Osoba uprawniona do funduszu ukończyła 18 lat i co dalej - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 04 kwie 2022, 8:40

Witam
Czytałam kilka postów na ten temat ale nadal mam wątpliwości jak postąpić. Do tej pory robiłam tak, że matka składała wniosek na siebie; miała wydaną decyzję na siebie jako przedstawiciel osoby uprawnionej na cały okres. Jak osoba uprawniona kończyła 18 lat, to wtedy przychodziła i składała oświadczenie ,że nadal się uczy i drugie, że świadczenie z funduszu może być nadal przekazywane na konto matki. Ale teraz przyszła pełnoletnia osoba uprawniona , która chce aby pieniądze ze świadczenia były wypłacane na jej konto, a nie dalej na konto matki. Pracuję na Sygnity i w pierwszym odruchu zmieniłam w planie wypłat osobę odbierającą świadczenie na tę osobę pełnoletnią z jej nowym kontem. Sprawdziłam jak będzie wyglądać lista wypłat. Teraz na liście wypłat pokazuje się imię i nazwisko osoby uprawnionej a nie jej matki. I właśnie nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam. Proszę napiszcie czy tak może być.
1qaz
Stażysta
Od: 20 mar 2020, 14:43
Zajmuję się: FA, ŚW

Napisano: 06 kwie 2022, 7:32

Myślę, że dobrze bo świadczenie z funduszu przysługuje osobie uprawnionej, jeżeli ona jest pełnoletnia pobiera je na siebie :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 06 kwie 2022, 11:09

najlepiej byłoby żeby osoba pełnoletnia jak już chce pobierać sama to składa nowy wniosek a matce uchylasz świadczenia od następnego miesiąca ( ważne żeby nie pobrały dwa razy tego samego miesiąca).
Bierzesz od niej stosowne oświadczenie, reszta dokumentów z wniosku matki, zaświadczenie od komornika wymagałbym aktualnego ponieważ u niego tez się musi pojawić w momencie osiągnięcia pełnoletności
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x