OSOBA, Z KTÓRA RODZIC OSOBY UPRAWNIONEJ WYCHOWUJE WSPÓLNE DZ - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 13 sie 2014, 12:49

wierzycielka ma drugie dziecko, nie chce wpisać ojca dziecka do składu rodziny.
Wypowiedzcie sie jak interpretujecie definicje rodziny.
Rodzina - oznacza odpowiednio (...) osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko (...).
Co znaczy wychowuje?
A jak wspólne nie zamieszkują?
legalna 01

Napisano: 27 sie 2014, 14:28

czy odpowiedział ci ktos na to pytanie, czy wyjasniona jest juz ta sytuacja, dziś mam to samo
GRAS

Napisano: 28 sie 2014, 11:31

Jeśli nie ma od niego zasądzonych alimentów na to drugie dziecko to musi podac jego w składzie rodziny i doliczasz jego dochody.
Elaa

Napisano: 28 sie 2014, 13:00

Elaa, a na jakiej podstawie żądasz wyroku zasądzającego alimenty????
A co zrobisz jak Ci oświadczy, że z ojcem dziecka nie zamieszkuje i nie wychowuje wspólnie dziecka oraz, że nie otrzymuje na jego utrzymanie żadnych środków to nie przyznasz świadczeń na to pierwsze dziecko?
Anka W.

Napisano: 28 sie 2014, 14:35

Musi podać jego dochody. Miałam taki sam przypadek. Skoro go nie wychowują razem to niech wniesie pozew o alimenty, jeśli facet godzi się płacić jej np. do ręki to wystarczy ugoda ale musi być ona sądowa. W innym przypadku musisz policzyć jego dochody. Takie przepisy...
go_pss

Napisano: 28 sie 2014, 14:45

Takie przepisy........ JAKIE????
Podaj mi art. który mówi, że mamy żądać wyroku czy ugody?
A jak faktycznie facet z nią nie mieszka i nie wychowuje z nią dziecka i kobitka nie ma możliwości uzyskania od niego dochodów?
A w dodatku ma swoje powody dla, których nie chce podawać go do sądu.
Czy my mamy prawo ją do tego zmuszać i na podstawie nie okazania sądowego zasądzenia alimentów nie przyznać świadczenia na inne dziecko?
Anka W.

Napisano: 29 sie 2014, 14:37

Pani ma 4 dzieci, na jedno ma zasądzone alimenty i składa na fa. Skład rodziny : PANI, 4 DZIECI i pozostałych 4 TATUSIÓW, jestem po kontrolach już 2 w tym roku i obie stwierdziły że skład rodziny jest dobry. Albo są w składzie rodziny albo ich nie ma ale są zasądzone alimenty na te dzieci. Jak nie ma zasądzonych alimentów to OJCOWIE pozostałych dzieci MUSZĄ być w składzie rodziny.
Jest to logiczne i przestańcie mieszać albo przeczytajcie uważnie co oznacza definicja RODZINY.
kkk

Napisano: 29 sie 2014, 14:38

post wyżej miało być, pozostałych 3 TATUSIÓW źle napisałam liczbę, SORKI
kkk

Napisano: 29 sie 2014, 14:48

Rodzinie - oznacza to odpowiednio ....... osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej WYCHOWUJE wspólne dziecko.
A jak kobietka pod odpowiedzialnością karną oświadcza, że nie wychowuje dziecka z jego ojcem?????
Anka W.

Napisano: 29 sie 2014, 14:52

Ja w takiej sytuacji do składu rodziny nie doliczam dziecka, na którego nie ma zasądzonych alimentów.
Więc opcji jest kilka:

1. W składzie rodziny uwzględnia wszystkich włącznie z ojcem drugiego dziecka i podaje jego dochody.
2. W składzie rodziny uwzględnia tylko drugie dziecko (bez jego ojca) ale powinna mieć wyrok o zasądzonych alimentach.
3. W składzie rodziny znajduje się tylko matka i dziecko (osoba uprawniona) bez ojca i drugiego dziecka.

Więc sytuacja jest jasna.
justynaa

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x