Oświadczenia
Oświadczenia
Czy wydajecie oświadczenia zał. nr 2, 3 i 4 każdemu wnioskodawcy dla każdego pełnoletniego członka rodziny czy tylko wtedy gdy posiadał dany dochód w 2014 r.
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Oświadczenia
Jeśli nie miał ryczałtu albo gospodarstwa, to po co mu te oświadczenia...? 

Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
a skąd wiesz czy miał czy nie miał skoro nie są wypełnione? Wierzysz na słowo? A jak ci przyjdzie za jakiś czas i się okaże że jednak miał to co? Powiesz, ze przecież pytałem czy są jakieś inne dochody i padła odpowiedz że nie/ A pan/i ci ładnie odpowie " ale co mi tu Pan/i gadasz, nikt o nic mi się nie pytał, żadnych innych dokumentów do wypełnienia nie dostałam/em. I co wtedy?noteev pisze:Jeśli nie miał ryczałtu albo gospodarstwa, to po co mu te oświadczenia...?
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
To znaczy, że wszystkim dajesz wszystkie oświadczenia?
Poza tym we wniosku masz pkt 7, a tam odpowiednie kwadraty

Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
z doświadczenia wiem, a pracuję w świadczeniach od początku, ze nie zawsze wszystko we wniosku jest dobrze wypełnione. A to zapomnieli a to nie wiedzieli o co chodzi itp. Przy takiej ilości wniosków to i nam zdarzy się coś przy sprawdzaniu przeoczyć. My do każdego wniosku mamy opracowane oświadczenie o treści, mniej więcej:" oświadczam, ze poza wykazanymi dochodami na okoliczność, których przedłożyłam/łem odpowiednie zaświadczenia, żadnych innych nie posiadam".
Tak podpowiedziało nam kiedyś SKO po jakimś odwołaniu, gdzie nie było złożonych oświadczeń o dochodach nieopodatkowanych i z tytułu prowadzonej działalności. Wtedy również twierdziliśmy, ze skoro takich dochodów nie ma, to po co dawać ludziom do wypełniania.
Tak podpowiedziało nam kiedyś SKO po jakimś odwołaniu, gdzie nie było złożonych oświadczeń o dochodach nieopodatkowanych i z tytułu prowadzonej działalności. Wtedy również twierdziliśmy, ze skoro takich dochodów nie ma, to po co dawać ludziom do wypełniania.
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Bardzo dobrze, że macie takie oświadczenia. Na pewno nie zaszkodzą, ale w ustawie art. 23.4 i rozporządzeniu par. 2.1.2 jest wyraźne "odpowiednio", a więc jeśli kogoś dotyczy dany dochód, to wypełnia oświadczenie. Według mnie SKO trochę przesadziło. Wychodzi na to, że każdy wnioskodawca musiałby wypełniać oświadczenie np. o posiadanych hektarach. To jakis absurd.
Albert Camus
Albert Camus
w tych punktach zaznacza tylko jak uzyskiwał taki dochod..noteev pisze:To znaczy, że wszystkim dajesz wszystkie oświadczenia?
powinny tam byc do wyboru kwadraciki do zaznaczenia uzysiwałem dochod opodatkowany.../tak / nie i by osoba wybrała....tak to moze zapomniec zaznaczyc...
tak jak jest w punkcie 7.3 dotyczacym uzyskania dochodu tam zaznacza czy był uzysk czy nie było.
Oprócz Oświadczenia - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
skł.zdr.rolników????????
ROZWÓD
alimenty
rozwód
skład rodziny
Wzór decyzji
jak obiliczyc skład rodziny
prosze o pomoc nie rozumiem utraty i zysku dochodu
w rozłączeniu????
kindergeld na pierwsze dziecko, a 500+ na drugie? Można tak?
Skad rodziny - co myślicie?
dochód z zagranicy
szkolenia na 500+
Jak weryfikujecie listy wypłat - pytanie do dużych ośrodków
500 a rodzice adopcyjni
srodki na wdrożenie