Witajcie, niebawem będę odbywała praktyki w OPSie i mam pomagać przy wydawaniu wniosków. Mam następujące pytanie. W przypadku gdy ktoś pobiera w Ośrodku Świadczenia Rodzinne to mam mu wydać stosowne oświadczenie że nic nie uległo zmianie w sytuacji dochodowej rodziny. Ale mam problem, kryterium dochodowe niższe od tego 500+ obowiązuje tylko przy Zasiłku rodzinnym i specjalnym zasiłku opiekuńczym? Czy jest możliwość pobierania samego zasiłku pielęgnacyjnego na dziecko bez weryfikacji kryterium dochodowego rodziny?
np. ktoś mi powie że pobiera tylko zasiłek pielęgnacyjny to mam mu nie wydawać tego oświadczenia?
Czy jeżeli ktoś ma przyznany zasiłek pielęgnacyjny na dziecko to też musi pobierać zasiłek rodzinny na dziecko? Dzięki za pomoc!
Oświadczenie ŚR
Re: Oświadczenie ŚR
Generalnie chodzi mi o to abyście napisali mi przy jakich dokładnie świadczeniach będę musiała (powinna) do wniosku dołączyć takie Oświadczenie o korzystaniu z ŚR.
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Osoby, które pobierają zasiłek rodzinny powinny napisać oświadczenie o tym, że od dnia złożenia wniosku o zasiłek rodzinny wraz z dodatkami ich sytuacja dochodowa nie uległa zmianie. Zasiłek pielęgnacyjny przyznaje się bez kryterium dochodowego. Może więc pobierać ZP, nie pobierając ZR.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
Dziękuję za wypowiedź, czyli najlepiej będzie abym pytała czy Pan/Pani pobiera zasiłek rodzinny wraz z dodatkami lub specjalny zasiłek opiekuńczy na któreś z dzieci - dobrze zrozumiałam?
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tak, świadczeń z kryterium dochodowym w okresie zasiłkowym 2015/2016
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
Oprócz Oświadczenie ŚR - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
wnioski zlozone w weekend jaka wpływówka
wniosek elektroniczny osoba złożyła kilka razy
Stypendium Rektora, czyli naukowe
PROSZĘ ŻYCZLIWĄ OSOBĘ O POMOC
wzór decyzji na 500+
Osoba po rozwodzie skład rodziny
BLIŹNIAKI
wniosek przez bank
Czy należy mi się 500 zł?