dofinansowanie do zwykłej wanny - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 cze 2022, 13:03

Witam, czy ktoś z Państwa odmawiał dofinansowania do zakupu zwykłej wanny dla osoby niepełnosprawnej? (osoba jest po amputacji jednej kończyny i porusza się na wózku lub o kulach) i upiera się, że barierą dla niej jest brak wanny (obecnie ma kabinę z wysokim brodzikiem, do którego nie jest w stanie wejść). Uzasadnia, że musi w tej wannie leżeć - nie ma żadnych wskazań medycznych w tym kierunku. Jeśli ktoś miał podobny przypadek, proszę o kontakt. Z góry dziękuję za pomoc.
OliwkaO
Praktykant
Od: 29 wrz 2021, 11:38
Zajmuję się: dofinansowania z PFRON

Napisano: 08 cze 2022, 10:25

do zwykłej wanny, o standardowej wysokości, nie dawałem dofinansowania, kiedyś jeden wózkowicz chciał wannę, ale płytką i nisko zamontowaną (bez nóżek) i dostał; może zaproponuj wannę z bocznymi drzwiczkami
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 08 cze 2022, 11:08

uznała bym ze nie ma zasadności wymiany mniejszej bariery (niski brodzik) na większą - wannę. Skoro nie może wejść do brodzika zaproponowała bym raczej miejsce prysznicowe.
GabrielaGW
Praktykant
Od: 21 cze 2021, 14:21
Zajmuję się: dofinansowania PFRON

Napisano: 08 cze 2022, 14:17

Mam podobna sytuację- wymiana brodzika na wannę. Ale tu jest dziecko spastyczne z 4 kończynowym porażeniem i wanna zdecydowanie ułatwi mu funkcjonowanie tylko że mam trochę dylemat jaka to bariera? Bardziej chyba techniczna niż architektoniczna? Tylko że chcą jeszcze cała łazienkę przystosować i jak to ugryźć?
Katarzyna1
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 8:36
Zajmuję się: Podinspektor

Napisano: 09 cze 2022, 8:08

Dla mnie nowa wanna nie będzie żadną likwidacją bariery. Chyba, że ma otwierane drzwi. A już na pewno nie zmiana brodzika na wannę. Skoro nie wchodzi do brodzika to i do wanny nie wejdzie. A cel jest jeden - osoba chce sobie po prostu móc poleżeć w wannie, ale to już niech sobie z własnych środków remontują. Nawet kąpiele wskazane przez lekarza to nie jest to bariera architektoniczna. To jakieś medyczne wskazania, ale nie widzę na to miejsca w barierach.
pppcccppprrr
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 17:29
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 09 cze 2022, 8:43

Dziękuję za odpowiedzi. Stoję na podobnym stanowisku. Nie ma dla mnie podstaw zamiany jednej bariery na kolejną. :)
OliwkaO
Praktykant

Napisano: 09 cze 2022, 9:13

Katarzyna1 pisze:
08 cze 2022, 14:17
Mam podobna sytuację- wymiana brodzika na wannę. Ale tu jest dziecko spastyczne z 4 kończynowym porażeniem i wanna zdecydowanie ułatwi mu funkcjonowanie tylko że mam trochę dylemat jaka to bariera? Bardziej chyba techniczna niż architektoniczna? Tylko że chcą jeszcze cała łazienkę przystosować i jak to ugryźć?
Jeśli to zwykła wanna to chyba również brak uzasadnienia.... gdyby była z jakimś masażem to może wtedy można by ją było potraktować jako urządzenie techniczne, ale to taka moja luźna myśl...
OliwkaO
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x