Mamy trochę bajzlu w tym naszym pomoście i ja sie musze z tym użerać. Mam następujący problem. W roku 2011 naszej klientce urodził sie syn, a wyprowadził sie brat więc moja koleżanka idąc na skróty nie dodała nowej osoby i nie usunęła starej tylko wg mojej opinii wzięła tego brata przeedytowała go na to nowe dziecko. Nie wiem jak pomost jej pozwolił to zaakceptować, ale teraz sprawa wygląda tak że to dziecko ma datę urodzenia 15.09.2011 a datę przynależności do rodziny od 2000 r. i widnieje we wszytskich wywiadach od 2000 r. Chciałam teraz w oknie wywiadu dodac nowego członka rodziny ale nie moge zaakceptować bo wyskakuje mi błąd że data urodzenia jest późniejsza od daty przynależności do rodziny. masakara czy da sie to jakoś odkręcić, żeby było ok. Wywiadów już potem było dużo, więc nie wiem czy mam jakieś pole manewru.
No to faktycznie Twoja koleżanka namieszała.
Ja bym przerobił z powrotem tę osobę na brata, a wprowadził dziecko jako nową osobę. Sprawa jednak kompikuje się jeśli ta osoba - już jako dziecko była świadczeniobiorcą jakiegoś świadczenia - czy tak było u Ciebie? Ile miałaś wywiadów od urodzenia dziecka w tej rodzinie?
pozdrawiam
7 wywiadów - trochę dużo. Bo jeśli byś chciała to zrobić porządnie, to trzeba by było dodać to dziecko od daty urodzenia, a w tym celu trzeba by:
1) te wywiady wydrukować,
2) usunąć,
3) dodać dziecko
4) usunąć brata
5) wprowadzić wywiady od nowa posiłkując się wydrukami - wtedy system podpowie im właściwy skład osobowy tj. z dzieckiem a nie z bratem.
Chyba że wprowadzić dziecko do rodziny z datą dzisiejszą i usuniesz brata też z dzisiejszą, wtedy dopiero w nowych wywiadach będzie dobry skład, a w tych 7-miu pozostanie brat zamiast dziecka.
Proszę uważać na takie sprawy, żeby już nie dochodziło do takich sytuacji - niedługo wejdzie Empatia i Centralna Baza Beneficjentów, wszystkie takie rzeczy będą rodziły poważne konsekwencje.