Zasiłek pielęgnacyjny czy czekacie aż orzeczenie się uprawom - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 cze 2019, 9:07

Jak w temacie. Czy czekacie aż orzeczenie się uprawomocni, aby wydać stronie decyzję przyznającą zasiłek pielęgnacyjny? Jeśli tak, to dlaczego? Jeśli nie, to dlaczego? :D
Agaton
Stażysta
Od: 25 maja 2018, 8:42
Zajmuję się: św,śr,fa

Napisano: 26 cze 2019, 17:12

Oczywiście że tak. Wszystko w postępowaniu administracyjnym musi być prawomocne.
Zazwyczaj jeśli stronie zalezy na czasie i kasie, odsyłamy do orzecznictwa aby zrzekła się prawa do odwołania i nam przyniosła kopię. Wtedy nie czekamy.
Ulciak
Referent
Od: 25 lut 2019, 17:43
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 27 cze 2019, 7:40

To mam drugie pytanie w związku z Twoją wypowiedzią. Skąd wiesz, że orzeczenie jest prawomocne i ostateczne?
Ulciak pisze:Oczywiście że tak. Wszystko w postępowaniu administracyjnym musi być prawomocne.
Zazwyczaj jeśli stronie zalezy na czasie i kasie, odsyłamy do orzecznictwa aby zrzekła się prawa do odwołania i nam przyniosła kopię. Wtedy nie czekamy.
Agaton
Stażysta
Od: 25 maja 2018, 8:42
Zajmuję się: św,śr,fa

Napisano: 27 cze 2019, 8:01

ja nie czekam, nie obchodzi mnie czy jest prawomocne, w ustawie jak chcieli zeby wyrok o rozwodzie był prawomocny to napisali,ze dołączyć należy odpis prawomocnego orzecznia sądu, o alimentach wystarczy tylko natychmiastowa wykonalność, więc napisano,że nalezy dołączyć odpis wyroku , który jest natychmiast wykonalny, a w przypadku orzeczenia o niepełnosprawności - po prostu nalezy dołączyć orzeczenie, nie dodali,ze prawomocne :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2019, 8:46

kb pisze:ja nie czekam, nie obchodzi mnie czy jest prawomocne, w ustawie jak chcieli zeby wyrok o rozwodzie był prawomocny to napisali,ze dołączyć należy odpis prawomocnego orzecznia sądu, o alimentach wystarczy tylko natychmiastowa wykonalność, więc napisano,że nalezy dołączyć odpis wyroku , który jest natychmiast wykonalny, a w przypadku orzeczenia o niepełnosprawności - po prostu nalezy dołączyć orzeczenie, nie dodali,ze prawomocne :)
i takie rozumowanie to ja rozumiem :D
kontolanik
Stażysta
Od: 08 mar 2017, 14:45
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 27 cze 2019, 9:27

Ostatnio na szkoleniu z p. Katarzyną F-P. była o tym mowa, że nie należy czekać na prawomocne orzeczenie.
Margaret12
Stażysta
Od: 24 maja 2018, 7:49
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x