osiemnastolatki w trakcie okresu świadczeniowego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 07 mar 2014, 10:13

Przy okazji żądania zwrotu znowu mam wątpliwości i w związku z tym pytanie jak prawidłowo powinna zostać wydana decyzja jeśli dziecko w trakcie okresu świadczeniowego kończy 18-ście lat i czy zmieniacie decyzje? Jak powinno brzmieć upoważnienie do reprezentowania dziecka przez matkę?
dziękuję za pomoc
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2014, 10:34

Mieliśmy kontrolę z UW i Panie kazały uchylać poprzednio wydane decyzje, a osoba pełnoletnia ma sama wystąpić z wnioskiem o FA. Stwierdziły, że nie może być żadnego upoważnienia. Tak też napisały w zaleceniach więc tak robię. Jest jednak jakiś wyrok, który mówi o takim upoważnieniu, ale ja się z kontrolującymi nie chciałam kłócić więc robię teraz uchylenie poprzedniej decyzji i przyznaje osobie pełnoletniej.
~Anka W.

Napisano: 07 mar 2014, 11:55

\"Podkreślić należy, że stroną tego postępowania był właśnie A. D., natomiast z uwagi na fakt, iż nie był osobą pełnoletnią reprezentowany był w nim przez swojego ustawowego przedstawiciela B. D., zatem B. D. nie była stroną tego postępowania, a jedynie reprezentowała w nim A. D. Tym samym brak było podstaw do ograniczania czasokresu przyznanego stronie skarżącej świadczenia.\"

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/CF266D1D4A

Anka W. nie dobrze jest przytakiwać głupcom, nawet jeśli reprezentują UW. Niestety sam prestiż pracy w UW nie przyczynia się nawet o gram do polepszenia możliwości intelektualnych Pań i Panów tam zatrudnionych. Niedouczone Panie swoją wyssaną z palca interpretacją działają na niekorzyść strony.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2014, 12:04

Ja tam mam upoważnienia. A jesli chodzi o tych co w trakcie okresu nabyli 18 lat to ich nie wzywam o ponownie złozenie wniosku.
~Wiki

Napisano: 07 mar 2014, 12:45

My też tylko upoważnienie bierzemy, nie uchylamy decyzji przyznaję na cały okres świadczeniowy. A w dec o zworcie pisze ze osoba uprawniona była w tym okresie reprezentowana przez przedstawiciela czyli matkę/ojca
~gosia

Napisano: 07 mar 2014, 12:53

no ja tez tak robię i jest debest;-)
~Wiki

Napisano: 07 mar 2014, 14:33

chłopak w maju miał już 18-ście lat nie zmieniałam decyzji tylko wzięłam upoważnienie. Przestał się uczyć i od lipca nienależnie pobrane. Zrobiłam żądanie zwrotu na niego reprezentowanego przez matkę, ale podanie o rozłożenie na raty napisała matka i nie wiem co dalej z tym fantem???
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2014, 14:34

jeżeli w dniu orzekania decyzji o zwrocie miał 18 lat to decyzja winna być na niego (matka go już nie reprezentowała).
Podanie matki o raty - ona nie jest stroną
~Elmer

Napisano: 07 mar 2014, 14:48

ja biorę upoważnienia miałam kontrolę i wszystko ok . mądrych kontrolujących.
~ds

Napisano: 07 mar 2014, 15:02

W którym momencie bierzecie upoważnienie? Jak już skończy 18 lat? Czy jak matka składa wniosek?
Co macie w takim upoważnieniu napisane?
~Ania

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x