pełnoletnia na siebie fundusz - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 25 sty 2016, 10:32

pełnoletnia ucząca się dziewczyna chce na siebie pobierać FA. ma zasądzone alimenty od ojca i był jakiś czas temu wypłacany FA, gdzie wnioskodawcą była matka dziewczyny, a teraz przekraczają kryterium. Dziewczyny już pełnoletnia chce na siebie. Ale powiedziałam, że nie może, ponieważ musi zasądzić wtedy alimenty od matki. Czy dobrze powiedziałam?
justa84

Napisano: 25 sty 2016, 10:47

Bardzo dobrze powiedziałas.
Dopoki nie zasadzi alimentów od matki musi ja podac do skadu rodziny i uwzgledniamy jej dochod
Andzia59

Napisano: 25 sty 2016, 10:56

A jak już zasądzi alimenty od matki i będzie miała od ojca to składając wniosek o FA może ubiegać się od matki czy od ojca czy od obydwu osób jednocześnie?
justa84

Napisano: 26 sty 2016, 14:55

może brać od matki i ojca, ale w sumie nie więcej niż 500,00zł
betkol

Napisano: 26 sty 2016, 15:16

a co ze składem rodziny? w moim przypadku matka niepełnoletniej ma męża?Jak do składu rodziny w FA odnosi się pojęcie rodziny? Spotkałam się z twierdzeniem, że do składu niepełnoletnia powinna podać męża matki.
justa84

Napisano: 26 sty 2016, 15:23

Art. 2 pkt 12: Ilekroć w ustawie jest mowa o:rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: rodziców osoby uprawnionej, małżonka rodzica osoby uprawnionej, osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia oraz dziecko, które ukończyło 25. rok życia otrzymujące świadczenia z funduszu alimentacyjnego lub legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy, o których mowa w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2015 r. poz. 114 i 693) albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. poz. 567), a także osobę uprawnioną;
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 15:29

osoby zobowiązanej do alimentów nie wpisujesz to jej męża też nie, gdyż to nie jest już jej rodzina.
didi

Napisano: 26 sty 2016, 15:50

i właśnie jak to rozwiązać?
justa84

Napisano: 26 sty 2016, 16:07

ona sama w składzie rodziny
didi

Napisano: 27 sty 2016, 12:06

Bzdury!
Pełnoletnia córka to do składu rodziny tez matka i ewentualnie pozostałe rodzeństwo / do 25 rż / i jesli jest to kolejny facet matki jesli razem maja dziecko !!!

Chybaże pełnoletnia ma inny adres zameldowania niz jej rodzina. Wtedy uwaza sie że prowadzi juz odrębne gospodarstwo domowe
E-tam

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x