skład rodziny
skład rodziny
Czy może byc taka sytuacja, że mąż będącym jednocześnie konkubentem wychowującym wspólne dziecko z konkubiną będzie licziny do składu 2 razy? w sensie że raz z konkubina i ich wspólnym dziecikie, które wychowują razem a drugi raz z żoną z która nie ma rozwodu ale ma dzieci.
Re: skład rodziny
Wszytko zależy od interpretacji organu. Na gruncie ustawy o świadczeniach rodzinnych orzecznictwo sądowe dopuszczało taką interpretację przepisów. 

To juz może lepiej trójkąt zrobić, mąż, żona i konkubina.
Płaci alimenty na dziecko małzeńskie?
Płaci alimenty na dziecko małzeńskie?
jakie maja znaczenie alimenty, chodzi o to że on ciągle jest mężem na papierze
Nie, no ja tylko tak z ciekawości pytam, bo mysle, ze mając zasądzone alimenty mogłaby w sądzie wygrać. Dlatego nie chce mi sie wierzyć w stwierdzenie Stefana, ze orzecznictwo sądowe dopuszcza taką interpretację przepisów. Tylko teraz pytanie interpretację czy konkretny zapis. Bo interpretować to sobie mozna na różne sposoby wg własnego uznania. I w sumie orzecznictwo moze dopuszczać taka sytuację, ale gdy matka nie wystąpiła o alimenty na utrzymanie dzieci.wiktor pisze:jakie maja znaczenie alimenty, chodzi o to że on ciągle jest mężem na papierze
A nie dało by sie tego małzeństwa podciągnąć pod żyjących w rozłączeniu. Przeciez ustawa o takich mówi. Rozłączenie to nie tylko opieka naprzemienna, ale także wykonywana przez jednego z rodziców.
Ooo to jak tak to ja tez żyję w rozłączeniu
Mąż za granicą, zjeżdża co 2-3 miesiace. m&m to też rozłaczenie?
Nie kombinuj. Nie ma wyroku rozwodowego, są małżeństwem i tyle.
Ludzie żyją jak żyją. Sami robią sobie z życia cyrk. Ustawodawca nie jest w stanie przewidzieć wszystkich kombinacji.
Jest ojcem tam gdzie jest jeszcze mężem czyli będzie w tamtym składzie rodziny i jest ojcem w "wolnym związku" ( że tak to nazwę) to jak matka dziecka poda go do składu to i tu bedzie.

Ludzie żyją jak żyją. Sami robią sobie z życia cyrk. Ustawodawca nie jest w stanie przewidzieć wszystkich kombinacji.
Jest ojcem tam gdzie jest jeszcze mężem czyli będzie w tamtym składzie rodziny i jest ojcem w "wolnym związku" ( że tak to nazwę) to jak matka dziecka poda go do składu to i tu bedzie.
Alez ja nic nie kombinuję. Przeciez to ustawa pisze o żyjących w rozłaczeniu. A ze daje tylko przykład opieki naprzemiennej, to tylko dlatego, ze niektórzy nie wiedzieliby jak w takiej sytuacji przypisać takie swiadczenie. W przypadku sprawowania opieki przez jednego rodzica sprawa jest prosta.Jola2 pisze:Ooo to jak tak to ja tez żyję w rozłączeniuMąż za granicą, zjeżdża co 2-3 miesiace. m&m to też rozłaczenie?
I nie przeszkadza ci, ze taka samotna moze kombinować do woli, a tak cie rusza że w przypadku mężatki uwzględnione były by alimenty jako rzeczywisty dochód, które z reszta zasadził sąd, bo ojciec nie łożył na dzieci.
A kombinować to mogą wszyscy na rózne sposoby, a najwięcej to będzie naciągaczy z ukrytymi dochodami. Oni sa górą.
Oprócz skład rodziny - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
500+ dla rodzin zastępczych - POMOST Std 3-6.0
IZYDA 18 lat
mrpips - koń by się uśmiał, a my musimy pracować
AKT URODZENIA?!?!?
skł.zdr.rolników????????
ROZWÓD
alimenty
rozwód
Wzór decyzji
jak obiliczyc skład rodziny
prosze o pomoc nie rozumiem utraty i zysku dochodu
Oświadczenia
w rozłączeniu????
kindergeld na pierwsze dziecko, a 500+ na drugie? Można tak?
Skad rodziny - co myślicie?
dochód z zagranicy