witam,
proszę o pomoc i interpretację co zrobić w sprawie:
Mam osobę, która za niedługo kończy 18 lat, jest osobą o znacznym stopniu niepełnosprawności i umiarkowanym stopniu upośledzenia umysłowego. Nie jest ubezwłasnowolniona. Z mojego punktu widzenia jest to osoba nie nadająca się do podpisania IPU i realizowania jego założeń - świadomie.
Jednak DDz przysłał IPU oraz deklarację opiekuna usamodzielnienia. Mam duże wątpliwości, co do jej usamodzielnienia, co w przypadku kiedy będzie wnioskowała o pomoc na kontynuację nauki, usamodzielnienie, pomoc rzeczową - jak to będzie wyglądało w przyszłej perspektywie.
Jak powinien wyglądać taki plan, co powinien zawierać - nadmieniam, iż po ukończeniu 18 lat osoba wraca do domu rodzinnego (matki także upośledzonej), i będzie kontynuowała naukę w SOSW. Jak rozsądnie rozwiązać taką sytuację, jak wypełnić IPU. Nadmieniam, iż DDz wypełnił plan tak jak dla osoby zdrowej i ŚWIADOMEJ.
Proszę o pomoc
osoba upośledzona a plan usamodzielnienia
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: osoba upośledzona a plan usamodzielnienia
A gdzie w ustawie pisze, że trzeba mieć wysokie IQ żeby spisać IPU. Nie jest ubezwłasnowolniona, uczy się w SOSW, nie widzę problemu. Ma prawo do spisania IPU oraz do świadczeń. No chyba, że ten SOSW można podciągnąć pod placówkę o której mowa w art. 140 ust. 4 pkt 1 - ale w to wątpię.
Tak patrząc po ludzku to trochę szkoda, że DDz ją usamodzielnia - bo myślę, że w domu rodzinnym nie będzie mieć szans na w miarę fajne życie, choć może si mylę, w końcu nie znam tej matki. Bo znam osoby upośledzone radzące sobie całkiem nieźle w "dorosłym" życiu.
Tak patrząc po ludzku to trochę szkoda, że DDz ją usamodzielnia - bo myślę, że w domu rodzinnym nie będzie mieć szans na w miarę fajne życie, choć może si mylę, w końcu nie znam tej matki. Bo znam osoby upośledzone radzące sobie całkiem nieźle w "dorosłym" życiu.
Oprócz osoba upośledzona a plan usamodzielnienia - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
wznowienie pomocy na kontynuowanie nauki
obciążanie gminy
wolne miejsce w placówce opiekuńczo - wychowawczej
Umowa na rodzinę pomocową
szkolenie rodzin zastępczych
Separacja- czy można założyć pogotowie rodzinne?
rodzina preadopcyjna a świadczenie dla "RZ"
usamodzielnianie
Pogotowie - miejsca
Uchylenie decyzji w związku z nienaleznie pobranym świadzcen
dodatek wychowawczy
Specjalista ds. wsparcia rodziny i pieczy zastępczej
zawieszenie pomocy na kontynuowanie nauki i co dalej
Zmuszenie do usamodzielnienia
Kalkulator odsetek ustawowych - nienależnie pobrane
Jaka to forma rodziny