Proszę o podpowiedz w następującej kwestii. Osoba pobiera od listopada świadczenie wychowawcze na syna, jest osobą samotnie wychowującą dziecko. Wczoraj przesłała oświadczanie drogą elektroniczna w którym pisze"obecnie od 01.03.2017 pracuje w UK moj miesięczny dochod netto wynosi 800 funtów. Prosze o pozbawienie mnie pobierania swiadczenia 500+. Jestem świadoma odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia". Czy wygaszam decyzje na podstawie oświadczenia tej osoby ze sama rezygnuje z prawa do świadczenia i na podstawie jakiego artykułu? Czy przesyłam z zapytaniem o koordynacje do marszałka? Dodam ze dziecko nie ma ustanowionego opiekuna prawnego ani faktycznego,opiekuje się nim babcia.Osoba tez tylko napisała ze od 1 marca pracuje w UK, ale nie pisze od kiedy pozbawić ja praw do świadczenia. Czy możne napisać do tej osoby aby dokładnie sprecyzowała w oświadczeniu od kiedy prosi aby ja pozbawić praw do świadczenia? Jak można rozwiązać tę kwestie? Proszę o podpowiedzi.
Dogadaj się z nią. Myślę że możesz podać jej wzór (sama napisz wszystko jak należy) i niech ona tylko podpisze. Najprościej. Powiedz, że z ustawy Ci wynika taki wzór
bo jeśli osoba sama chce zrezygnować z pobieranego swiadczenia, to możemy zakończyć decyzje czy ją wygasić? Tylko na podstawie jakiego artykułu, bo w ustawie 500+ nic nie pisze, tylko jest mowa o tym jesli nie udzieli w terminie wyjaśnień lub uniemozliwi przeprowadzenie wywiadu.
art. 23 ust. 2 Wypłata świadczenia wychowawczego podlega wstrzymaniu, jeżeli osoba otrzymująca to świadczenie odmówiła udzielenia lub nie udzieliła w wyznaczonym terminie wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego, w tym uniemożliwiła przeprowadzenie wywiadu, o którym mowa w art. 15 ust. 1, lub nie udzieliła podczas tego wywiadu wyjaśnień co do okoliczności objętych wywiadem.
ust. 4 Wypłata świadczenia wychowawczego podlega wstrzymaniu, jeżeli osoba, która otrzymuje to świadczenie, nie podejmuje świadczenia wychowawczego przez trzy kolejne miesiące kalendarzowe.
Tylko w tych przypadkach wstrzymuję wypłatę.
W przypadku wyjazdu za granicę, wysyłam papiery do ROPS i czekam na ich pismo. Wypłaty dalej lecą. Nie mam podstawy do wstrzymania wypłat w takim przypadku.
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań