Oświadczenia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 mar 2016, 19:25

Czy wydajecie oświadczenia zał. nr 2, 3 i 4 każdemu wnioskodawcy dla każdego pełnoletniego członka rodziny czy tylko wtedy gdy posiadał dany dochód w 2014 r.
gops*

Napisano: 09 mar 2016, 20:22

Jeśli nie miał ryczałtu albo gospodarstwa, to po co mu te oświadczenia...? :)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2016, 20:50

noteev pisze:Jeśli nie miał ryczałtu albo gospodarstwa, to po co mu te oświadczenia...? :)
a skąd wiesz czy miał czy nie miał skoro nie są wypełnione? Wierzysz na słowo? A jak ci przyjdzie za jakiś czas i się okaże że jednak miał to co? Powiesz, ze przecież pytałem czy są jakieś inne dochody i padła odpowiedz że nie/ A pan/i ci ładnie odpowie " ale co mi tu Pan/i gadasz, nikt o nic mi się nie pytał, żadnych innych dokumentów do wypełnienia nie dostałam/em. I co wtedy?
Jola2

Napisano: 09 mar 2016, 20:54

To znaczy, że wszystkim dajesz wszystkie oświadczenia?
Poza tym we wniosku masz pkt 7, a tam odpowiednie kwadraty ;)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2016, 21:25

z doświadczenia wiem, a pracuję w świadczeniach od początku, ze nie zawsze wszystko we wniosku jest dobrze wypełnione. A to zapomnieli a to nie wiedzieli o co chodzi itp. Przy takiej ilości wniosków to i nam zdarzy się coś przy sprawdzaniu przeoczyć. My do każdego wniosku mamy opracowane oświadczenie o treści, mniej więcej:" oświadczam, ze poza wykazanymi dochodami na okoliczność, których przedłożyłam/łem odpowiednie zaświadczenia, żadnych innych nie posiadam".

Tak podpowiedziało nam kiedyś SKO po jakimś odwołaniu, gdzie nie było złożonych oświadczeń o dochodach nieopodatkowanych i z tytułu prowadzonej działalności. Wtedy również twierdziliśmy, ze skoro takich dochodów nie ma, to po co dawać ludziom do wypełniania.
Jola2

Napisano: 09 mar 2016, 21:46

Bardzo dobrze, że macie takie oświadczenia. Na pewno nie zaszkodzą, ale w ustawie art. 23.4 i rozporządzeniu par. 2.1.2 jest wyraźne "odpowiednio", a więc jeśli kogoś dotyczy dany dochód, to wypełnia oświadczenie. Według mnie SKO trochę przesadziło. Wychodzi na to, że każdy wnioskodawca musiałby wypełniać oświadczenie np. o posiadanych hektarach. To jakis absurd.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2016, 8:52

noteev pisze:To znaczy, że wszystkim dajesz wszystkie oświadczenia?
Poza tym we wniosku masz pkt 7, a tam odpowiednie kwadraty ;)
w tych punktach zaznacza tylko jak uzyskiwał taki dochod..

powinny tam byc do wyboru kwadraciki do zaznaczenia uzysiwałem dochod opodatkowany.../tak / nie i by osoba wybrała....tak to moze zapomniec zaznaczyc...

tak jak jest w punkcie 7.3 dotyczacym uzyskania dochodu tam zaznacza czy był uzysk czy nie było.
1986

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x