Organizacja pracy - wasze sposoby na przetrwanie
- kalkulator
- Referent
- Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem - Kontakt:
Organizacja pracy - wasze sposoby na przetrwanie
Wątek ogólny, jak to u was działa (albo nie działa, jak u mnie) - przyjmowanie wniosków na 500, ŚR, FA, rozpatrywanie i składowanie.
Poniżej wypiszę parę problemów i proszę o wasze pomysły, jak to rozwiązać:
I. Przyjmowanie wniosków
1. Puste wnioski
Jak sobie radzicie z ludźmi chcącymi wypełnić wnioski przy was. Od biedy tabelę dochodów, ale wpisywanie składu rodziny zajmuje zbyt dużo czasu. Jakaś tabliczka "Podchodzić z wypełnionymi wnioskami", wypraszać ze stanowiska?
2. Analizowanie sytuacji rodziny
Odpalacie na szybko Empatię, sprawdzacie historię czy byle jak, byle przyjąć i do widzenia?
3. Uzupełnianie wniosków
Dzwonicie do ludzi, wysyłacie pisma? Jak wtedy nie pogubić się z przynoszonymi losowo dokumentami przez klientów?
II. Organizacja dokumentacji
1. Teczki
Jedna teczka na jedno świadczenie czy wszystko w jednym. Jak wtedy wpinać dokumenty, chronologia, przekładki, jak się nie pogubić.
2. Pieczątki, kserowanie
Do każdej teczki te same dokumenty, wydruki z Empatii czy tylko odnośnik "szukaj tu i tu". Za zgodność, wpływ na każdym dokumencie. Zwrotki - jedna wspólna czy na każdą decyzję oddzielnie.
3. Podpisy
Kto ma u was upoważnienie? Odkładacie na jedną stertę decyzje i później wracacie do teczek?
III. Pozostałe
1. Informacja dla klienta
Macie gazetki, ulotki, ogłoszenia w gazecie, profil na FB? Jak staracie się do nich dotrzeć.
2. Koszty
Patenty na ścinanie kosztów, np. oczekiwanie z wysyłką korespondencji i załatwianie to przez gońca.
3. Inne
Jakieś sugestie?
Poniżej wypiszę parę problemów i proszę o wasze pomysły, jak to rozwiązać:
I. Przyjmowanie wniosków
1. Puste wnioski
Jak sobie radzicie z ludźmi chcącymi wypełnić wnioski przy was. Od biedy tabelę dochodów, ale wpisywanie składu rodziny zajmuje zbyt dużo czasu. Jakaś tabliczka "Podchodzić z wypełnionymi wnioskami", wypraszać ze stanowiska?
2. Analizowanie sytuacji rodziny
Odpalacie na szybko Empatię, sprawdzacie historię czy byle jak, byle przyjąć i do widzenia?
3. Uzupełnianie wniosków
Dzwonicie do ludzi, wysyłacie pisma? Jak wtedy nie pogubić się z przynoszonymi losowo dokumentami przez klientów?
II. Organizacja dokumentacji
1. Teczki
Jedna teczka na jedno świadczenie czy wszystko w jednym. Jak wtedy wpinać dokumenty, chronologia, przekładki, jak się nie pogubić.
2. Pieczątki, kserowanie
Do każdej teczki te same dokumenty, wydruki z Empatii czy tylko odnośnik "szukaj tu i tu". Za zgodność, wpływ na każdym dokumencie. Zwrotki - jedna wspólna czy na każdą decyzję oddzielnie.
3. Podpisy
Kto ma u was upoważnienie? Odkładacie na jedną stertę decyzje i później wracacie do teczek?
III. Pozostałe
1. Informacja dla klienta
Macie gazetki, ulotki, ogłoszenia w gazecie, profil na FB? Jak staracie się do nich dotrzeć.
2. Koszty
Patenty na ścinanie kosztów, np. oczekiwanie z wysyłką korespondencji i załatwianie to przez gońca.
3. Inne
Jakieś sugestie?
- kalkulator
- Referent
Re: Organizacja pracy - wasze sposoby na przetrwanie
Poniżej przedstawię jak to u mnie wygląda, na moje wszystko jest do poprawki. Prosiłbym o pisanie raczej wg was dobrych praktyk, mój przykład to taki odnośnik. Najbardziej mnie interesuje jak porządkujecie wnioski, sprawa teczek.
I.
Nie rodzimy sobie z pustymi wnioskami, piszą przy nas i tyle. Brak stolika nie pozwala na odesłanie ich na bok, a nawet jeśli, nie wiem jak wtedy pilnować kolejki - niech czekają od nowa?
