Od kiedy braliście oświadczenia od rolników, którzy pobierają świadczenia pielęgnacyjne, że rezygnują z pracy w gospodarstwie? KRUS się nas czepia że nie braliśmy takich oświadczeń we wcześniejszych latach, ale przecież nie było takiego wymogu...
mam właśnie taka sytuację, że kobieta miała przyznane śp prze 15 maja 2014 r. do teraz i sama opłacała KRUS.
Teraz będzie składała nowy wniosek, jak pójdzie z nową decyzją do KRUS i złoży wniosek o dalsze objęcie ubezpieczeniem w KRUS (tak żeby wójt opłacał składkę do KRUS) jest szansa na takie załatwienie sprawy? Miał ktoś taki przypadek i co wtedy zrobił KRUS?
ja mam takie 3 osoby. Też KRUS się czepiał (nawet straszył te osoby, że je wyrejestruje z ubezpieczenia od kiedy mają przyznane świadczenie, a mnie wyzywali delikatnie mówiąc niekompetentną) i chciał wcześniejsze decyzje i oświadczenia od tych osób, ale kazałam im mówić, że nie było takiego obowiązku i nigdy takiego nie składali. Krus najpierw wyrzucił te osoby z ubezpieczenia od dnia jakie skazywało oświadczenie, że zaprzestali pracować w gospodarstwie a potem je ubezpieczył od dnia kiedy było przyznane świadczenie na tej nowej decyzji (u mnie te daty się pokrywały), tak więc wszystko u mnie jest ok