ortopedia dla obywateli Ukrainy - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 25 maja 2022, 14:08

Pytanie":
Obywatele Ukrainy, którzy przyjechali do nas w związku z konfliktem, zaczynają się orzekać w Miejskim Zespole. Czyli nie korzystają z Modułu I programu tylko przychodzą do nas z polskimi orzeczeniami i zleceniami na aparaty słuchowe. Uważam, ze nie musimy weryfikować na jakiej podstawie oni się w Polsce znaleźli i jakie mają obywatelstwo. Spełniają warunki z ustawy czyli orzeczenie plus zlecenie NFZ i poszło. Ale usłyszałam też stanowisko, że nie moga w ortopedii bo to nie obywatele Polski.
Co o tym myslicie?
pppcccppprrr
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 17:29
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 27 maja 2022, 10:33

Podbijam pytanie,
coraz więcej osób otrzymuje orzeczenia wydane przez MZONy, i co w takim wypadku możemy przyznać z PFRON na ogólnych zasadach, czy nie ?
Mopsowa
Praktykant
Od: 25 lip 2019, 9:52
Zajmuję się: pfron

Napisano: 27 maja 2022, 15:17

Nikt nic w temacie? Ja przewertowałam przepisy. Nie ma wzmianki o jakimkolwiek obywatelstwie. Nawet szczerze mówiąc my nie pytamy kto jakie ma obywatelstwo. Mamy greka który korzysta od lat z dofinansowań, mamy Ukraińców od dawna, ale mają polskie orzeczenia i tutaj mieszkają. Mój niepokój wzbudziły tylko pewne doniesienia, które do mnie dotarły, że te nasze zadania są tylko dla Polaków.
pppcccppprrr
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 17:29
Zajmuję się: PFRON

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x