DM
Zwolnienie z opłaty skarbowej na podstawie cz. I ust. 53 pkt 2 załącznika do ustawy z dnia 16 listopada 2006r. o opłacie skarbowej (tekst jednolity Dz.U. z 2014r. poz. 1628 z późn. zm.)
DE
Zwolnienie z opłaty skarbowej na podstawie cz. I ust. 53 pkt 2a załącznika do ustawy z dnia 16 listopada 2006r. o opłacie skarbowej (tekst jednolity Dz.U. z 2014r. poz. 1628 z późn. zm.)
a jak ja mam tak to może być Decyzja nie podlega opłacie skarbowej na podstawie art.2 ust.1 ustawy z dnia 16 listopada 2006r opłacie skarbowej (Dz.U. z 2012r poz.1282 ze zm.)
oj wydaje mi się, że jednak adnotacja o niepobraniu opłaty powinna być,
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 28 września 2007 r. w sprawie zapłaty opłaty skarbowej
§ 4. 1. Wydając wnioskodawcy lub dokonującemu zgłoszenia dokument potwierdzający dokonanie czynności urzędowej, zaświadczenie lub zezwolenie (pozwolenie, koncesję), organ zamieszcza na nim adnotację, potwierdzoną podpisem osoby dokonującej adnotacji, z podaniem imienia, nazwiska i stanowiska słuŜbowego, w której:
1) określa wysokość uiszczonej opłaty - w przypadku gdy dokonano zapłaty opłaty
skarbowej;
2) określa podstawę prawną jej niepobrania - w przypadku gdy przepisy odrębne dopuszczają moŜliwość rozpatrzenia wniosku mimo nieuiszczenia należnej opłaty; 3) określa podstawę prawną wyłączenia lub zwolnienia - w przypadku gdy:
a) czynność urzędowa, zaświadczenie lub zezwolenie (pozwolenie, koncesja) nie podlegają opłacie skarbowej lub są od niej zwolnione albo
b) podmiot składający zgłoszenie lub wniosek o dokonanie czynności urzędowej albo wniosek o wydanie zaświadczenia lub zezwolenia (pozwolenia, koncesji) jest zwolniony od opłaty skarbowej.
Więc GORZATKO informacja o zwolnieniu z opłaty skarbowej, powinna być u góry w postawie prawnej? czy w pouczeniu na dole? ewentualnie drobnym drukiem na samym dole decyzji?? Proszę Cię o odpowiedź.