Wnioski (dokumenty) uzupełniają kiedy chcą, sami z siebie, po telefonach, pismach, chaos i jedna osoba traci czas na ogarnianie tego.
Analizujemy sytuację rodziny przy przyjmowaniu marnując mnóstwo czasu, ale ostatecznie i tak się okazuje, że nic to nie dało, chcemy od tego odejść, a jednocześnie brak dokumentacji blokuje rozpatrywanie.
II.
Wszystko oddzielnie - po 3 teczki na osobę jak ma komplet. Dokumenty kserujemy, jak się pali karteczka "dokumentu w teczce ŚR nr ...".
Wszystko podbijane, zwrotki, jak masowe, kserowane i wpinane w każdą teczkę.
Podpisuje tylko Dyrektor, jak przychodzi sterta to idą setki listów.
III.
Tablica korkowa i strona internetowa, które nic nie dają.
Obcinamy koszty wysyłając jak najwięcej w jednej kopercie, w tym roku pewnie skorzystamy z gońca. Innym pomysłów na oszczędności brak.
Planujemy wprowadzić własne druki wniosków, które będą zawierać w sobie wszystko co potrzebne (oświadczenia).
I.
Nie rodzimy sobie z pustymi wnioskami, piszą przy nas i tyle. Brak stolika nie pozwala na odesłanie ich na bok, a nawet jeśli, nie wiem jak wtedy pilnować kolejki - niech czekają od nowa?
Wnioski (dokumenty) uzupełniają kiedy chcą, sami z siebie, po telefonach, pismach, chaos i jedna osoba traci czas na ogarnianie tego.
Analizujemy sytuację rodziny przy przyjmowaniu marnując mnóstwo czasu, ale ostatecznie i tak się okazuje, że nic to nie dało, chcemy od tego odejść, a jednocześnie brak dokumentacji blokuje rozpatrywanie.
II.
Wszystko oddzielnie - po 3 teczki na osobę jak ma komplet. Dokumenty kserujemy, jak się pali karteczka "dokumentu w teczce ŚR nr ...".
Wszystko podbijane, zwrotki, jak masowe, kserowane i wpinane w każdą teczkę.
Podpisuje tylko Dyrektor, jak przychodzi sterta to idą setki listów.
III.
Tablica korkowa i strona internetowa, które nic nie dają.
Obcinamy koszty wysyłając jak najwięcej w jednej kopercie, w tym roku pewnie skorzystamy z gońca. Innym pomysłów na oszczędności brak.
Planujemy wprowadzić własne druki wniosków, które będą zawierać w sobie wszystko co potrzebne (oświadczenia).
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR
- Kontakt:
I
1. Gdy pobierają wnioski tłumaczymy im jak mają być uzupełnione i pytamy o sytuację dochodową. Wtedy też mówimy jakie mają ewentualnie dostarczyć dokumenty. Kiedy przychodzą otwieramy, a tam dalej nie wypełnione mówimy, że mają to wypełnić sami i nie ma uzupełniania przy nas bo jest długa kolejka a inni mają wypełnione. Stanowczość działa.
2. Tak jak wcześniej - przy przyjmowaniu już pytamy o sytuację. Ewentualnie zerkamy na to co mamy w teczce.
3. Gdy czegoś brakuje odkładamy teczki w jedno miejsce i zwykle dzwonimy i mówimy co trzeba dostarczyć. Gdy nie działa - wezwanie.
II
1.Oddzielne teczki.
2.Wszystko kserujemy i za za zgodność, aby była jasność w każdej teczce. Jeśli chodzi o zwrotki to jedna i wtedy ołówkiem wpisujemy gdzie ona jest lub kserujemy.
3.Upoważnienie ma kierownik i jego zastępca. Decyzje zwykle dajemy do podpisu na bieżąco, np. na koniec danego dnia lub rano. Podpisane od razu upinamy żeby nie było bałaganu.
III
1. Tablica korkowa i informacje na stronie internetowej - prawie nic nie dają.
2. Mamy gońca
1. Gdy pobierają wnioski tłumaczymy im jak mają być uzupełnione i pytamy o sytuację dochodową. Wtedy też mówimy jakie mają ewentualnie dostarczyć dokumenty. Kiedy przychodzą otwieramy, a tam dalej nie wypełnione mówimy, że mają to wypełnić sami i nie ma uzupełniania przy nas bo jest długa kolejka a inni mają wypełnione. Stanowczość działa.
