Opłata za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 gru 2023, 12:07

Cześć, jak chyba większość osób borykam się z odpłatnością za DPS. Na razie jeszcze tego nie mam, ale chcę się przygotować. Ja i mąż zarabiamy 10 tysięcy łącznie. DPS kosztuje 6500 zł. Do dopłaty przez członków rodziny jest 5000 zł. Czy w takim wypadku powinnam płacić całą moją wypłatę i żyć z pensji męża? On się na to nie zgadza, bo uważa, że mamy dawać dla wspólnej rodziny tyle samo. Mówi, że złoży wniosek do sądu żebym równo partycypowała w kosztach naszego utrzymania, bo mam warunki finansowe. Jednak w świetle prawa ma nam zostać 1800*2 czyli 3600 i tyle nam zostanie jak na opłacę dps. Czy na zwolnieniu lekarskim/urlopie macierzyńskim do DPS idzie odpowiednio mniejsza kwota? Co jeśli opłacam IKE i PPK? Muszę zrezygnować z tego żeby zaspokoić płatność do DPS?
W przypadku pojawienia się dziecka mamy 1800*3 czyli 5400. Czyli cała wypłata męża plus ode mnie 400 zł. Czy w takim wypadku mam zaspokoić najpierw potrzeby dziecka i męża czy osoby w DPS?
Czy przy oddawaniu 100% mojego dochodu na DPS będę mieć prawo do publicznego żłobka dla dziecka oraz do wsparcia ze strony MOPSu? Czy jeśli moja wypłata nie wzrośnie, ale podrożeje DPS to mój mąż będzie musiał dopłacać? Czy ewentualne premie powinnam wpłacać dobrowolnie do DPS? Czy MOPS może urlopować od opłat jeśli będę się szkolić w celu podniesienia kwalifikacji i zwiększenia wypłaty?
Pół żartem, pół serio - czy mogę siebie umieścić w DPS?
Rehen
Praktykant
Od: 08 gru 2023, 11:39
Zajmuję się: Jestem rodziną osoby umieszczonej w DPS.

Napisano: 10 gru 2023, 9:18

Nie wiem jak to ogarnąć umysłem. Czy jest sens ciągnąć dziecko na ten świat wiedząc, że nie zapewnię mu warunków? Jak będę mogła mu spojrzeć w twarz i powiedzieć, że nie może jechać na wycieczkę, bo musimy najpierw zapłacić za pobyt babci w DPS? Czy nie będzie mu przykro, że nie może chodzić na zajęcia pozalekcyjne, bo nie mamy pieniędzy? Gdzie będę mieszkać jak przestanie nam starczać na kredyt i opłaty? Od trzynastu lat opiekuję się mamą finansowo. Spłacam komorników, ogarniam czynsz, opłaty, remonty. Kto zaopiekuje się mną jak popadnę w biedę? Przecież mój dochód będzie przekraczał wszystkie limity a ja nie będę mieć pieniędzy. Jestem załamana.
Rehen
Praktykant

Napisano: 10 gru 2023, 9:55

Czuję się jak wyrodna matka, córka i żona.
Rehen
Praktykant

Napisano: 23 gru 2023, 15:23

Szanowna Pani
co do opłat, to Pani sposób wyliczenia jest nie właściwy (gorszy niż faktyczny)
Jeśli Państwo zarabiacie łącznie 10.000, to na Panią przypada 5000. Musi Pani zostać minimalna kwota (nie pamiętam jaka jest - pewnie typu 1800), a nadwyżkę można zabrać. W tym wypadku będzie to 5000-1800 = 3.200
Jesli będzie dziecko, to dzielimy 10.000 przez 3. Na Panią przypada 3333 zł miesięcznie. Można Pani zabrać 3333-1800 = 1533.
Dodatkowo wchodzą w grę negocjacje z GOPS.
Proszę pamiętać, że w pierwszym rzędzie pomoc społeczna ma obowiązek dążyć do zawarcia z Panią DOBROWOLNEJ UMOWY. Tu jest kwestia negocjacji, ustalania sytuacji etc. Nie ma podstawy prawnej do działania GOPS typu "mechanicznie wyliczamy że na Panią jest x i tyle".
Proszę bardzo uważać na sposob wyliczenia Pani dochodu! Pomoc społeczna nierzadko stosuje niezgodny z prawem sposób, aby obciążyć rodzinę zawyżonymi opłatami! (takie przypadki są mi znane)
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x