OSOBA, Z KTÓRA RODZIC OSOBY UPRAWNIONEJ WYCHOWUJE WSPÓLNE DZ - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 29 sie 2014, 14:56

To nie jest tak, że nie przyznajesz świadczenia na dziecko nr 1 tylko dlatego, że jest niejasna sytuacja z dzieckiem nr 2 a raczej z jego tatusiem.
Świadczenie jak najbardziej przysługuje ale jak pisałam wyżej, jest kilka opcji do wyboru w zależności od sytuacji.

Oczywiście po przeliczeniu dochodu w opcji nr 3 może się okazać, że kryterium zostanie przekroczone - ale taka jest konsekwencja.
Nie my powinniśmy ponosić odpowiedzialność za wybory życiowe tej pani, pytasz na jakiej podstawie wymagamy takich czy innych dokumentów - a chociażby dlatego, że pani może sobie mieszkać z ojcem dziecka, który osiąga mega dochody i w tej sytuacji to już jest naciąganie państwa, niestety.
justynaa

Napisano: 29 sie 2014, 19:17

Anka W. jak nie wychowuje wspólnie dziecka z drugim to niech zasądzi alimenty i po kłopocie, nie my odpowiadamy za wybory życiowe wierzycielek. Nas trzyma ustawa.... Jak ma drugie dziecko i nie ma zasądzonych alimentów to tatuś w składzie rodziny. Dwie kontrole nie zakwestionowały mi tego, z wojewódzkiego i z NIK-u. SKO również przyznało mi rację, jak wierzycielka się odwołała.....nie widzę podstaw, żeby łamać przepisy i tego tatusia drugiego dziecka nie wpisywać do składu rodziny. Jest jasno w ustawie definicja rodziny określona. A jak ktoś z pracujących na FA łamie ten przepis to jego sprawa, w razie kontroli on się będzie tłumaczyć.
Post wyżej justynaa też ma dobre sposoby. Jak kobietka nie wpisze tego drugiego dziecka, "my nic o nim nie wiemy" nie ma tatusia w składzie rodziny, ale jak jest wpisane to jak najbardziej jego ojciec musi być i jego dochody, nie ma u nas czegoś takiego jak "dobrowolne alimenty" lub oświadczenie, że NIBY razem nie wychowują tego dziecka.
kkk

Napisano: 31 sie 2014, 10:33

A jeżeli kobitka ma 2 dzieci, z innymi mężczyznami i z jednym z nich pozostaje w związku małżeńskim ale nie mieszkają razem i ma alimenty na dziecko. Składa o fa to na dziecko ze związku małżeńskiego wpisuje siebie i dzieci, a jeżeli składa fa na pierwsze dziecko to wpisuje siebie, dzieci i męża?
Ona 122

Napisano: 01 wrz 2014, 8:16

Ok, ale podaj mi definicję WYCHOWUJE - co to oznacza, bo według Ciebie oznacza to wyrok o alimentach. A gdzie masz napisane, że do definicji o wychowywaniu konieczny jest wyrok?????
Nawet w ustawie o podatku dochodowym, aby uznać osobę za samotnie wychowującą wystarczy jej oświadczenie, że nie wychowuje wspólnie z ojcem dziecka.
Bardzo proszę niech mi ktoś poda podstawę prawną na podstawie której muszę żądać wyroku zasądzającego alimenty, aby uznać, że matka nie wychowuje z ojcem wspólnie dziecka?
Anka W.

Napisano: 01 wrz 2014, 13:12

Rozporządzenie MPiPS z dnia 3 stycznia 2013 r.
§ 2 ust 2 2
załączniki do wniosku o zasiłek rodzinny - masz w pkt 5 lit h "odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie"
justynaa

Napisano: 01 wrz 2014, 14:52

ustawa nie zmusi babki, aby zasądziła alimenty - nawet ugodowo w sądzie. Płaci dobrowolnie i ich wola.
Nic ona nie musi, BA - nawet nie chce go znać, a tym bardzie zasądzać alimenty czy podawać jego dochody, WYKAZUJĄC JEGO OSOBĘ W SKŁADZIE RODZINY. Nie wychowują wspólnie dziecka I JUŻ. Do czego ją można zmusić?
wika2

Napisano: 01 wrz 2014, 15:04

Tutaj nie chodzi o zmuszanie klientów do czegokolwiek.
Jeśli nie ma uregulowanej sytuacji, nie liczysz dziecka do składu rodziny.
Było już o tym trąbione x razy przy okazji ustalania prawa do zasiłku rodzinnego. Ustawa o fa zakłada, że mamy się opierać na przepisach/postępowaniu takim samym jak przy SR.
justynaa

Napisano: 02 wrz 2014, 8:11

DEFINICJE RODZINY SĄ RÓŻNE
WIKA2

Napisano: 02 wrz 2014, 11:00

jestem po ostatnim szkoleniu i jasno było powiedziane że jeśli razem nie wychowują tego dziecka to wierzycielka nie musi wpisywać konkubenta do składu rodziny, to jej dobra wola
bbb

Napisano: 02 wrz 2014, 11:09

Ostatnio na szkoleniu z FA Mazurkiewicz powiedział, że w przypadku jeżeli kobieta nie wychowuje wspólnie drugie dziecka z tym panem to nie musi wpisywać ojca dziecka do składu rodziny mimo, iż wpisuje jego ojca i nie ma zasądzonych od niego alimentów.
Andrzej82
Referent
Od: 08 kwie 2014, 15:22
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x