Osoba pobierająca ŚP w szpitalu. Co ze ŚP i składkami? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 17 cze 2024, 15:10

Co robić? Pani pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Na starych zasadach. Od 2 tygodni przebywa w szpitalu. Nieprzytomna. Będzie dłuższe leczenie. U nas miała odprowadzane składki zdrowotne i społeczne. O sprawie wiemy od męża. Co teraz zrobić z ŚP. Uchylić? Na jakiej podstawie? A co ze składkami na ubezpieczenie zdrowotne? Jest w szpitalu powinna być gdzieś ubezpieczona. Sprawa pilna. Podpowiedzcie proszę. Nie miałam tekiego przypadku
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 17 cze 2024, 15:39

płacisz dalej. Każdy ma prawo zachorować. Nie przesadzaj
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2024, 7:56

ale to będzie długi pobyt. Nie wiadomo jak się zakończy. gdyby to były 2 tygodnie nie robiłabym problemu. To będą miesiące. Świadczenie należałoby chyba wstrzymać. Ale wnioskodawca tego nie zrobi bo nieprzytomny. Myślałam żeby wstrzymać żonie a przyznać mężowi. Mąż pracuje. Na nowych zasadach można. Ale co ze zdrowotnymi zrobić?
Edyttta
Referent

Napisano: 18 cze 2024, 8:01

Jeśli mąż pracuje to Pani jest członkiem rodziny osoby ubezpieczonej i wtedy OPS nie płaci składki zdrowotnej
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 18 cze 2024, 8:16

w tej rodzinie akurat nie była ubezpieczona przy mężu. Parę lat temu gdy składała do nas wniosek o ŚP były przesłanki żeby ubezpieczyć u nas. I jest u nas. W międzyczasie odziedziczyła hektary i teraz pracodawca męża nie chce ubezpieczyć bo pierwszeństwo ma KRUS. Nie wiem czy ma rację. Moim pomysłem też było żeby ubezpieczyć przy mężu.
Edyttta
Referent

Napisano: 18 cze 2024, 9:13

miałam taki przypadek pani długo była w szpitalu sprawa była w sko bo się mężem opiekowała, pani w końcu wyszła a my normalnie wypłaciliśmy nawet za ten okres jak nie wiadomo było czy przeżyje
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2024, 9:14

Edyttta pisze:
17 cze 2024, 15:10
Co robić? Pani pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Na starych zasadach. Od 2 tygodni przebywa w szpitalu. Nieprzytomna. Będzie dłuższe leczenie. U nas miała odprowadzane składki zdrowotne i społeczne. O sprawie wiemy od męża. Co teraz zrobić z ŚP. Uchylić? Na jakiej podstawie? A co ze składkami na ubezpieczenie zdrowotne? Jest w szpitalu powinna być gdzieś ubezpieczona. Sprawa pilna. Podpowiedzcie proszę. Nie miałam tekiego przypadku
a mąż co robi? Dlaczego zdrowotne za nią płacicie?
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2024, 9:31

tutaj też nie wiadomo czy przeżyje....
Ktoś mi poradził żeby zrobić wszczęcie postępowania, zlecić wywiad pracownikowi socjalnemu i wstrzymać wypłatę. Ubezpieczenie zerowe nadal płacić. Sprawa była w SKO i stwierdzono, że za czas pobytu w szpitalu nienależnie pobrane...
Edyttta
Referent

Napisano: 18 cze 2024, 11:01

Edyttta pisze:
18 cze 2024, 9:31
tutaj też nie wiadomo czy przeżyje....
Ktoś mi poradził żeby zrobić wszczęcie postępowania, zlecić wywiad pracownikowi socjalnemu i wstrzymać wypłatę. Ubezpieczenie zerowe nadal płacić. Sprawa była w SKO i stwierdzono, że za czas pobytu w szpitalu nienależnie pobrane...
jak chcesz płacić ubezpieczenie zerowe?
anetag
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x