Osoba rezygnuje ze swiadczenia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 mar 2017, 9:34

Proszę o podpowiedz w następującej kwestii. Osoba pobiera od listopada świadczenie wychowawcze na syna, jest osobą samotnie wychowującą dziecko. Wczoraj przesłała oświadczanie drogą elektroniczna w którym pisze"obecnie od 01.03.2017 pracuje w UK moj miesięczny dochod netto wynosi 800 funtów. Prosze o pozbawienie mnie pobierania swiadczenia 500+. Jestem świadoma odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia". Czy wygaszam decyzje na podstawie oświadczenia tej osoby ze sama rezygnuje z prawa do świadczenia i na podstawie jakiego artykułu? Czy przesyłam z zapytaniem o koordynacje do marszałka? Dodam ze dziecko nie ma ustanowionego opiekuna prawnego ani faktycznego,opiekuje się nim babcia.Osoba tez tylko napisała ze od 1 marca pracuje w UK, ale nie pisze od kiedy pozbawić ja praw do świadczenia. Czy możne napisać do tej osoby aby dokładnie sprecyzowała w oświadczeniu od kiedy prosi aby ja pozbawić praw do świadczenia? Jak można rozwiązać tę kwestie? Proszę o podpowiedzi.
Gops456
Stażysta
Od: 31 sty 2017, 15:36
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR

Napisano: 23 mar 2017, 11:14

Ktoś możne podpowiedzieć w tej kwestii??
Gops456
Stażysta

Napisano: 23 mar 2017, 11:15

Dogadaj się z nią. Myślę że możesz podać jej wzór (sama napisz wszystko jak należy) i niech ona tylko podpisze. Najprościej. Powiedz, że z ustawy Ci wynika taki wzór
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2017, 11:16

Napisz jej maila, że zgodnie z ustawą jej oświadczenie musi zawierać (i tu dwukropek czy tam załącznik...)
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2017, 11:50

bo jeśli osoba sama chce zrezygnować z pobieranego swiadczenia, to możemy zakończyć decyzje czy ją wygasić? Tylko na podstawie jakiego artykułu, bo w ustawie 500+ nic nie pisze, tylko jest mowa o tym jesli nie udzieli w terminie wyjaśnień lub uniemozliwi przeprowadzenie wywiadu.
Gops456
Stażysta

Napisano: 23 mar 2017, 15:02

nikt nie miał podobnego problemu?
Gops456
Stażysta

Napisano: 23 mar 2017, 15:27

art. 23 ust. 2 Wypłata świadczenia wychowawczego podlega wstrzymaniu, jeżeli osoba otrzymująca to świadczenie odmówiła udzielenia lub nie udzieliła w wyznaczonym terminie wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego, w tym uniemożliwiła przeprowadzenie wywiadu, o którym mowa w art. 15 ust. 1, lub nie udzieliła podczas tego wywiadu wyjaśnień co do okoliczności objętych wywiadem.
ust. 4 Wypłata świadczenia wychowawczego podlega wstrzymaniu, jeżeli osoba, która otrzymuje to świadczenie, nie podejmuje świadczenia wychowawczego przez trzy kolejne miesiące kalendarzowe.

Tylko w tych przypadkach wstrzymuję wypłatę.
W przypadku wyjazdu za granicę, wysyłam papiery do ROPS i czekam na ich pismo. Wypłaty dalej lecą. Nie mam podstawy do wstrzymania wypłat w takim przypadku.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 24 mar 2017, 10:17

No chyba ze osoba sama prosi o wstrzymanie wypłaty, chociaż powinniśmy wypłacać do chwili nie stwierdzenia koordynacji.
Gops456
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x