Pełnoletni pozostający w rodzinie a dochód - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 mar 2014, 10:45

Dzień dobry.
Jestem pełnoletnim pozostającym w rodzinie zastępczej. Mam 19 lat i chciałbym wykonywać dorywczo zlecenia(strony internetowe), na podstawie umowy zlecenia/dzieło. Potrzebowałbym informację jak wyglądała by wtedy pomoc z PCPR. Czy jeżeli nie będzie to stałe źródło dochodu to będzie odejmowane te 50%. przy np jednej umowie zlecenie o dzieło za 1500 na 3 miesiące?
~Jacek

Napisano: 20 mar 2014, 12:03

nic w ustawie o pieczy o tym nie ma, żeby można było pracować czy nie. więc raczej można. tylko wtedy nalezy sie zastanowić czy jest sens żeby wychowanek pozostawał w rodzinie...
ale na pewno rodzinie nie pomniejsza się świadczenia na pełnoletniego w dotychczasowej rodzinie zastępczej o połowę jego dochodu (tylko renta, alimenty), jak to sie robi gdy jest dzieckiem...
~Dora

Napisano: 20 mar 2014, 13:49

Jestem uczniem technikum i mam oferty współpracy od firm, więc mogę uczyć się i zdobywać doświadczenie, otrzymując przy tym jakieś wynagrodzenie (na zasadzie staży praktyk).
~Jacek

Napisano: 20 mar 2014, 13:58

nawet jeśli miałbyś ponosić opłatę to wysokości 50% dochodu określonego przepisami ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej czyli: renta, alimenty i uposazenie rodzinne czyli możesz iśc do pracy i zarabiać nawet milion złotych :)
~Tomasz

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x