orzeczenie zus a zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 lut 2025, 12:04

Witam
czy mogę przyznać zasiłek pielęgnacyjny jeśli w orzeczeniu lekarza orzecznika ZUS jest tylko niezdolny do pracy ? a do samodzielnej egzystencji już nie ma.
PaulaKlaudiaPaula
Praktykant
Od: 27 gru 2022, 12:45
Zajmuję się: ŚR/FA/DM/KDR

Napisano: 24 lut 2025, 12:52

Orzeczenie o niezdolności do pracy jako orzeczenie o stopniu niepełnosprawności
Orzeczenie lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o:
1)całkowitej niezdolności do pracy, ustalone na podstawie art. 12 uchylony, ust. 2, i niezdolności do samodzielnej egzystencji, ustalone na podstawie art. 13 orzekanie w sprawie niezdolności do pracy, ust. 5 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych traktowane jest na równi z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności;
1a)niezdolności do samodzielnej egzystencji, ustalone na podstawie art. 13 orzekanie w sprawie niezdolności do pracy, ust. 5 ustawy wymienionej w pkt 1, jest traktowane na równi z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności;
2)całkowitej niezdolności do pracy, ustalone na podstawie art. 12 pojęcie osoby niezdolnej do pracy, ust. 2 ustawy wymienionej w pkt 1, jest traktowane na równi z orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności;
3)częściowej niezdolności do pracy, ustalone na podstawie art. 12 pojęcie osoby niezdolnej do pracy, ust. 3, oraz celowości przekwalifikowania, o którym mowa w art. 119 decyzja o przyznaniu renty z powodu okresowej niezdolności do pracy, ust. 2 i 3 ustawy wymienionej w pkt 1, jest traktowane na równi z orzeczeniem o lekkim stopniu niepełnosprawności.

Mogę uznać, że to dotyczy powyższego pkt. 2 ? nie wiem już sama
napisane tylko w orzeczeniu jest niezdolny do pracy a nie ma nic ze częsciowo czy całkowicie..
PaulaKlaudiaPaula
Praktykant

Napisano: 24 lut 2025, 14:12

PaulaKlaudiaPaula pisze:
24 lut 2025, 12:52
napisane tylko w orzeczeniu jest niezdolny do pracy a nie ma nic ze częsciowo czy całkowicie..
jak tak faktycznie jest to dla nas nieprzydatne i ja bym wzywał / pisał do ZUS ocb
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 lut 2025, 14:17

po prostu wystapic do zus czy jest calkowita niezdolnosc czy czesciowa niezdolnosc do pracy ?
wniosku co prawda Pan mi nie zlozyl jeszcze o zasilek ale pokazal takie orzeczenie ze otrzymał.
PaulaKlaudiaPaula
Praktykant

Napisano: 26 lut 2025, 11:59

Orzeczenie z ZUS o niezdolności do pracy to umiarkowany stopień niepełnosprawności. Aby zaliczyć Pana do znacznego stopnia niepełnosprawności powinien mieć jeszcze jedno o niezdolności do samodzielnej egzystencji i oba razem dają stopień znaczny.
Anitakal
Stażysta
Od: 13 sty 2021, 11:34
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x