" Zgodnie z art. 13 ust. 2 z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny wydanie duplikatu Karty Dużej Rodziny podlega opłacie w wysokości 9,21 zł. Gmina powyższą kwotę przekazuje na rachunek podany przez właściwy urząd wojewódzki, W myśl art. 4 ust. 1 pkt 7 ustawy z dnia 13 listopada 2013 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego do źródeł dochodów własnych gminy należy 5,0% dochodów uzyskanych na rzecz budżetu państwa w związku z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej. Nie ulega wątpliwości, że realizacja zadań gminy związanych z przyznawaniem Karty należy do zadań z zakresu administracji rządowej, zatem, zgodnie ze stanowiskiem Departamentu Budżetu Państwa Ministerstwa Finansów, przekazując do budżetu państwa kwotę za wydanie duplikatu, gmina odlicza dla siebie 5,0%.
Ponadto należy mieć na uwadze przepis art. 29 ust. 6 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny, który przewiduje koszt realizacji ustawy przez gminę za wydanie duplikatu Karty w wysokości 1,34 zł. "
Czyli osoba ubiegająca się o duplikat musi uiścić w/w kwotę, którą później przekazuje się do urzędu jako dochód.
Czyli tak...
9,21 zł powinna wpłacić do Urzędu Wojewódzkiego lecz wpłaca mniej, czyli wpłaca tylko 8,75 zł (95%), a 0,46 zł zostaje w budżecie gminy. Dodatkowo UW przysyła gminie 1,34 zł
nie... ! wnioskodawca nic nie wpłaca do urzędu wojewódzkiego, nie wiem skąd taka interpretacja, czytałaś ustawę?????
proponuje przeczytać...
wnioskodawca płaci na rachunek ops wysokość kwoty za duplikat, ops przekazuje dalej, księgowa będzie wiedzieć w jakich rozdziałach wysłać te pieniądze
Czytałem ustawę i wiem o co chodzi!!! Z drugiej strony nie wiem czemu Monte znalazła/znalazł w moim wpisie wnioskodawca???? Trzeba czytać i trochę logicznie pomyśleć, a później się wypowiadać na forum!!! Jeżeli pracujemy w urzędach to piszemy z pozycji urzędu, a nie wnioskodawcy!!!
"9,21 zł powinna wpłacić..." chodzi o gminę...gmina powinna wpłacić!!!