Osoba pełnoletnia w pieczy zastępczej. - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 28 wrz 2022, 9:08

Proszę o opinie.
Dziewczyna pozostaje w rodzinie zastępczej jako osoba pełnoletnia ma 23 lata. Od roku studiuje zaocznie w innej miejscowości 100 km od miejsca zamieszkania rodziny zastępczej. Tam wynajmuje mieszkania (umowa najmu jest na córkę biologiczną rodziny zastępczej) Ma swój dochód w postaci renty rodzinnej oraz podejmuje zatrudnienia jako nauczycielka w przedszkolu. Uważam że w takim wypadku powinna się usamodzielnić jednak rodzina staje na stanowisku że łozy na koszty utrzymania tej osoby i że ona do nich przyjeżdża i nie chce się usamodzielnić. Czy macie jakąś interpretację lub wyrok NSA mówiący że w takim wypadku powinna się usamodzielnić. Bo moim zdaniem powinna tylko mam związane ręce gdyż rodzina twierdzi że łoży na jej utrzymanie i staje sztorcem.
werka_13
Praktykant
Od: 19 lip 2019, 18:35
Zajmuję się: Przyznawaniem świadczeń dla pieczy zastępczej oraz pracą z usamodzielnianymi

Napisano: 28 wrz 2022, 9:32

Na logikę powinna się usamodzielnić, ale zgodnie z ustawą jeśli rodzina wyraża zgodę na dalszy pobyt wychowanka uczy się to zgodnie z Ustawą może pozostać "formalnie" w tej rodzinie. Też mamy takich wychowanków...Skoro ustawa dopuszcza taką możliwość...

Ustawodawca nie przewidział takich sytuacji... jak zawsze. ;)
gosiad
Stażysta
Od: 26 sty 2016, 9:35
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2022, 14:23

werka_13 pisze:
28 wrz 2022, 9:08
Proszę o opinie.
Dziewczyna pozostaje w rodzinie zastępczej jako osoba pełnoletnia ma 23 lata. Od roku studiuje zaocznie w innej miejscowości 100 km od miejsca zamieszkania rodziny zastępczej. Tam wynajmuje mieszkania (umowa najmu jest na córkę biologiczną rodziny zastępczej) Ma swój dochód w postaci renty rodzinnej oraz podejmuje zatrudnienia jako nauczycielka w przedszkolu. Uważam że w takim wypadku powinna się usamodzielnić jednak rodzina staje na stanowisku że łozy na koszty utrzymania tej osoby i że ona do nich przyjeżdża i nie chce się usamodzielnić. Czy macie jakąś interpretację lub wyrok NSA mówiący że w takim wypadku powinna się usamodzielnić. Bo moim zdaniem powinna tylko mam związane ręce gdyż rodzina twierdzi że łoży na jej utrzymanie i staje sztorcem.
Art. 37. [Czas trwania pieczy zastępczej]
2. Osoba, która osiągnęła pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej, może przebywać w dotychczasowej rodzinie zastępczej, rodzinnym domu dziecka albo placówce opiekuńczo-wychowawczej, za zgodą odpowiednio rodziny zastępczej ......
Czy przebywa z dotychczasową rodziną zastępczą? - NIE.
Jak wychowanka zamieszkała samodzielnie, powinna być wydana decyzja dla dotychczasowej rodziny zastępczej, która uchylała przyznane świadczenie. Liczy się kasa. Wychowanek dostaje pomoc na kontynuację nauki 1/2 świadczeń, które dostaje rodzina zastępcza - zakładam że dziewczyna była w niezawodowej rodzinie.
Wydać decyzję, jak się rodzinie nie podoba, ma prawo odwołania się do SKO.
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Napisano: 04 paź 2022, 10:41

Myślę, że rozwiązaniem może być faktycznie rozstrzygniecie przez kolegium, ale z mojej praktyki podam przykład, że jedna sprawa dwa różne składy orzekające dwa stanowiska...
Gdyby trzymać się ustawy można byłoby wskazać, że może przebywać w dotychczasowej rodzinie zastępczej nie jest wskazaniem ma zamieszkiwać z dotychczasową rodziną zastępczą... także skoro ustawodawca nie doprecyzował... :shock:
gosiad
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 04 paź 2022, 14:23

gosiad pisze:
04 paź 2022, 10:41
Myślę, że rozwiązaniem może być faktycznie rozstrzygniecie przez kolegium, ale z mojej praktyki podam przykład, że jedna sprawa dwa różne składy orzekające dwa stanowiska...
Ale masz .... krytą, że nie po znajomości przyznane jest świadczenie.
Pamiętaj wydajemy publiczne pieniądze i byle łajza może się przyczepić, że wydajemy je niezgodnie z przepisami.
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Napisano: 06 paź 2022, 12:40

Być może, nie mniej jednak jeśli w ustawie nie ma takiego zapisu, nie jest on doprecyzowany dlaczego ktoś miałby sie przyczepić. Miałyśmy kontrolę i nikt nie zwrócił na to uwagi, a jak to bywa z kontrolami jak się trafi ktoś bardzo mocno zaangażowany to zawsze do czegoś się przyczepi :(
gosiad
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2022, 21:02

Mamy wychowanków, którzy uczą się zaocznie i pracują, zarabiają więcej niż nasi pracownicy i pozostają w rodzinie zastępczej. Jak pisaliśmy uwagi do zmian w ustawie o wspieraniu to wykazałam ten temat, ale bez rezultatu. Dla mnie to jest ewidentne nadużycie zgodne z literą prawa. Co innego jak student sobie dorabia, jestem za, a co innego jak pracuje i może się sam utrzymać, ale przepisy na to pozwalają.
ankawh
Praktykant
Od: 13 lis 2018, 20:49
Zajmuję się: MOPR usamodzielnienia i placówki opiekuńczo-wychowawcze

Napisano: 08 gru 2022, 14:03

Na lexie można znaleźć przykładowe definicje "przebywania" np.

Przez dalsze przebywanie w rodzinnej pieczy zastępczej należy rozumieć sytuację, kiedy centrum spraw bytowych i życiowych pełnoletniego dziecka pozostaje nadal w miejscu zamieszkania dotychczasowej formy rodzinnej pieczy zastępczej. Pełnoletnie dziecko pozostaje więc nadal na utrzymaniu dotychczasowej rodziny zastępczej(II SA/Sz 329/17 WSA Szczecin 2017r.)

O ile ja nie widzę problemu jak ta pełnoletnia osoba studiuje sobie dziennie i na weekendy zjeżdża do miejsca zamieszkania dotychczasowej rodziny zastępczej
to w sytuacji jeżeli pracuje i jest w stanie się utrzymać samodzielnie to moim zdaniem powinna się usamodzielnić i opuścić rodzinę
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x