2. Tak jak wcześniej - przy przyjmowaniu już pytamy o sytuację. Ewentualnie zerkamy na to co mamy w teczce.
3. Gdy czegoś brakuje odkładamy teczki w jedno miejsce i zwykle dzwonimy i mówimy co trzeba dostarczyć. Gdy nie działa - wezwanie.
II
1.Oddzielne teczki.
2.Wszystko kserujemy i za za zgodność, aby była jasność w każdej teczce. Jeśli chodzi o zwrotki to jedna i wtedy ołówkiem wpisujemy gdzie ona jest lub kserujemy.
3.Upoważnienie ma kierownik i jego zastępca. Decyzje zwykle dajemy do podpisu na bieżąco, np. na koniec danego dnia lub rano. Podpisane od razu upinamy żeby nie było bałaganu.
III
1. Tablica korkowa i informacje na stronie internetowej - prawie nic nie dają.
2. Mamy gońca
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
I.
1. Wypełniają przy nas po prostu - skutkuje tym to, że wniosek jest dobrze wypełniony i w 90% wypadków nie trzeba robić wezwania do poprawy
2. Analizujemy sytuacje rodziny z nimi i staramy się pamiętać co ludzie mieli - u nas mała wnioska więc idzie to ogarnąć pracując z nimi na codzień.
3. Przeważnie dzwonimy, jeśli już nie odbierają wezwanie - brakujące teczki odkładamy w jedno miejsce.
II.
1. Jedna teczka na wszystko, zdecydowanie dzięki temu nie następuje powielanie dokumentów
Żadnych przekładek po prostu załatwiana sprawa i wkładana do teczki.
2. Zgodność oczywiście na każdym dokumencie, zwrotki jak coś kserujemy aby była jasność.
3. Pani Kierownik podpisuje, zawsze rano decyzje z poprzedniego dnia.
III.
1. Strona internetowa, ogłoszenia do sołtysów i poczta pantoflowa
2. Niestety nie ma ścinania kosztów.
1. Wypełniają przy nas po prostu - skutkuje tym to, że wniosek jest dobrze wypełniony i w 90% wypadków nie trzeba robić wezwania do poprawy

2. Analizujemy sytuacje rodziny z nimi i staramy się pamiętać co ludzie mieli - u nas mała wnioska więc idzie to ogarnąć pracując z nimi na codzień.
3. Przeważnie dzwonimy, jeśli już nie odbierają wezwanie - brakujące teczki odkładamy w jedno miejsce.
II.
1. Jedna teczka na wszystko, zdecydowanie dzięki temu nie następuje powielanie dokumentów

2. Zgodność oczywiście na każdym dokumencie, zwrotki jak coś kserujemy aby była jasność.
3. Pani Kierownik podpisuje, zawsze rano decyzje z poprzedniego dnia.
III.
1. Strona internetowa, ogłoszenia do sołtysów i poczta pantoflowa

2. Niestety nie ma ścinania kosztów.
- komosia
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/ŚW
- Kontakt:
I.
1. Małe braki uzupełniam sama, z większymi odsyłam na korytarz wcześniej zaznaczając miejsca do uzupełnienia. W kolejce stoją wtedy od nowa.
2. Zależy... Zwykle byle przyjąć, ale jak widzę, że ktoś coś kręci, to szybko puszczam ZUS.
3. Do kogo można (normalni ludzie i wiadomo, że przyniosą), to dzwonimy. Do reszty wezwania. Przyniesione dokumenty od razu do odpowiednich teczek, ewentualnie do wyznaczonej teczki.
II
1. Jedna teczka na wszystko. Wcześniej mieliśmy osobne, więc mam porównanie i teraz jest dużo lepiej (od razu wiadomo, czy są wszystkie dokumenty, nie ma przeoczeń itp.).
2. Pieczątki na wszystkim, zwrotek nie kserujemy.
3. Upoważnienie ma kierownik, decyzje odkładamy i raz na 2-3 dni pani kierownik przychodzi i wszystko podpisuje.
III
1. Strona internetowa i poprzez sołtysów.
2. Do ludzi mieszkających na miejscu dzwonimy, żeby decyzje odebrali osobiście. Do niektórych z pobliskich wiosek również (oczywiście, jeśli ktoś powie, że nie może, wysyłamy). Naszym znajomym rozdajemy sami.
3. Hmm... Nie dać się zwariować i zachować zimną krew
kolejek nie unikniemy. Nie ma co się zabijać za takie pieniądze. Pilnujcie terminów (a te są długie) i uważnie wprowadzajcie dochody, żebyście później nie musieli w styczniu pisać na forum "przyznałem/am, a się nie należy, co robić".
