Nie, no ja tylko tak z ciekawości pytam, bo mysle, ze mając zasądzone alimenty mogłaby w sądzie wygrać. Dlatego nie chce mi sie wierzyć w stwierdzenie Stefana, ze orzecznictwo sądowe dopuszcza taką interpretację przepisów. Tylko teraz pytanie interpretację czy konkretny zapis. Bo interpretować to sobie mozna na różne sposoby wg własnego uznania. I w sumie orzecznictwo moze dopuszczać taka sytuację, ale gdy matka nie wystąpiła o alimenty na utrzymanie dzieci.wiktor pisze:jakie maja znaczenie alimenty, chodzi o to że on ciągle jest mężem na papierze
Alez ja nic nie kombinuję. Przeciez to ustawa pisze o żyjących w rozłaczeniu. A ze daje tylko przykład opieki naprzemiennej, to tylko dlatego, ze niektórzy nie wiedzieliby jak w takiej sytuacji przypisać takie swiadczenie. W przypadku sprawowania opieki przez jednego rodzica sprawa jest prosta.Jola2 pisze:Ooo to jak tak to ja tez żyję w rozłączeniuMąż za granicą, zjeżdża co 2-3 miesiace. m&m to też rozłaczenie?
Nie kombinuj. Nie ma wyroku rozwodowego, są małżeństwem i tyle.
Ludzie żyją jak żyją. Sami robią sobie z życia cyrk. Ustawodawca nie jest w stanie przewidzieć wszystkich kombinacji.
Jest ojcem tam gdzie jest jeszcze mężem czyli będzie w tamtym składzie rodziny i jest ojcem w "wolnym związku" ( że tak to nazwę) to jak matka dziecka poda go do składu to i tu bedzie.