obowiązek zapłaty opłaty skarbowej powstaje z chwilą złożenia wniosku o przyznanie
dodatku energetycznego (art. 6 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 UOS).
Na podstawie art. 7 pkt 5 UOS zwalnia się od opłaty skarbowej osoby, które składając,
m.in. wniosek o wydanie decyzji przedstawią zaświadczenie o korzystaniu ze świadczeń pomocy
społecznej z powodu ubóstwa.
Ponadto, w przypadkach uzasadnionych ważnym interesem podatnika lub interesem
publicznym, na wniosek podatnika, wójt, burmistrz, prezydent miasta, jako organ właściwy
w sprawie opłaty skarbowej, może na podstawie art. 67a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. -
Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749, z późn. zm.), udzielić ulg w spłacie opłaty
skarbowej, w tym odroczyć jej termin płatności albo umorzyć zaległości podatkowe z tytułu tej
opłaty wraz z odsetkami za zwłokę.
Odpowiadając na pismo otrzymane pocztą elektroniczną w dniu 11 grudnia 2013 r.
w sprawie opłaty skarbowej od decyzji w sprawie przyznania dodatku energetycznego,
Ministerstwo Finansów uprzejmie informuje.
Na podstawie art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej
(Dz. U. z 2012 r. poz.1282, z późn. zm.), zwanej dalej „UOS”, opłacie tej podlegają -
w sprawach indywidualnych z zakresu administracji publicznej - czynności urzędowe (w tym
decyzje), dokonywane na podstawie zgłoszenia lub na wniosek, dla których w Części I
Załącznika do UOS zostały określone stawki opłaty skarbowej. Decyzje, dla których nie
ustalono odrębnej stawki, podlegają opłacie skarbowej w wysokości 10 zł (ust. 53 Części I
Załącznika do UOS), jeżeli mają do nich zastosowanie przepisy Kodeksu postępowania
administracyjnego (Kpa).
Stawka ta ma zastosowanie w przypadku, gdy na wniosek zainteresowanego podmiotu
wydawana jest decyzja administracyjna, która nie stanowi zezwolenia (pozwolenia, koncesji),
a ponadto nie jest objęta innymi opłatami o charakterze publicznoprawnym lub nie jest od takich
opłat zwolniona.
Zgodnie z art. 5d ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. - Prawo energetyczne (Dz. U. z 2012 r.
poz. 1059, z późn. zm.), dodatek energetyczny przyznaje wójt, burmistrz lub prezydent miasta,
w drodze decyzji, na wniosek odbiorcy wrażliwego energii elektrycznej.
Mając powyższe przepisy na względzie, należy stwierdzić, że jeżeli do wydania
przedmiotowej decyzji stosuje się przepisy Kpa, podlega opłacie skarbowej na podstawie
wskazanych wyżej przepisów Części I ust. 53 Załącznika do UOS, w wysokości 10 zł.
Ustawodawca nie zwolnił bowiem tych decyzji od opłaty skarbowej, jak to uczynił
w przypadku decyzji w sprawie dodatku mieszkaniowego, zwolnionych na podstawie Części I
ust. 53 kol. 4 pkt 2 załącznika do UOS.
Obowiązek zapłaty opłaty skarbowej powstaje z chwilą złożenia wniosku o przyznanie
dodatku energetycznego (art. 6 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 UOS).
Na podstawie art. 7 pkt 5 UOS zwalnia się od opłaty skarbowej osoby, które składając,
m.in. wniosek o wydanie decyzji przedstawią zaświadczenie o korzystaniu ze świadczeń pomocy
społecznej z powodu ubóstwa.
Ponadto, w przypadkach uzasadnionych ważnym interesem podatnika lub interesem
publicznym, na wniosek podatnika, wójt, burmistrz, prezydent miasta, jako organ właściwy
w sprawie opłaty skarbowej, może na podstawie art. 67a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. -
Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749, z późn. zm.), udzielić ulg w spłacie opłaty
skarbowej, w tym odroczyć jej termin płatności albo umorzyć zaległości podatkowe z tytułu tej
opłaty wraz z odsetkami za zwłokę.
Oprócz Oplata skarbowa od DE - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
gdzie mam poszukać wysokości dod energ na rodzine
BARDZO proszę o wyliczenie dodatku
co wliczac?
zmiana!!!!
Jak wyliczyć zapotrzebowanie dodatek energetyczny?
podatek od dodatku eneretycznego?
miesięczna wysokość dodatku a VAT
renta z ZUS co brać pod uwagę
dodatek energetyczny
Monitor Polski
wg JRWA
Dodatek energetyczny na podstawie?
tytulu prawnego do lokalu
DE a podwyżka?
wykup mieszkania
ADRES