Dzień dobry
świadczenie pielęgnacyjne pobieram od 1.02.2024 na córkę 5 letnia i chciałabym podjąć pracę na cały etat ( z poprzedniej pracy się zwolniłam ponieważ tak mi nakazano w moim MOPS bo lepiej będzie wyglądało i prawdopodobnie otrzymam to świadczenie…) teraz dzwoniłam do MOPSu i Pani powiedziała mi że jeśli chce podjąć pracę muszę do nich przyjść opisać jaka to praca z kim zostawię dziecko itp. Czy ktoś z Państwa miał taką sytuację? Oczywiste jest to , że dziecko zostanie z ojcem jednak jak wyżej wymieniłam składając wniosek na nowych zasadach Pani powiedziała , że dziecko z ojcem nie może bo to ja dostaję pieniądze za opiekę więc ja mam z dzieckiem siedzieć. Czy aby podjąć pracę dziecko w godzinach mojej pracy musi być wtedy w przedszkolu? Bardzo proszę o wsparcie z Państwa strony
Oświadczenie do MOPS
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Oświata
- Kontakt:
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Oświadczenie do MOPS
https://www.gov.pl/web/rodzina/swiadcze ... we-zasady3
Ustawodawca wykreślił z treści ww. przepisu przesłankę rezygnacji/niepodejmowania zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej jako warunku otrzymywania przez opiekuna osoby niepełnosprawnej świadczenia pielęgnacyjnego, właśnie po to aby od 1 stycznia 2024 r., przy ustalaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na nowych, obowiązujących od 1 stycznia 2024 r. zasadach, zatrudnienie lub inna praca zarobkowa opiekuna - jej rodzaj/wymiar/miejsce wykonywania/wysokość uzyskiwanego wynagrodzenia, itp. - nie miały żadnego wpływu na prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.
Jeżeli mówimy o świadczeniu pielęgnacyjnym na nowych zasadach po 01.01.2024 r. a nie do 31.12.2024 r., to co MOPS chce zrobić to jest nadinterpretacja przepisu.
Ustawodawca wykreślił z treści ww. przepisu przesłankę rezygnacji/niepodejmowania zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej jako warunku otrzymywania przez opiekuna osoby niepełnosprawnej świadczenia pielęgnacyjnego, właśnie po to aby od 1 stycznia 2024 r., przy ustalaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na nowych, obowiązujących od 1 stycznia 2024 r. zasadach, zatrudnienie lub inna praca zarobkowa opiekuna - jej rodzaj/wymiar/miejsce wykonywania/wysokość uzyskiwanego wynagrodzenia, itp. - nie miały żadnego wpływu na prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.
Jeżeli mówimy o świadczeniu pielęgnacyjnym na nowych zasadach po 01.01.2024 r. a nie do 31.12.2024 r., to co MOPS chce zrobić to jest nadinterpretacja przepisu.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Oświadczenie do MOPS

Oprócz Oświadczenie do MOPS - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Od kiedy przyznac ZR po utracie dochodu
MOW A ŚP NA STARYCH ZASADACH
ŚP - dwa przypadki pod dyskusję
czyste powietrze-kasa?
złożony i zawieszony nowy wniosek w MZON a przedłużenie
składka z kodem 3000 TOM- czy odliczacie
MZON nie chce wydawać zaświadczeń dot. przedłużenia orzeczeń
składki od ŚP
ustawa sierpniowa a świadczenie pielęgnacyjne
dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka a zabezpieczenie
Mianowanie Radców Prawnych, czy doliczyć do dochodu
dzieci zabrane od ojca
TOM od kiedy uchylić
Świadczenie pielęgnacyjne - do kiedy składki?
Czy występujecie do PCPRu?
nienależnie pobrane ŚP-upewnijcie mnie