U mnie w ośrodku zrobiła się burza, bo przyszła problemowa Pani założyć wszystkie możliwe wnioski, m.in. na jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia dziecka oraz 500+.
Ojciec dziecka jest znany, wpisany do aktu urodzenia. Pani utrzymuje, że jest osobą samotnie wychowującą dziecko, nie ma zasądzonych alimentów.
Koleżanki z rodzinnego w przypadku ubiegania się o jednorazową zapomogę kiedy ojciec był znany zawsze wymagały wpisania ojca w skład rodziny lub w przypadku gdy Pani twierdziła że jest samotna- wyroku sądu zasądzającego alimenty. I w tym przypadku też tak było. Pani powiedziała że nie wpisze ojca i alimentów nie ma, a jednorazowa i tak jej się należy. Z tego co widziałam na forum prawie wszystkie głosy też są za.
w Rozporządzeniu z dnia 8 grudnia 2015r. w sprawie postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne §2 ust 2 pkt 7 mówi, co należy dołączyć w przypadku kiedy jest się osobą samotnie wychowującą dziecko
7) odpis prawomocnego orzeczenia sądu orzekającego rozwód lub separację albo odpis zupełny lub skrócony aktu zgonu
małżonka lub rodzica dziecka – w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko;
Więc co teraz?
I teraz schody zaczynają się przy 500+,bo zapisy co do osoby samotnie wychowującej dziecko ( zarówno definicja tej osoby w ustawie, jak i punkt w rozporządzeniu dot dokumentów które należy dołączyć w przypadku osoby samotnej) przy 500 i rodzinnym jest takie same. Jedynie w zasiłku rodzinnym i dodatkach do niego w art. 7 pkt. 5 jest zapis : Zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało ustalone, na rzecz dziecka od jego rodzica, świadczenie alimentacyjne na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd...
Czy w prostych słowach oznacza to tyle, że 500+ i jednorazowa należą się, wystarczy tylko że strona napisze odpowiednie oświadczenie o pozostawaniu osobą samotną?
W rodzinnym natomiast warunkiem koniecznym są alimenty?
Dla mnie jest to zupełnie nielogiczne, bo jak można przyznać komuś samotnemu (z ustalonym ojcostwem, bez alimentów) jednorazową zapomogę z tyt. urodzenia i jednocześnie odmówić rodzinnego i dodatków do nie bo alimenty nie są zasądzone...