oświadczenia do KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 27 paź 2015, 11:16

Czy przekazujecie oświadczenia do KRUS o zaprzestaniu wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, gdy rolnik składa wniosek o SZO, czy tylko piszecie żeby ustalili jego stan ubezpieczeniowy i wysyłacie go z decyzją przyznającą SZO do KRUS?
~wp

Napisano: 27 paź 2015, 12:17

mi krus powiedział ze maja przyjsc z decyzją przyznajaca i ona jet równorzędna z oswiadczeniem bo jest oświadczenie konieczne do wydania pozytywnej decyzji :)
mok

Napisano: 27 paź 2015, 12:24

Czy jest ktoś od kogo KRUS żądał tego oświadczenia bo ...
~wp

Napisano: 27 paź 2015, 12:43

ja nigdzie ludzi nie wysyłam z naszymi decyzjami ani nic do KRUS nie piszę. Chcą sami opłacać składkę w KRUS to niech sobie płacą, po co robić bałagan...no i nie wiadomo jak KRUS by podszedł do wcześniejszych decyzji
kasia7

Napisano: 27 paź 2015, 13:26

Wcześniejsza decyzja nie wymagała oświadczenia o rezygnacji z pracy w gospodarstwie rolnym. Składka na ubezpieczenie społeczne należy się osobom pobierającym SZO z mocy ustawy, a oni teraz mogą sobie wybrać, czy ZUS czy KRUS, więc nie pisz, że sami sobie mają opłacać...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 27 paź 2015, 13:44

ale wolą sami, żeby nie ujawniać sie przed KRUS
kasia7

Napisano: 27 paź 2015, 14:25

zgadzam się najlepsze że rolnicy chcieli by mieć wszystko i mają zawsze wszystko, ja mam 65 osób pobierający zdo i szo i podpisali oświadczenia bez mrugnięcia okiem i oczywiście nie informując o tym krusu
osa

Napisano: 27 paź 2015, 15:29

u mnie też takie oświadczenie podpisywali (mimo że wczesniej kazałam im się na własną rękę dowiadywać czy nie będzie z tego konsekwencji) i dodatkowo brałam oświadczenie o tym, że są ubezpieczeni w KRUS, więc nie mam podstaw ubezpieczać ich teraz w ZUS, bo mają inny tytuł ubezpieczenia
kasia7

Napisano: 27 paź 2015, 15:34

No ale przecież my teraz musimy też KRUS opłacać? Bo cały czas rozmawiamy o ustawie z dnia 5 sierpnia 2015 r. o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 27 paź 2015, 15:49

ok, ale jeśli rolnik nie pójdzie z naszą decyzją do KRUS, bo woli sam sobie płacić, to my wtedy mamy wystapić z zapytaniem do KRUS????
kasia7

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x