pani ma zdo, składa na śp - jak zrobić? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 24 cze 2019, 13:23

pani pobiera zdo. składa wniosek na śp na ta sama osobę. czy w momencie składania wniosku (będzie odmowa) powinna zrezygnować ze zdo?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 24 cze 2019, 14:26

Jakbyś nie wiedziała co napisać w decyzji o odmowie prawa do wnioskowanego świadczenia pielęgnacyjnego to zrób może autokorektę swych zamierzeń wobec tejże opiekunki i zrób jak niżej
" Ponownie rozpoznając sprawę organ pierwszej instancji powinien dokonać merytorycznego rozpoznania wniosku skarżącej o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego badając, czy ustalony w sprawie stan faktyczny wypełnia dyspozycję normy prawnej wynikającej z art. 17 ustawy. Zobowiązany jednak będzie uwzględnić powyższą ocenę i pominąć tę część normy art. 17 ust. 1b ustawy, którą Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 21 października 2014 r., sygn. akt K 38/13, uznał za niezgodną z Konstytucją RP. Następnie w przypadku spełnienia przesłanek do przyznania przedmiotowego świadczenia, uwzględni oświadczenie skarżącej o jej wyborze. W tym celu zobowiązany będzie podjąć z urzędu takie działania, które będą zmierzały do tego, aby dokonany przez skarżącą wybór świadczenia został urzeczywistniony. Uwzględni, że w świetle tego wyboru fakt uzyskiwania przez skarżącą specjalnego zasiłku opiekuńczego nie może być przeszkodą do przyznania jej świadczenia pielęgnacyjnego.

Podkreślenia wymaga, że w przypadku zbiegu uprawnienia do świadczenia pielęgnacyjnego i specjalnego zasiłku opiekuńczego celem działań organu może być wyeliminowanie z obiegu prawnego rozstrzygnięcia przyznającego na ten sam okres specjalny zasiłek opiekuńczy (np. poprzez wygaszenie decyzji wydanej w tym przedmiocie), a następnie przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w związku z opieką nad matką zgodnie ze złożonym wnioskiem. Organ powinien jednak zwrócić uwagę na treść przepisu art. 24 ust. 2 ustawy, zgodnie z którym prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu zasiłkowego. "

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 5-12-2018r. sygn. akt IV SA/Po 712/18
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/04993A1CA4

Skoro nie chcesz pomóc tej Pani, to poinformuj ją łaskawie, że wszelkich informacji w sprawie skutecznego uzyskania prawa do świadczenia uzyska za free np. na blogu opiekunów
https://wykluczeniopiekunowiedoroslychon.wordpress.com
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 24 cze 2019, 14:40

pytanie moje brzmi :0 co ze zdo? czy wstrzymać ?
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 24 cze 2019, 15:07

Jeśli nie zamierzasz działać w interesie społecznym i słusznym interesie opiekunki i po uprzednim uchyleniu zasiłku nie zamierzasz przyznać świadczenia, a opiekunka obawia się uchylić zasiłek przed uzyskaniem pewności, że następnie przyznasz jej świadczenie, więc proszę zasugeruj tej Pani, aby wraz z wnioskiem o świadczenie pielęgnacyjne złożyła także krótkie oświadczenie np. tej treści:
https://wykluczeniopiekunowiedoroslycho ... nty/wzory/

Jako ciekawostkę podam do wiadomości, że w jednym z OPSów w Polsce wykombinowali coś takiego, że na czas trwania sprawy z wniosku opiekuna o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, organ bez zgody opiekuna, bez uchylenia decyzji o przyznaniu zasiłku, zaprzestał wypłacania tego zasiłku opiekunowi. Ciekawe, że organ nie obawia się kontroli - pieniądze zapewne wychodzą z OPSu, ale na pewno nie dochodzą do opiekuna.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 25 cze 2019, 10:06

czyli tak. pani podpisze takie oświadczenie, ja nie przyznam sp. pójdzie odwołanie do sko, to trochę potrwa. sko każe mi przyznać, więc od kiedy przyznać? wypłaty zdo będą płynąć. to oznacza, że nie przyznam od dnia złożenia wniosku?
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 25 cze 2019, 11:18

Jak przeprowadzisz postępowanie zgodnie z obowiązującymi przepisami to będziesz musiała jak przewiduje art. 24 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych, przyznać tej Pani świadczenie od dnia / miesiąca złożenia wniosku.
Jak dasz odmowę i sprawa nabierze toku odwoławczego i ponownie trafi do Ciebie to i tak będziesz musiała zakończyć ją przyznaniem świadczenia od dnia / miesiąca złożenia wniosku o świadczenie.
Nie ma innej opcji, gdyż przepis jest jednoznaczny co do terminu od kiedy należy przyznać prawo do wnioskowanego świadczenia.
Art. 27 ust. 5 tejże ustawy także jest jednoznaczny i opiekunka z niego korzysta.
Art. 6, 7, 8, Kpa też są jak myślę zrozumiałe dla organów.
Art. 24 ust. 2 z mojej stopki też wprowadza konkretny obowiązek dla orzekającego w sprawie.
Art. 17 ust. 1b utracił moc (o czym masz napisane przy tym artykule w ustawie) w tym zakresie, którego dotyczy Twoje postępowanie i jako organ nie masz prawa wydać decyzji na podstawie przepisu, który został uznany za niezgodny z ustawą zasadniczą.
Jest także interes społeczny i słuszny interes Strony postępowania z którego należy korzystać, więc jak widzisz i czytasz masz sporo możliwości, aby zgodnie z przepisami wydać oczekiwaną przez tę kobietę decyzję o ustaleniu wobec niej prawa do wnioskowanego i zarazem korzystniejszego świadczenia pielęgnacyjnego i nie musisz wcale robić sobie i jej dodatkowych problemów (no chyba, że chcesz lub tak Was szkolą) bo i tak prędzej czy później świadczenie opiekunka uzyska.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 20 wrz 2019, 11:16

dostała właśnie z sko decyzję- uchylili moją nakazują przyznać śp.

jak to teraz ma być?, tzn. :
- wnioskodawczyni pobiera aktualnie zdo, napisała mi przy wniosku o śp, że w momencie przyznania SP, zrezygnuje ze zdo. czy juz na podstawie tylko tego mam uchylić jej zdo? macie doświadczenia?
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 20 wrz 2019, 11:38

Wyrok WSA w Krakowie z dnia 27-06-2019 sygn. akt III SA/Kr 403/19

Wyrok WSA w Gdańsku sygn. akt III SA/Gd 402/19 z dnia 1-08-2019

Chciałem zamieścić tylko wybrane cytaty, ale nie przeskoczę ustawień forum, więc czytaj np. te dwa wyroki od miejsca w którym wypowiada się WSA
Wyroków z identyczną oceną sądu jest bardzo dużo i należy z nich korzystać, z czym zapewne zgadza się i na co zwraca uwagę także Kolegium w wydanej decyzji.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 20 wrz 2019, 11:45

ja pytam juz tylko technicznie, jak postępować, tzn.
- zawiadomienie o wszczęciu dla pani
- uchylenie zdo
- przyznanie śp
czy jak jest juz prośba o uchylenie zdo to bez zawiadomienia. jestem zielona i zasypana wnioskami na nowy okres
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 20 wrz 2019, 12:13

ja wstzymuje zdo na ich prośbe i daję odmowę oni sie odwoluja i sko przyznaje , dzwoniłam do ministerstwa jak postępować powiedzieli ze absolutnie nie przyznawać więz tak robię
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x