opłata za pobyt pełnoletniego w pieczy zast.w związku z dochodem - Stare tematy

Strona 1 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 14 sty 2014, 14:43

Proszę was o informację, czy ustalaliście już odpłatność pełnoletniemu, który pozostał w rodzinie zastępczej a posiada dochód? Jak to zrobić? Uchylić decyzję na rodzinę zastępczą i przyznać na pełnoletniego w rodzinie i potrącić świadczenie o 50% jego dochodu? A co w przypadku jeśli dziecko jest w placówce na terenie mojego powiatu? Tez PCPR ustala odpłatność w wysokości 50% dochodu dziecka czy dyrektor placówki? My wystawiamy decyzje na dzieci w rodzinach zastępczych a jeśli dziecko jest umieszczone w placówce to też my?
~Max1

Napisano: 14 sty 2014, 17:24

rodziny zast w to nie mieszaj, oni mają swoją decyzję a pełnoletni dostanie swoją, podaj mi swojego mail-a to wyśle Ci wzór tych co ja pisze
~Tomasz

Napisano: 15 sty 2014, 9:37

[email protected] - napisz, że dla Agnieszki z OW z góry dziękuję.
~Max1

Napisano: 15 sty 2014, 10:21

Witam, czy mogę również otrzymać wzór takiej decyzji? [email protected]
~max2

Napisano: 15 sty 2014, 10:48

ale Max namieszał! co ma jedna decyzja do drugiej! wypłacamy rodzinie dalej bez pomniejszania o 50% dochodu a wychowankowi ustalamy odpłatność
~Dora

Napisano: 15 sty 2014, 12:20

Podzielcie się jeszcze doswiadczeniami w tej kwestii, bo ja dopiero będę pierwszą decyzję pisać, jeżeli ustalacie odpłatność wychowankowi to wpłacają Wam na konto PCPR, jak to wygląda technicznie i czy rzeczywiście wpłacają i co robicie jeżeli nie dokonują wpłat. Jeżeli ktoś byłby tak miły i przesłał mi wzór decyzji na email [email protected] to byłabym bardzo wdzięczna
~grazka

Napisano: 15 sty 2014, 13:25

W OGÓLE ja się dowiedziałam, że w stosunku do dzieci umieszczonych w rodzinach zastępczych, które tam osiągnęły pełnoletność to im nie naliczamy odpłatności bo ustawa mówi wyłącznie o pełnoletnich w placówkach. Znalazłam jeden wyrok sądu w takiej sprawie. Osoba z rodziny posiadająca dochód - rodzice nie płacą i ustalono jest odpłatność jako pełnoletniej. SKO podtrzymało decyzję wydaną przez PCPR natomiast sąd uchylił i wyjaśnił, że osobom z rodzin nie nalicza się odpłatności tylko osobom z placówek jest tam cos takiego napisane, że dzieciom w rodzinach odlicza się dochód w decyzji przyznającej a dzieciom w placówkach się tego nie robi- placówki otrzymują 100% na utrzymanie dziecka natomiast wychowawcy mogą przeznaczyć środki z dochodu dziecka np. wpłacając na konto tym dzieciom dlatego też po 18 roku życia sytuacja się odwraca - tym z rodzin się nie ustala odpłatności a ustala się natom iast tym z placówek. Właściwie artykuł mówiący o tym w ustawie też wyraźnie wskazuje na dzieci z placówek. Tak więc już sama nie wiem jak to ma być. A jeśli chodzi o dzieci z placówek to też pcpr ustala im odpłatność czy dyrektor placówki? Przecież my nie wydajemy decyzji na dzieci w placówkach tylko je kierujemy.
~Max1

Napisano: 15 sty 2014, 13:40

tak, na początku też tak interpretowałam ustawę, że tylko pełnoletnim w placówkach ustalamy,a le potem zmieniłam zdanie... ale byłoby to korzystne gdyby tym w rodzinach się nie ustalało... ale na pewno nie zgodze się z tym, że na pełnoletniego w dotychczasowej rodzinie zast. pomniejsza sie o połowę dochodu, bo ustawa mówi, ze świadczenie jest w całosci!!! wiec nie rozumiem wyroku sądu...
~Dora

Napisano: 15 sty 2014, 14:29

Nie pisałam że pełnoletnim w rodzinach się potrąca tylko, że do ukończenia pełnoletności ustalało się odpłatność a w placówkach dochód dziecka był w 100% dla dziecka. Dlatego po 18 roku życia w rodzinie zastępczej się nie potrąca a dla pełnoletnich w placówkach zaczyna się potrącać dochód wystawiając decyzję o odpłatności pełnoletniego.
~Max1

Napisano: 15 sty 2014, 15:49

a możecie podać jakąś sygnaturę tego wyroku sądu, albo jakis link do niej?
~A..

Strona 1 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x