Jestem pełnoletnią wychowanką pozostającą w rodzinie zastępczej.
Zostałam wezwana do MOPR i zostały mi przedłożone przez pracownika dokumenty o usamodzielnieniu się. Zostałam poinformowana przez pracownika, że zarabiam (umowa zlecenie) i nie mogę dalej pozostać w rodzinie. Odmówiłam i zostałam wezwana do Dyrektora MOPR. Tam odbyłam 2h rozmowę, gdzie Dyrektor nalegał na to, abym podpisała dokumenty o usamodzielnieniu się. Ucze się zaocznie na studiach, zarówno ja jak i rodzina chemy abym pozostała w rodzinie do momentu zakończenia nauki. Gdzie moge szukać pomocy i czy faktycznie musze się suamodzielnić.
Czy jak podpiszę dokumenty, to można to potem odkręcić?
Zmuszenie do usamodzielnienia
Re: Zmuszenie do usamodzielnienia
Od razu już odpowiadam, że nie musisz się usamodzielnić. Podjęcie pracy nie ma tutaj nic do tego, najważniejsza jest nauka.
Dopóki kontynuujesz naukę, możesz pozostać w dotychczasowej rodzinie zastępczej do 25 roku życia. W sytuacji, kiedy się wyprowadzisz (bo np. dostałaś mieszkanie) z oczywistych względów musiałabyś się usamodzielnić i otrzymywać sama na siebie pomoc na kontynuowanie nauki w wysokości 500,00 zł miesięcznie.
Usamodzielnienie działa w jedną stronę, to znaczy, że po usamodzielnieniu się z dotychczasowej rodziny nie będzie można wrócić z powrotem do tego co było.
Nie spotkałam się z sytuacją wymuszania usamodzielnienia i przykro mi to pisać, ale jeśli tak wygląda sytuacja powinnaś napisać w tej sprawie do Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jak również pismo podać do wiadomości swojego PCPR aby o tym wiedzieli.
Dopóki kontynuujesz naukę, możesz pozostać w dotychczasowej rodzinie zastępczej do 25 roku życia. W sytuacji, kiedy się wyprowadzisz (bo np. dostałaś mieszkanie) z oczywistych względów musiałabyś się usamodzielnić i otrzymywać sama na siebie pomoc na kontynuowanie nauki w wysokości 500,00 zł miesięcznie.
Usamodzielnienie działa w jedną stronę, to znaczy, że po usamodzielnieniu się z dotychczasowej rodziny nie będzie można wrócić z powrotem do tego co było.
Nie spotkałam się z sytuacją wymuszania usamodzielnienia i przykro mi to pisać, ale jeśli tak wygląda sytuacja powinnaś napisać w tej sprawie do Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jak również pismo podać do wiadomości swojego PCPR aby o tym wiedzieli.
Dziękuję za odpowiedź,
właśnie wróciłam od prawnika(w naszym powiecie są darmowe porady prawne) i otrzymałam podobną odpowiedź.
Nagrywałam całą rozmowę z pracownikami i złoże skargę na dyrekcję MOPR.
Zostałam pouczona również, że mogę złożyć zawiadomienie do prokuratury w związku z możliwością nadużycia uprawnień przez pracownika, dyrekcję MOPR i działaniem na moją niekorzyść. Dobrze, że miałam przy sobie telefon i nagrałam fragment pierwszej i całą drugą rozmowę. Inaczej traktowana byłabym jak zło konieczne. Dziękuję za pomoc.
właśnie wróciłam od prawnika(w naszym powiecie są darmowe porady prawne) i otrzymałam podobną odpowiedź.
Nagrywałam całą rozmowę z pracownikami i złoże skargę na dyrekcję MOPR.
Zostałam pouczona również, że mogę złożyć zawiadomienie do prokuratury w związku z możliwością nadużycia uprawnień przez pracownika, dyrekcję MOPR i działaniem na moją niekorzyść. Dobrze, że miałam przy sobie telefon i nagrałam fragment pierwszej i całą drugą rozmowę. Inaczej traktowana byłabym jak zło konieczne. Dziękuję za pomoc.
Dziewczyno, nagrywanie i upublicznianie tych nagrań bez wiedzy i zgody osoby nagrywanej jest nielegalne. Poczytaj na ten temat. Nieładnie
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
W d** byłeś, g** widziałeś. Po tym co napisałeś wnioskuję, że Twoje przygotowanie do pracy administracyjnej jest na zbliżonym poziomie, jak to w feralnym PCPRze.Gość pisze:Dziewczyno, nagrywanie i upublicznianie tych nagrań bez wiedzy i zgody osoby nagrywanej jest nielegalne. Poczytaj na ten temat. Nieładnie
Pracownik urzędu (KAŻDEGO) jest osobą publiczną. Pracownik może chcieć lub nie chcieć, żeby ktoś go nagrywał. Tu nie ma koncertu życzeń. Każdy może Cię nagrywać do woli i nie musi się z tego tłumaczyć. Mało tego, może również publikować nagranie bez zasłaniania twarzy.
Oczywiście dotyczy to czasu służbowego, a nie prywatnego.
W tym przypadku rozmowa była w godzinach pracy jako służbowa.
Tak więc nie strasz dziewczyny, bo nie masz racji.
Oprócz Zmuszenie do usamodzielnienia - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
rodzina preadopcyjna a świadczenie dla "RZ"
usamodzielnianie
osoba upośledzona a plan usamodzielnienia
Pogotowie - miejsca
Uchylenie decyzji w związku z nienaleznie pobranym świadzcen
dodatek wychowawczy
Specjalista ds. wsparcia rodziny i pieczy zastępczej
zawieszenie pomocy na kontynuowanie nauki i co dalej
Kalkulator odsetek ustawowych - nienależnie pobrane
Jaka to forma rodziny
Studia zaoczne a pomoc na kontynuowanie nauki