DPS - w pigułce - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 sty 2024, 16:31

Cześć,
dostałam działkę związaną z DPS.
O DPS, wiem, tyle...niewiele :oops:
Mam prośbę, w związku z tym, że mamy początek roku...
Nie mamy jeszcze, żadnych zarządzeń dot. odpłatności za DPS w 2024 roku
(z żadnego DPS, a mamy ich 7.)
Od czego powinnam zacząć? :?:
Zarządzenia głównie w lutym, z tego co sprawdziłam ostatnie lata.
Waloryzacja w marcu.
Kiedy pisać o aktualizację wywiadu?
Mógłby ktoś podpowiedzieć, od czego zacząć? ;)
Z góry dziękuję za zainteresowanie się postem :!:
ZnajdźOdpowiedź
Praktykant
Od: 08 sty 2024, 16:20
Zajmuję się: świadczenia dla uchodźców, projekty, DPSy

Napisano: 26 sty 2024, 9:34

Jestem pracownikiem DPS. Jeśli chodzi zmianę kosztu pobytu w DPS nie każdy Ośrodek Pomocy Społecznej chce z tego powodu wywiadu. Wysyłam do Ośrodków Zarządzenie Prezydenta Miasta i czekam na ich reakcję. Jeśli chcą wywiadu to wysyłają mi wniosek.
Przy waloryzacji świadczeń emerytalno - rentowych nie oczekuje wniosków z Ośrodków, wywiady gdy jest zmiana dochodu robię "z urzędu".
gsps
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 16:20
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps

Napisano: 13 lut 2024, 15:10

Mam problem z odpłatnością za pobyt w DPS. Jak rozwiązujecie kwestię dopłat do pobytu, pobieracie z góry czy jak? Proszę o podpowiedź. U nas pobieramy pod koniec miesiąca ale mam problem jak zdarza się że mieszkaniec umrze... depozytów jego ruszyć nie mogę a sprawy spadkowe trwają długo.

Druga kwestia dotyczy depozytów pozostawionych przez zmarłych gdzie brak rodziny lub nikt tego nie chce podjąć. Co robicie, jakie macie rozwiązania. Jestem nowa i dużo muszę nadrobić.
WioletaSS
Praktykant
Od: 31 sty 2024, 15:02
Zajmuję się: dps

Napisano: 16 lut 2024, 15:40

Chodzi o dopłaty do tego co potrąca ZUS? U mnie w DPS całość emerytury lub renty przychodzi pocztą na adres Domu. Pieniądze przychodzą 1,5,6,10,15,20,25 każdego miesiąca i na bieżąco, jak tylko przyjdą pieniądze od razu pobieram opłatę za pobyt, leki, pieluchy. Resztę dostaje mieszkaniec lub wpłacam na depozyt. Staram się na bieżąco potrącać, żeby nie było zadłużeń. Nie zawsze się to udaje, zwłaszcza w sytuacji kiedy mieszkaniec zamieszkuje w jednym miesiącu, a pieniądze przychodzą dopiero w kolejnym. Wtedy potrącam bieżącą opłatę i kwotę na zadłużenie, oczywiście po uzgodnieniu z mieszkańcem rat spłat zadłużenia.
Zgodnie z ustawą o likwidacji niepodjętych depozytów po 3,5 roku taki depozyt podlega likwidacji. Sprawę oddaje się do Sądu, trzeba jednak udowodnić, że zrobiło się wszystko, aby jednak znaleźć spadkobierców.
gsps
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 16:20
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x