orzeczenie o stopniu niepełnosprawności do 28.02.2020 r. - i co dalej? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 maja 2020, 15:09

Na początku uprzedzam, że będzie dłuuuuugo... :) Proszę o pomoc w poniższej sprawie, bo im dalej drążę temat tym mniej wiem :lol: Może ktoś rozwieje nasze wątpliwości :)

Petent miał orzeczenie o stopniu niepełnosprawności wydane do 28.02.2020 r. - zasiłek stały wypłaciłyśmy do 28.02 włącznie (był pomniejszony bo luty w tym roku ma 29 dni :roll:). Na początku roku w rozmowie z Panem nadmieniałam, że ze względu na to, że niedługo kończy mu się się dotychczasowe orzeczenie może złożyć do OPS wniosek o nowy zasiłek stały wraz z potwierdzeniem przesłania wniosku o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności do PZON. Tego potwierdzenia nam nie złożył, natomiast w 2 połowie kwietnia pojawił się z nowym orzeczeniem o niepełnosprawności wydanym w dn. 31.03.2020 r. (wniosek o wydanie z dn. 05.02.2020 r.).

Biorąc pod uwagę, że 31.03.2020 r. została podpisana specustawa.
Art. dotyczący orzekania o niepełnosprawności, czyli ten 15h ust.1 (orzeczenie o niepełnosprawności albo orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, wydane na czas określony na podstawie ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, którego ważność:
1) upłynęła w terminie do 90 dni przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, pod warunkiem złożenia w tym terminie kolejnego wniosku o wydanie orzeczenia, zachowuje ważność do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności – innymi słowy: upłynęła w terminie do 90 dni (tj. od dnia 9 grudnia 2019 r.) przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy (tj. do dnia 8 marca 2020 r.) pod warunkiem złożenia w tym terminie kolejnego wniosku o wydanie orzeczenia, zachowuje ważność do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności;
2) upływa w terminie od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, zachowuje ważność do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności – innymi słowy: upływa w terminie od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy (tj. od dnia 8 marca 2020 r.) zachowuje ważność do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności.)
Czy w tym przypadku powinnam na postawie punku 1 powyższego artykułu wypłacić zasiłek za marzec? Pytam, ponieważ już zwątpiłam jak interpretować te zapisy, a czytając komentarze trafiam na różne zdania...

Co zrobić teraz po kolei?

...cdn. w komentarzu
Social_Worker
Stażysta
Od: 18 paź 2017, 12:28
Zajmuję się: PS

Napisano: 20 maja 2020, 15:11

CD. :lol:

Przede wszystkim chodzi mi o to, aby ktoś sprecyzował, czy potrzebne nam jest potwierdzenie złożenia wniosku do PZON do tego, żeby stosować powyższy zapis? Czy ja powinnam jakoś sama sprawdzić czy złożył ten wniosek w momencie, kiedy klient nie dostarczał potwierdzenia? Uznałam, że skoro był poinformowany o wszystkim, to najwyraźniej nie składał jeszcze nowego wniosku..
Czy przedłuża się decyzję dot. zasiłku stałego w urzędu, bez wnoszenia dodatkowych dokumentów?
Czy może z uwagi na to, że petent składał wniosek do PZON w dn. 05.02. a specustawa wchodzi w życie od dn. 08.03. - kiedy jeszcze wszystko normalnie funkcjonowało i zagrożenia epidemicznego nie było - powinien złożyć nam wniosek o przyznanie zasiłku stałego i dołączyć potwierdzenie wniosku o wydanie orzeczenia?
UW w którymś piśmie zawarł, iż "decyzja o przedłużeniu terminu przyznania świadczenia w związku z przedłużeniem terminu ważności orzeczenia, dotyczyć będzie co do zasady decyzji istniejących w obrocie prawnym". To znaczy, że decyzja, którą przyznano zasiłek stały do 28.02.2020 r. w chwili wejścia w życie powyższego art. (08.03.) nie była już w obrocie prawnym..?

Początkowo uznałyśmy, że skoro złożył wniosek w kwietniu z nowym orzeczeniem, przyznajemy zasiłek od kwietnia.. Jednak co z tym ostatnim dniem lutego i całym marcem?
Social_Worker
Stażysta
Od: 18 paź 2017, 12:28
Zajmuję się: PS

Napisano: 22 maja 2020, 11:32

Czy ktoś już miał taką sytuacje z przedłużeniem stałego ?? jak wygląda decyzja ? i co kiedy klient dostarczy w ciagu tych 60 dni orzeczenie zmieniamy decyzje ?
Sylwwwiaops
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 11:06
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2020, 12:04

Myślę, że jeżeli już masz orzeczenie, na którym jest podana data złożenia wniosku na komisję - to wydajesz decyzję z wyrównaniem za te wszystkie miesiące. My nie czekaliśmy na to by klienci nam przynosili potwierdzenia złożenia wniosku bo wiadome było, że powiatowe zespoły pozamykały się na cztery spusty i tak nic by nie załatwili. Dlatego zrobiliśmy zbiorczy wniosek i szybko nam odpisali. I z urzędu wszystkim przedłużyliśmy zasiłki stałe. Dlatego tak naprawdę jakbyś sama w jego sprawie wystąpiła do zespołu , to byś wiedziała, że złożył ten wniosek i od 29 lutego przyznałabyś mu z urzędu. Więc teraz myślę, że postępujesz tak samo.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x