1. Małe braki uzupełniam sama, z większymi odsyłam na korytarz wcześniej zaznaczając miejsca do uzupełnienia. W kolejce stoją wtedy od nowa.
2. Zależy... Zwykle byle przyjąć, ale jak widzę, że ktoś coś kręci, to szybko puszczam ZUS.
3. Do kogo można (normalni ludzie i wiadomo, że przyniosą), to dzwonimy. Do reszty wezwania. Przyniesione dokumenty od razu do odpowiednich teczek, ewentualnie do wyznaczonej teczki.
II
1. Jedna teczka na wszystko. Wcześniej mieliśmy osobne, więc mam porównanie i teraz jest dużo lepiej (od razu wiadomo, czy są wszystkie dokumenty, nie ma przeoczeń itp.).
2. Pieczątki na wszystkim, zwrotek nie kserujemy.
3. Upoważnienie ma kierownik, decyzje odkładamy i raz na 2-3 dni pani kierownik przychodzi i wszystko podpisuje.
III
1. Strona internetowa i poprzez sołtysów.
2. Do ludzi mieszkających na miejscu dzwonimy, żeby decyzje odebrali osobiście. Do niektórych z pobliskich wiosek również (oczywiście, jeśli ktoś powie, że nie może, wysyłamy). Naszym znajomym rozdajemy sami.
3. Hmm... Nie dać się zwariować i zachować zimną krew

-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
I
1 Jak miła osoba i ma niewiele braków we wniosku to przy nas, reszta na korytarz,
2 Bierzemy teczkę osoby i sprawdzamy czy wszystko było zgłaszane itp.
3 Dzwonimy jak nie przychodzą wysyłamy, drobne braki jak np. brak daty, złe zaznaczenie czegoś poprawiają przy odbieraniu decyzji.
II
1 teczka do świadczeń rodzinnych i do 500+ bo mamy w osobnych pokojach.
2 te same dokumenty w teczkach, wszystko stemplowane i podpisane z datą przyjęcia.
3 Kierownik podpisuje, rano zanosimy z całego dnia i wpinamy do teczek.
III
1 strona internetowa i tablica
2 Dzwonimy i odbierają osoby, wysyłamy tylko odmowne i umorzenia, mają czas przyjść i złożyć to i znajdą czas na odebranie.
1 Jak miła osoba i ma niewiele braków we wniosku to przy nas, reszta na korytarz,
2 Bierzemy teczkę osoby i sprawdzamy czy wszystko było zgłaszane itp.
3 Dzwonimy jak nie przychodzą wysyłamy, drobne braki jak np. brak daty, złe zaznaczenie czegoś poprawiają przy odbieraniu decyzji.
II
1 teczka do świadczeń rodzinnych i do 500+ bo mamy w osobnych pokojach.
2 te same dokumenty w teczkach, wszystko stemplowane i podpisane z datą przyjęcia.
3 Kierownik podpisuje, rano zanosimy z całego dnia i wpinamy do teczek.
III
1 strona internetowa i tablica
2 Dzwonimy i odbierają osoby, wysyłamy tylko odmowne i umorzenia, mają czas przyjść i złożyć to i znajdą czas na odebranie.
