ŚP wypłacane na podstawie zaświadczenia z Zespołu, matka donosi nowe orzeczenie bez pkt. 7), pisze oświadczenie, że odwołała się od orzeczenia, dołączyła potwierdzenie nadania i prosi o dalsza wypłatę zobowiązując się do dostarczenia orzeczenia z trybu odwoławczego.
Jak rozumiem płacimy świadczenie nadal, bo te z pkt.7 "NIE WYMAGA" nie jest ostateczne
Orzeczenie ostateczne
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Swiadczenia Rodzinne i FA
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: Orzeczenie ostateczne
jeśli złożyła odwołanie od orzeczenie pierwszej instancji to wg mnie powinno się płacić do wydania ostatecznego orzeczenia o niepełnosprawności/stopnia czyli z wojewódzkiego zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/SW/PS
- Kontakt:
Witam a ja mam taką zagwozdkę, ponieważ mam osobę która pobiera zasiłek pielęgnacyjny i na podstawie decyzji miał przyznane od 01.04.2024 r. do 30.09.2024 r. jednak nie dłużej niż do dnia w którym nowe orzeczenie o niepełnosprawności albo nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności stanie się ostateczne i w dniu 21.08.2024 r. przedłożył orzeczenie w którym ma stopień lekki to jest facet 98 r. , niepełnosprawności nie da się ustalić , wniosek złożył 12.01.2024 r. wydali mu na stałe to orzeczenie, ale zakomunikował nam że się odwołał i to było w dniu 12.08.2024 r.
Natomiast 23.01.2025 r. przedłożył orzeczenie z wojewódzkiego zespołu ds... ze stopniem umiarkowanym, wydane do 30.11.2027 r. , niepełnosprawności nie da się ustalić, ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od 06.11.2024 r. Podkreślę że orzeczenie z wojewódzkiego jest z dnia 06.11.2024 r. i teraz pytanie które wpisać w system (SYGNITY) ponieważ od 01.10.2024 r. chce mu zrobić wyrównanie na podstawie złożonego nowego wniosku z tymi orzeczeniami . Chętnie przyjmę jakies podpowiedzi
)
Natomiast 23.01.2025 r. przedłożył orzeczenie z wojewódzkiego zespołu ds... ze stopniem umiarkowanym, wydane do 30.11.2027 r. , niepełnosprawności nie da się ustalić, ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od 06.11.2024 r. Podkreślę że orzeczenie z wojewódzkiego jest z dnia 06.11.2024 r. i teraz pytanie które wpisać w system (SYGNITY) ponieważ od 01.10.2024 r. chce mu zrobić wyrównanie na podstawie złożonego nowego wniosku z tymi orzeczeniami . Chętnie przyjmę jakies podpowiedzi

-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Z wcześniejszej decyzji miał prawo do dnia wydania ostatecznego orzeczenia, czyli do 06.11.2024r. a dokładnie do ostatniego dnia tego miesiąca (art. 24 ust. 4)
-
- Referent
- Zajmuję się: St. specj.
- Kontakt:
na nie da się ustalić to raczej zp przy umiarkowanym się nie nalezy, chyba że o czymś nie wiem..
Oprócz Orzeczenie ostateczne - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
wygaszenie SR 2027
ŚP a zwolnienie ZUS
nienależnie pobrane z 2021 r. a obecnie wypłacane świadczenia
Postanowienie o umieszczeniu dziecka w pieczy zastępczej
kolejny wniosek na SR
ugoda mediacyjna- prosze o pomoc
ŚR dla Ukrainki (bez statusu UKR)
kto jest organem właściwym?
świadczenie pielęgnacyjne na drugie dziecko
Kto ma wydać zaświadczenie
Rozwódka z dzieckiem i nowe dziecko