PDST a renta socjalna czy są jakieś szanse - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 23 paź 2017, 22:20

Witajcie od 4 lat czyli od wypadku komunikacyjnego ktory tylko ja przezylem mam zespol pdst problemy z psychika,zaburzenia lękowe, sprawnie jest raczej dobrze chociaż też tak nie do końca, mam blachy i sruby z nogach i ręcę ale ogolnie nimi moge cos robić,miałem przerwany nerw w rece, niby się zrosł ale jednak reke czuję drętwo, rekie do konca nie wyprostuje, po spiatcze farmakologiczne i wstrzasie mozgu bardzo latwo sie denerwuje, popadam tak jak by w depresie , mam problemu ze skupieniem, ze snem boli czesto mne glowa reka i noga na zmiene pogody, zachowaniem koncentracji mialem nawet badania u psychoterapeuty ktore to wykazaly obecnie chodze do psychiatry po leki i do psychoterapeutki,dowiadywalem sie w zusie to moge skladac papiery tylko na rente socjalna i mam pytania czy jest sens sprobowac czy mnie wysmieja? mam obecnie II grupe na 4 lata z powietowego zespolu do spraw orzekania o niepelnosprawnosci i pracuje w zakladzie pracy chronionej, przez wypadek nie moglem podejsc do egzaminu zawodowego . tylko ze czytalem ze o rente socjalno mogo sie ubiegac osoby calkowicie niezdolne do pracy a ja pracuje w zakladzie pracy chronionej. z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi ;)
eldorado145
Praktykant
Od: 23 paź 2017, 22:05
Zajmuję się: Dokumenty

Napisano: 24 paź 2017, 7:59

Renta socjalna przysługuje, jeżeli niepełnosprawność powstała w okresie nauki w szkole, na studiach lub na studiach doktoranckich.I musi komisja zusowska orzec całkowita niezdolność do pracy. Żeby dostać zwykłą rentę z ZUS - to musisz przepracować 5 lat w zakładzie pracy.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 24 paź 2017, 15:31

No tak dlatego staram sie o rente socjalną, poniewaz wypadek stał się jak byłem uczniem a obecie przepracowałem lekko ponad 2 lata. tylko nie wiem czy nie wysmieje moich dolegliwoci
eldorado145
Praktykant

Napisano: 25 paź 2017, 10:45

spróbować zawsze możesz - tylko ,że wiesz,że ta renta to ok. 700 zł - więc może lepiej ,żebyś sobie pracował w takiej pracy, w której dasz sobie radę, bo tam chyba więcej zarobisz
mamala
Starszy referent

Napisano: 25 paź 2017, 17:21

mamla ale moge pracowac i miec rente, pracuje w zakladzie pracy chronionej tylko teraz renta socialnia niezakazuje pracy, a ja pracyje w zakladzie pracy chronionej to jak np odpowiedziec na uwagi lekarza ktore zapewnie sie pojawia ze jak moge startowac o rente socjalna skoro ona wymaga niezdolnosci do pracy a ja pracuje
eldorado145
Praktykant

Napisano: 30 paź 2017, 10:42

no - w zasadzie masz rację - nie przejmuj się tym, że o rentę socjalną mogą ubiegać się osoby całkowicie niezdolne do pracy - może takie pytanie nawet nie padnie- w każdym bądź razie nie musisz się tym chwalić- a ponadto - nawet osoby całkowicie niezdolne do pracy mają prawo pracować- jeśli chcą- więc jakby co , to można takie pytanie traktować jak dyskryminację osoby niepełnosprawnej - zresztą przepisy zusowskie nie zabraniają pracować osobom z renta socjalną- więc nie bój się spotkania z orzecznikiem - i daj znać - jak poszło
mamala
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x