Opłaty - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 05 lut 2024, 9:45

Hej, mam do was pytanie dot. opłat za wynajmowane mieszkanie.
Pan, który złożył wniosek przedstawił mi naliczenie opłat od zarządcy gdzie jest opłata za wodę ciepłą + zimną, odpady i ogrzewanie.
Za ogrzewanie wyszło ok. 320 zł, jednak w podsumowaniu opłat jest odliczony rabat za palenie przez 30 dni w miesiącu; 30 x 10 = 300 zł.
Teraz moje pytanie brzmi; za ogrzewanie w tym przypadku biorę tą kwotę 320 zł, czy mam tylko wziąć tą różnice? Bo fizycznie mężczyzna zapłacił za ogrzewanie tylko 20 zł.
pocztaok
Stażysta
Od: 23 gru 2022, 11:37
Zajmuję się: PS

Napisano: 05 lut 2024, 11:04

Nikt nie miał takiej sytuacji?
pocztaok
Stażysta

Napisano: 05 lut 2024, 12:05

pocztaok pisze:
05 lut 2024, 11:04
Nie mieliśmy nigdy takiej sytuacji. I w ogóle jej nie rozumiem. :shock:
KatarzynaCh.
Praktykant
Od: 02 sie 2023, 19:07
Zajmuję się: DM

Napisano: 05 lut 2024, 12:25

KatarzynaCh. pisze:
05 lut 2024, 12:05
pocztaok pisze:
05 lut 2024, 11:04
Nie mieliśmy nigdy takiej sytuacji. I w ogóle jej nie rozumiem. :shock:
Ok, to przedstawie bardziej zrozumiale :)
Mam wniosek o dm oraz naliczenie opłat od zarządcy:
ogrzewanie - 320 zł
odpady - 130 zł
woda c+z - 250 zł
czynsz - 650 zł
Co daje razem 1350 zł
odjąć RABAT za palenie: 30 dni x 10 zł stawka = 300 zł
RAZEM do zapłaty: 1050 zł

I teraz nie wiem, liczyć temu wnioskodawcy do kosztów te ogrzewanie? Czy nie? :lol:
Też spotykam się z tym po raz pierwszy ;)
pocztaok
Stażysta

Napisano: 05 lut 2024, 13:22

Zarządca typu wspólnota czy społdzielnia? Czy prywatny?
Jesli prywatna osoba to czy na pewno legitymuje się fakturą za ciepło od dostawcy? Czy może sam opala weglem i ściąga od lokatorów? W takiej sytuacji nie liczysz w ogóle opłaty tylko naliczasz wydatek ryczałtowy za brak CO.
Od tego zaczęłabym
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 05 lut 2024, 13:41

Maxima pisze:
05 lut 2024, 13:22
Jesli prywatna osoba to czy na pewno legitymuje się fakturą za ciepło od dostawcy? Czy może sam opala weglem i ściąga od lokatorów? W takiej sytuacji nie liczysz w ogóle opłaty tylko naliczasz wydatek ryczałtowy za brak CO.
Od tego zaczęłabym
Właściciel prywatny, sam wystawia comiesięczne naliczenia wynajmującym. Budynek opala ten mój wynajmujący z w/w. wniosku. Opala węglem i drewnem..
Ale we wniosku już mi zaznaczył, że jest centralne ogrzewanie.. :(
pocztaok
Stażysta

Napisano: 05 lut 2024, 14:23

pocztaok pisze:
05 lut 2024, 13:41
Maxima pisze:
Od tego zaczęłabym
Właściciel prywatny, sam wystawia comiesięczne naliczenia wynajmującym. Budynek opala ten mój wynajmujący z w/w. wniosku. Opala węglem i drewnem..
Źle zaznaczył. Nalezy to sprostować. W takiej sytuacji jes: brak CO i naliczenie ryczałtu
Maxima
VIP

Napisano: 06 lut 2024, 8:44

Maxima pisze:
05 lut 2024, 14:23
pocztaok pisze:
05 lut 2024, 13:41
Maxima pisze:
Od tego zaczęłabym
Źle zaznaczył. Nalezy to sprostować. W takiej sytuacji jes: brak CO i naliczenie ryczałtu
Ale lokal jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzania, to dlaczego we wniosku ma zaznaczać, że nie jest? Przecież jest centralne ogrzewanie, tak zaznaczył i to podpisał zarządca..
pocztaok
Stażysta

Napisano: 06 lut 2024, 10:39

[/quote]

Ale lokal jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzania, to dlaczego we wniosku ma zaznaczać, że nie jest? Przecież jest centralne ogrzewanie, tak zaznaczył i to podpisał zarządca..
[/quote]

Też mam zawsze przy tym zagwozdkę... Jeśli zarządca opala najemcom, piec jest poza lokalem mieszkalnym, mam zaznaczone we wniosku że jest c.o. i poza lokalem... Właściciel jest na drugim końcu kraju, nawet nie mam do niego kontaktu. Ja biorę wydatki które wpisuje właściciel, nie liczę ryczałtu wtedy... nie wiem czy dobrze, czy źle....
marci
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 23 paź 2019, 11:20
Zajmuję się: ŚR/FA/DM/dodatki/inne

Napisano: 06 lut 2024, 11:47

marci pisze:
06 lut 2024, 10:39
[/quote]

Też mam zawsze przy tym zagwozdkę... Jeśli zarządca opala najemcom, piec jest poza lokalem mieszkalnym, mam zaznaczone we wniosku że jest c.o. i poza lokalem... Właściciel jest na drugim końcu kraju, nawet nie mam do niego kontaktu. Ja biorę wydatki które wpisuje właściciel, nie liczę ryczałtu wtedy... nie wiem czy dobrze, czy źle....
[/quote]

A wystawi fakturę za dostarczone ciepło? Nie, nie wystawi. Nawet nie wiadomo, czy sprawiedliwie policzy koszt spalonego opału. Jak policzysz opłatę za ciepło, skoro nie masz rachunku?
To, że zarządca napisze kwotę, nie znaczy że to jest rachunek/faktura.
Maxima
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem