śmierć dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 sty 2016, 20:33

Witam,
Co zrobić w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego z decyzją przyznającą FA? Dłużnik zmarł po wypłacie świadczeń z funduszu. Uchylam decyzję przyznającą czy robię tylko o nienależnie i zwrocie? Miał ktoś taki przypadek? I na co powołać się w decyzji?
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 25 sty 2016, 8:38

ale w którym miesiącu zmarł, jeżeli w styczniu to nie ma NP, robisz uchylenie decyzji i od lutego nie wypłacasz
gra1

Napisano: 25 sty 2016, 9:50

dziękuję za odpowiedź. dłużnik zmarł w styczniu, ale jeszcze nie wiem dokładnie kiedy, bo nie dotarł do mnie akt zgonu, a strona informując mnie telefonicznie nie wiedziała jeszcze nic. Prawdopodobnie zmarł po dniu wypłaty za styczeń, dlatego zastanawiam się nad zwrotem, gdyż w momencie śmierci dłużnika wygasł obowiązek alimentacyjny i nie było podstaw płacić dalej, ale czy aby na pewno nie żądam zwrotu za parę dni stycznia?
kropka86
Starszy referent

Napisano: 25 sty 2016, 9:56

1. odmówić kadysz;
2. jak zmarł po wypłacie to tylko uchylić decyzję od następnego miesiąca i pic kawę;
3. jak zmarł przed wypłatą to musisz ustalić czy Strona o tym wiedziała
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2016, 20:49

Elmer pisze:1. odmówić kadysz;
2. jak zmarł po wypłacie to tylko uchylić decyzję od następnego miesiąca i pic kawę;
3. jak zmarł przed wypłatą to musisz ustalić czy Strona o tym wiedziała
zmarł przed wypłatą jak się okazało, a Mazurkiewicz mówił, żeby zrobić zwrot, bo wygasł obowiązek alimentacyjny z dniem śmierci i z tą datą wygasł dług - i że świadczenie niepodzielne. strona nie wiedziała o śmierci...
kropka86
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x