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
ja przewiduje jeden wielki chaos, a w tym wszystkim kontrole rodo 
żart
nie no ja będę działa robić jak do tej pory, smsy wyślę że można składać wnioski - tym co mam zgody, reszta pewnie i tak będzie przychodzić pytać, może kurendy puścimy - wiejska gmina, info na stronie
i jak przyjdą składać to dam od razu na wyprawkę
w zeszłym roku nie miałam opcji sms, więc każdemu - tym co pobierali mieli odmowy, wysyłałam info pocztą - forma tabelki z datami od kiedy można odbierać druki na sr 500 plus i fa i od kiedy można składać wnioski, wiem dużo pracy i płaciłam dużo za pocztę ale bardzo ładnie przychodzili i nie wydzwaniali - zrobiłam to wyjątkowo bo nie miałam od ludzi żadnej zgody na wysłanie sms
teraz wyśle sms i drugi sms jak decyzja do odbioru będzie, bo też bardzo ładnie przychodzili po decyzje, nie musiałam wysyłać pocztą
myślę, że jak już rozporządzenie będzie podpisane to też przygotuję taką informację w formie tabeli, co od kiedy złożyć i jak będą przychodzić to będę im po prostu już im dawać tą informację

żart
nie no ja będę działa robić jak do tej pory, smsy wyślę że można składać wnioski - tym co mam zgody, reszta pewnie i tak będzie przychodzić pytać, może kurendy puścimy - wiejska gmina, info na stronie
i jak przyjdą składać to dam od razu na wyprawkę
w zeszłym roku nie miałam opcji sms, więc każdemu - tym co pobierali mieli odmowy, wysyłałam info pocztą - forma tabelki z datami od kiedy można odbierać druki na sr 500 plus i fa i od kiedy można składać wnioski, wiem dużo pracy i płaciłam dużo za pocztę ale bardzo ładnie przychodzili i nie wydzwaniali - zrobiłam to wyjątkowo bo nie miałam od ludzi żadnej zgody na wysłanie sms
teraz wyśle sms i drugi sms jak decyzja do odbioru będzie, bo też bardzo ładnie przychodzili po decyzje, nie musiałam wysyłać pocztą
myślę, że jak już rozporządzenie będzie podpisane to też przygotuję taką informację w formie tabeli, co od kiedy złożyć i jak będą przychodzić to będę im po prostu już im dawać tą informację
- kalkulator
- Referent
I jak to działa?komosia pisze: 1. Jedna teczka na wszystko.
Nie mogę sobie tego wyobrazić jeżeli chodzi o układ - normalnie wpinać wszystko zgodnie z wpływem, nieważne że to z innej parafii?
Np. wniosek ŚR - wniosek 500 - dokumenty - decyzja na 500 - oświadczenia o wychowawczym (doniosła) - decyzja ŚR.
Nie robi się pierdzielnik, że nie wiadomo co do czego i w jakim celu zostało dostarczone? Nie przegapi się wtedy zaświadczenia za miesiąc, bo był przy 500, a rodzinne złożono 20 kartek dalej? Jak za rok trzeba przejrzeć czy były uzyski, orzeczenia, wyrok, nie utrudnia to sprawy? Jak osoba rezygnuje z ŚR i bierze tylko 500 bez dochodu, archiwizujecie częściowo?
A konkretnie? Jest to automatyczny system rozsyłania informacji za pomocą sms, coś na zasadzie komunikatów wysyłanych masowo przy zagrożeniu powodzi? Pozwolenie masz "proste" czy oparte na §?jasiak pisze: teraz wyśle sms i drugi sms jak decyzja do odbioru będzie, bo też bardzo ładnie przychodzili po decyzje, nie musiałam wysyłać pocztą
-
- VIP
- Kontakt:
mam zgodę osób na otrzymywanie sms od nas konkretnie
każda zgoda była podpisana przez osoby przy składaniu wniosku
zgoda była drukowana z programu i podpisana, bez zgody nie mogę wysłać sms
z programu do tych osób wysyłam informacje
a w zgodzie jest na co się zgadzają konkretnie m.in. info o terminie składania wniosków, o tym że decyzja jest do odbioru i inne
każda zgoda była podpisana przez osoby przy składaniu wniosku
zgoda była drukowana z programu i podpisana, bez zgody nie mogę wysłać sms
z programu do tych osób wysyłam informacje
a w zgodzie jest na co się zgadzają konkretnie m.in. info o terminie składania wniosków, o tym że decyzja jest do odbioru i inne
-
- VIP
- Kontakt:
teczka osobna na każde świadczenie
moja poprzedniczka miała wszystko w 1 teczce i to była jak dla mnie katastrofa ....
moja poprzedniczka miała wszystko w 1 teczce i to była jak dla mnie katastrofa ....
Oprócz Organizacja pracy - wasze sposoby na przetrwanie - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Czy należy doliczyć dochód uzyskany?
od kiedy przysluguje dodatek wychowawczy
kiedy te usługi grupowe będą
Sprawa w sądzie a wezwanie do dostarczenia dokumentów.
syn w areszcie, od kiedy nie przysługuje rodzinne?
becikowe dla nieletniej, opiekunem prawnym jest babcia
czy należy sie samotne wychowanie?
Dochód uzyskany - diety kierowcy zagranicznego
świadczenie pielęgnacyjne a wydanie książki
Specjalny zasiłek opiekunczy dla wnuka
zasiłek rodzinny na 17 letnie dziecko
jak policzyć dochód z dzialalności gospodarczej
Uchylenie decyzji wydanej przez SKO
Utrata zatrudnienia a ŚP jak w decyzji?
zasiłek pielęgnacyjny - ktoś bystry
kopia dowodu osobistego do becika