osoba nie posiada uptrawnień do świadczen opieki zdrowotnej
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
osoba nie posiada uptrawnień do świadczen opieki zdrowotnej
i co w tej sytuacji robicie? Żądacie jakiegoś dokumentu, wyjaśnień? Przecież może być nieubezpieczony, nie ma chyba obowiązku ubezpieczenia?
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: osoba nie posiada uptrawnień do świadczen opieki zdrowotnej
Tak samo jak do 500+, oświadczenie czy przebywa na terenie RP.
-
- Referent
- Zajmuję się: SW, FA, ŚR, DS sprawozdania listy wypłat
- Kontakt:
ja kiedyś wezwałam Panią o wyjaśnienie a Pani zażądała ode mnie gdzie mam w ustawie że ona ma być ubezpieczona? Jeśli nie ma to jakim prawem ją wzywam to jest jej sprawa czy jest ubezpieczona czy nie.
można domniemywać że jest za granica ale to tylko domniemanie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW
- Kontakt:
Moje zdanie jest takie: nie ma obowiązku ubezpieczenia i nie ma to wpływu na prawo do świadczeń. Wzywamy ich i piszą jakieś oświadczenia o przebywaniu na terenie RP, bo tak nam każą ale przecież jest we wnioskach taki mały kwadracik do zaznaczeniaurzędas pisze: 07 lip 2021, 8:05 ja kiedyś wezwałam Panią o wyjaśnienie a Pani zażądała ode mnie gdzie mam w ustawie że ona ma być ubezpieczona? Jeśli nie ma to jakim prawem ją wzywam to jest jej sprawa czy jest ubezpieczona czy nie.

- Szarak
- VIP
- Kontakt:
[/quote] Moje zdanie jest takie: nie ma obowiązku ubezpieczenia i nie ma to wpływu na prawo do świadczeń. Wzywamy ich i piszą jakieś oświadczenia o przebywaniu na terenie RP, bo tak nam każą ale przecież jest we wnioskach taki mały kwadracik do zaznaczenia
i moim zdaniem to jest ich oświadczenie.
[/quote]
Jestem po kontroli i wiedz mi strasznie to sprawdzają. Takim tłumaczeniem nic nie zdziałasz.

[/quote]
Jestem po kontroli i wiedz mi strasznie to sprawdzają. Takim tłumaczeniem nic nie zdziałasz.
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
rozumiemSzarak pisze:Jestem po kontroli i wiedz mi strasznie to sprawdzają. Takim tłumaczeniem nic nie zdziałasz.
ale rozumiem też
niech kontrola wskaże przepis na tourzędas pisze:ja kiedyś wezwałam Panią o wyjaśnienie a Pani zażądała ode mnie gdzie mam w ustawie że ona ma być ubezpieczona? Jeśli nie ma to jakim prawem ją wzywam to jest jej sprawa czy jest ubezpieczona czy nie.
jeśli we wniosku nie ma zaznaczonego kwadracika, że przebywa ktoś za granicą, a strona wniosek podpisuje pod odpowiedzialnością karną to po co oświadczenie, skoro zapisu w ustawie, rozporządzeniach nie ma na ten temat
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Szarak ale sprawdzają jakie są wyjaśnienia strony odnośnie braku ubezpieczenia? Co u Ciebie piszą osoby nieubezpieczone?
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Sprawdzają czy jest osobne oświadczenie, że wnioskodawca przebywa na terenie RP wraz z rodziną (jeżeli wszyscy nie mają NFZ).Beatris pisze:Szarak ale sprawdzają jakie są wyjaśnienia strony odnośnie braku ubezpieczenia? Co u Ciebie piszą osoby nieubezpieczone?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW
- Kontakt:
Dobrze, że mówisz. W ogóle mam wrażenie,że od 2016 r. przepisy mają się nijak do pism z ministerstwa nakazujących określone postępowanie.Szarak pisze: 08 lip 2021, 13:08Sprawdzają czy jest osobne oświadczenie, że wnioskodawca przebywa na terenie RP wraz z rodziną (jeżeli wszyscy nie mają NFZ).Beatris pisze:Szarak ale sprawdzają jakie są wyjaśnienia strony odnośnie braku ubezpieczenia? Co u Ciebie piszą osoby nieubezpieczone?
A jeszcze zapytam Szarak, czy Ty drukujesz wszystkie weryfikacje do każdego wniosku i wkładasz do teczki?
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Tak. Miałem zdalną kontrolę, gdzie wymagali skanów całych akt w danej sprawie i gdybym tego nie miał wydrukowanego w teczce to bym poległ bo bym się nie wyrobił. W jednej teczce nie miałem wydruku z ZUS i zaraz było pytanie dlaczego zabrakło tego wydruku.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2021, 13:59 przez Szarak, łącznie zmieniany 1 raz.
Oprócz osoba nie posiada uptrawnień do świadczen opieki zdrowotnej - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
np zmiana miejsca zamieszkania brak współpracy
zawieszenie działalności gospodarczej a zasiłek macierzyński
wypis z treści orzeczenia KRUS
urlpo wychowawczy
powrót po wychowawczym
Przesyłanie rodzinnego jak 500+
decyzja
Odmowa ŚP
wywiad do śp
Dochody z zakładu karnego
Samotne jak przyznać?
dochód uzyskany!!!