pani ma rentę chorobową z krus , składa na świadzcenie pielęgnacyjne nad córką, czy ma wypełniać oswiadczenie o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie rolnym?
Ale renta chorobowa z KRUS to renta z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie. A skoro nie jest zdolna do pracy nie rezygnuje lub nie podejmuje zatrudnienia w celu sprawowania opieki.
Tą część powinnaś mieć wypełnioną ale to Pani oświadcza zgodnie z prawdą. Dla mnie osoba na zasiłku chorobowym nie spełnia celu świadczenia bo nie jest zdolna sama podjąć pracy.
Zgodnie z wyrokiem TK z dn.26 czerwca 2019r. -sygn. akt SK 2/17 ... od 9.01.2020r. świadczenie pielęgnacyjne przysługuje osobie uprawnionej do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy.
Nie napisała, że z tytułu częściowej niezdolności tylko niezdolności do pracy. Dla mnie to różnica, dlatego założyłem trwałą niezdolność. Poza tym ja nie odnosiłem się do przesłanek negatywnych tylko do celu świadczenia. Nie oznacza to oczywiście, że nie należy przeprowadzić wywiadu i całego postępowania w celu wyjaśnienia wszystkiego.
szarak za dużo kombinujesz.
Na marginesie dodam, że wywiad przy ŚP to się robi przy wątpliwościach co do sprawowania opieki (te wątpliwości trzeba wykazać) a nie z automatu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Może to prawda ale to chyba nawyk po moim SKO, które bardzo się czepia celu świadczenia. Nie starałem się nikomu narzucać co ma robić, tylko wyraziłem swoje zdanie. Co do wywiadu uważam, że tu są wątpliwości, że osoba częściowo bądź trwale niezdolna do pracy, która sama może wymagać opieki, opiekuje się kimś innym.