Ulciak pisze:Zmieniamy decyzję pierwotną. Raz, że osoba nie może mieć w obiegu kilku decyzji na świadczenia rodzinne, a dwa, że dodatek samodzielnie nie funkcjonuje, a zasiłek przyznałaś wcześniej.
My zmieniamy decyzję pierwotną dodając do numeru literkę z.
W sentencji: zmienić decyzję znak ... z dnia... przyznając dodatkowo dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu... itd...
Tutaj się bardzo nie zgadzamy, art.2 ustawy świadczeniami rodzinnymi są zasiłki rodzinne
oraz dodatki do zasiłku. Czyli świadczeniem jest również sam dodatek. Świadczenia przyznajemy na wniosek strony (bo strona składa wniosek o sam dodatek), czyli postępowanie administracyjne które kończy się decyzją. Ponadto dlaczego niby nie może być dwóch decyzji w obiegu ?? Przepraszam jak mam wniosek na dwoje dzieci, na jedno mam alimenty a na drugie dałem wezwanie na 3 miesiące to wydaje ile decyzji ? Albo kobieta składa dwa wnioski osobno na dzieci w tym samym dniu na ten sam okres zasiłkowy ale co do jednego dziecka nie ma koordynacji a co do drugiego jest. Sam mam taką sytuację gdzie na jedno dziecko ja przyznałem a co do drugiego wojewoda.
Nie uważam, że nie można wydać samej decyzji przyznającej dodatek jeżeli inną decyzją jest przyznany zasiłek.
Natomiast jest to bardzo niepraktyczne i dlatego ja też robię przez zmianę decyzji pierwotnej. Przykład masz zasiłek przyznany jedną decyzją a osobną dodatek. Osoba zgłasza uzyska i wychodzi Ci zł za zł i wtedy zaczynają się schody.